• Baltijas jūras zivis kļūst tīrākas?

    Aktuāli
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    18. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pēdējā laikā tiek uzsvērts, ka Baltijas jūra ir piesārņota un tajā zvejotās zivis uzturā jālieto apdomīgi. Kas jāzina, iegādājoties Baltijas jūrā zvejotas zivis? Atbild ANDRIS VAIDERS, Pārtikas un veterinārā dienesta Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vecākais eksperts.

    «Regulāri pārbaudām Baltijas jūrā zvejotās zivis, un jau apmēram desmit gadus nevienās analīzēs zivju drošuma un nekaitīguma normas nav pārsniegtas. Kontrolējam gan parazītu klātbūtni, gan mikrobioloģisko piesārņojumu, gan veicam dioksīnu un smago metālu analīzes dienestam piešķirto finanšu iespēju robežās, jo šīs analīzes ir dārgas.

    Jā, Baltijas jūrā zvejoto lašu problēma ir dioksīni. Tāpēc jau vairākus gadus ir ieviests aizliegums tirgot liela izmēra lašus. Taču, iegādājoties Baltijas jūrā zvejotus lašus reģistrētās tirdzniecības vietās, par to nekaitīgumu nebūtu jāsatraucas. Gribu uzsvērt arī, ka analīzes rāda: mūsu jūra kļūst tīrāka, un kopējais dioksīnu līmenis visās zivīs – lašos, brētliņās, reņģēs – samazinās.

    Protams, ja pērk zivis, piemēram, no zvejniekiem, no kuģīšiem piekrastē, vērts pavaicāt, vai šāda darbība ir reģistrēta PVD un viņiem ir likumīgas tiesības piedāvāt zivju produkciju. Baltijas mencu aknas joprojām ir aizliegts gan izmantot kā izejvielu, gan lietot pārtikā.

    Savukārt dati liecina, ka smago metālu – dzīvsudraba, svina, kadmija – Baltijas jūras zivīs ir pat divreiz mazāk nekā citu jūru plēsīgajās zivīs.»

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē