• 20 neparasti fakti par zemenēm

    Interesanti
    Mezgls
    Mezgls
    24. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Drīz arī mūsu dārzos sāks nogatavoties zemenes. Garšīgie augļi ir pārsteigumu pilni un var sniegt veselībai lielu labumu. Tādēļ aplūkosim, kādus noslēpumus tās sevī glabā.

    Zemenes ir garšīgas un veselīgas. Ar šīm divām atziņām vien jau pietiktu, laču izrādās, zemenes ir daudz interesantākas. Neparasti fakti par šīm ogām:

    1. Zemenes, atšķirībā no arbūziem, banāniem un ķirbiem, nav ogas, bet ir sulīgie riekstiņu kopaugļi. Ziedgultne atvirzās no kauslapām, un rodas gaļīgs ogas aizmetnis, uz kura veidojas sēkliņas. Īstie auga augļi tad arī ir mazās sēkliņas jeb riekstiņi. Katrs mazais riekstiņš sevī ietver sēklu. Var teikt, ka zemene ir viltus auglis. Sulīgais auglis, ko ēdam, faktiski ir auga kāts.
    2. Ēdiet zemenes! Tās palīdz muskuļiem, smadzenēm, sirdij, pazemina asinsspiedienu, aizkavē artrīta un vēža attīstību un uzlabo uztveres procesus.
    3. Auglis ir ieteicams grūtniecēm. Regulāra zemeņu lietošana uzturā palīdz bērna attīstībai un reizēm novērš augļa attīstības defektus. Zemenēs ir daudz antioksidantu, uzturvielu, vitamīnu un minerālvielu, piemēram, folskābe, magnijs, kālijs.
    4. Astoņas zemenes satur vairāk C vitamīna nekā viens apelsīns un palīdz iekaisumu gadījumā. Tās palīdz ārstēt kataraktu un citas acu slimības.
    5. 100 gramos zemeņu ir tikai 33 kalorijas. Zemenes sastāv no 91% ūdens, 7,7% ogļhidrātu, 0,3% tauku un 0,7% proteīnu.
    6. Dāmas ievērojiet šo punktu! Augļi palīdz notievēt, īpaši, ja sakrājušies vēdera tauki. Uz sagrieztām zemenēm uzkaisiet samaltus piparus, labu ēstgribu! Tās arī balina zobus. Vai nav gana daudz iemeslu iemīlet šo augli?
    7. Lai gan zemenes labi ietekmē cilvēka veselību, ir indivīdi, kuriem pret tām ir alerģija. Tā var izpausties gan vieglā, gan ļoti smagā formā, kas izsauc anafilaktisko šoku, un tas jau ir dzīvībai bīstami.
    8. Ja domājat, ka augļi ir tikai sarkani, nav tiesa. Sastopamas dzeltenas, zilas, baltas, melnas un pat violetas zemenes. Dažas no tām ir ābola lielumā. Smagāko zemeni – 250 g – ievāca 2015. gada 28. janvārī Fukuokā, Japānā .
    9. Romieši zemenes cienīja ne tikai to labo garšas īpašību dēļ. Viņi ticēja, ka ogas ārstē melanholiju, drudzi, sliktu elpu, hroniskus ģīboņus, kā arī liesas un aknu kaites.
    10. Zemenēm piedēvē afrodīzija īpašības. Francijā jaunlaulātajiem brokastīs pasniedz zemeņu zupu.
    11. Zviedrijā zemenes tradicionāli pasniedz vasaras saulgriežu galdā. Grieķijā augļus parasti pārkaisa ar cukuru, tad iemērc grieķu brendijā Metaxa un pasniedz kā desertu. Zemenes putukrējumā ir neiztrūkstoša Vimbldonas tenisa turnīra ēdienkartes daļa. Itālijā viena no populārākajām saldējuma (gelato) garšām ir tieši zemeņu.
    12. Beļģijā ir tikai zemenēm veltīts muzejs. Le Musée de la Fraise dāvanu veikalā varat iegādāties visu – sākot ar zemeņu ievārījumu un beidzot ar zemeņu alu.
    13. Ir tikai daži pārtikas produkti, kuriem ir izpētīts viss genoms. Zemenes ietilpst šajā grupā. Pilna genoma kartes veidošanā piedalījās 75 pētnieki no 38 pētniecības institūtiem.
    14. Saskaņā ar leģendu, ja pārgriezīsiet divās daļas kopā saaugušu zemeni un dalīsieties ar pretējā dzimuma pārstāvi, jums uzsmaidīs laime mīlestībā.
    15. Lielākais zemeņu ražotājs ir ASV. Kalifornijā, piemēram, ik gadu izaudzē tik daudz zemeņu, ka, saliekot ogas blakus citu pie citas, tās 15 reizes aptvertu zemeslodi.
    16. Napoleona galmā kāda augstdzimusi dāma reizi gadā gāja svaigas zemeņu sulas vannā. Vienai vannai bija vajadzīgi aptuveni 10 kilogrami augļu.
    17. Ķīniešiem ir termins zemeņu paaudze, ko attiecina cilvēkiem, kuri dzimuši pēc 1981. gada. Tā kā zemenes ir viegli savainojamas, tad jauno paaudzi to vārdā dēvē tādēļ, ka tā nespēj izturēt sociālo vai darba spriedzi, kā to spēja viņu vecāku paaudze.
    18. Kalifornijas universitāte Deivisā ir lielākā zemeņu šķirņu audzētāja un patentu turētāja visā pasaulē.
    19. Ir izaudzētas sala izturīgas zemenes. Tās radītas gēnu inženierijas rezultātā, krustojot zemeņu un arktiskās plekstes gēnus.
    20. Spānijas galvaspilsētas Madrides ģerbonī attēlots zemeņu koks.

     

    Pilnu rakstu par zemenēm līdzās krustvārdu mīklām un citiem loģikas uzdevumiem lasiet žurnāla MEZGLS jaunākajā numurā!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē