• Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova iesaka, kura paciņu zupa ir «mazākais no ļaunumiem»

    Ēdiens
    Ksenija Andrijanova
    4. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Būt uztura speciālistei un izvēlēties sauso zupu?… Tātad šoreiz jānoliek malā zināšanas par veselīgu uzturu un priekšplānā jāizvirza praktiskie apsvērumi. Piedāvāju mazāko no ļaunumiem.

     

    Kas ir sausās zupas?

    Produkts, ko pietiek apliet ar verdošu ūdeni, ļaut tam ievilkties, un – maltīte gatava. Tautā tos mēdz saukt par roltoniem, bet – aplami. Aiz šī nosaukuma slēpjas tikai viens no ļoti daudziem zīmoliem, kas piedāvā ātri pagatavojamās nūdeles.

    Esam pieradušas sausās zupas uzskatīt par studentu pārtiku, taču katra cilvēka dzīvē mēdz pienākt situācija, kad tās ar noderēt. Nav pat jāiedomājas pats ļaunākais – arī pārgājiens un darbs bez kafejnīcas tuvumā ir situācijas, kurās noder neliels sauso zupiņu krājums. Tāpēc, ka šādai pārtikai ir ilgs derīguma termiņš, to var iegādāties, nolikt plauktā vai somā un uz kādu laiku aizmirst. Lēti, parocīgi, un, būsim godīgi, kaut kas tajā prastumā ir ļoti, ļoti garšīgs.

    Nūdeļu zupas

    Tās ir populārākās. Pietiek apliet ar verdošu ūdeni un uzgaidīt pāris minūtes, līdz nūdeles uzbriest. Daudzi raizējas, ka tās esot mākslīgas. Vai taisnība? Nekādā gadījumā! Parastas nūdeles, tikai jau iepriekš izvārītas un izkaltētas. Ūdens, kā zināms, ir galvenais iemesls, kāpēc pārtikas produktā vairojas baktērijas, kas to bojā. Nav ūdens – nav problēmu!

    Vai kaltētajām nūdelēm pievieno kādas piedevas, lai tās glabājas īpaši ilgi un uztur formu? Visbiežāk – nē, protams, izņemot sāli. Citreiz pievieno cieti un guāra sveķus – tās ir dabīgas piedevas. Starp citu, ražotnē nūdeles vāra netradicionālā veidā – nevis ūdenī, bet karstajā tvaikā. Šī metode nodrošina to, ka produkts saglabā perfektu formu un nebirst. Kaltē to arī īpatnēji – augu eļļā. Tieši tāpēc, graužot sauso nūdeļu briketi, brīžiem jūtama eļļas piegarša.

    Bet kas slēpjas tajos mazajos piedevu maisiņos? Katram ražotājam tur būs kaut kas cits. Lielākoties tā ir eļļa, kaltēti dārzeņi, kaltēta gaļa vai soja un garšvielas. Nekā traka – dabīgi produkti, tikai sausi. Risks var rasties no E vielām, kas mēdz būt sastopamas dažādos daudzumos. Ja sastāvā redzi tikai dažas, vari neuztraukties – E vielas pašas par sevi nav ļaunums. Kaitējums nāk no pārmērībām!

    Jāatceras arī, ka sausā zupa tomēr ir krīzes pārtika. Un krīzes laikā spēkā ir mazliet citi uztura likumi… Turklāt vienmēr ir iespēja izmantot tikai pašas nūdeles, klāt liekot garšvielas no sava plaukta!

    Kā vērtēt šo produktu no uzturvielu skatpunkta? Ļoti daudz ogļhidrātu, kas sniegs tūlītēju enerģijas devu. Ja piedevu maisiņā ir eļļa, tad būs arī tauciņi. Bet olbaltumvielu gan prasītos vairāk. Tāpēc, ja vien ir iespēja, šādā zupā vari, piemēram, iesist olu. Ola verdošajā ūdenī uzvārīsies kopā ar nūdelēm. Lauka apstākļos variants ir pievienot gaļas vai zivs konservu. Un, ja ir iespēja klāt uzkost svaigu dārzeni – tas būtu pavisam labi!

    Krūzīšzupas

    Vēl viena sauso zupu kategorija ir tā saucamās in-cup zupas. Tas nozīmē, ka pulverīti var iebērt krūzītē, apliet ar karstu ūdeni, samaisīt, un gatavs. Šādu zupu sastāvā bieži vien ir ciete – tāpēc tās tik smuki uzbriest. Sastāvā redzam arī siera, dārzeņu un gaļas pulverus, kā arī maizes grauzdiņus. Šādam produktam parasti ir neliela uzturvērtība, un porcija jau tā ir visnotaļ maza. Tas drīzāk varētu skaitīties sāļš enerģijas dzēriens, nevis maltīte. Pulverveida produktos nebūs arī pilnīgi nekādu šķiedrvielu. Ja ir iespēja, šādu maltīti es papildinātu ar rupjmaizes šķēli, uz kuras uzlikts, piemēram, tomāts, gurķis vai paprika. No visiem sauso zupu veidiem šo ieteiktu kā pēdējo izvēli.

    Sausie zupu pusfabrikāti

    Visveselīgākais, vispilnvērtīgākais sauso zupu variants ar jaudīgu sastāvu. Tajās ir lēcas, kvinoja, sēnes, zirņi, selerijas, sīpoli, burkāni, kaltēti tomāti. Parasti šādu zupu autori ir mājražotāji, mazo ekoloģisko veikalu īpašnieki, vegāniskas un veselīgas pārtikas entuziasti. Latvijā tie ir tikai daži. Ārzemēs, kaut ir lielāks piedāvājums, šādi produkti arī būs jāmeklē kā ar uguni.

    Nianse – sausi zupu pusfabrikāti būs jāvāra, brīžiem pat 15 minūtes vai ilgāk. Šāds risinājums neder visiem, bet, ja pieejama plīts un laiks, – kāpēc gan ne? Zupas var papildināt, piemēram, ar iepriekš uzvārītu kartupeli.

    Makaroni, makaroni… Bet man celiakija!

    Rūpējoties par krīzes pārtiku, vienmēr jāatceras, ka īpaši grūti klājas cilvēkiem ar alerģijām un dažādām nepanesībām. Populārāka sauso, ātro zupu izejviela ir makaroni, bet tie nav paredzēti celiakijas slimnieku uzturam, jo satur glutēnu. Glutēns ir olbaltumvielu grupa, kas atrodama graudzāļu dzimtas graudaugos: kviešos, miežos, rudzos, mazākā daudzumā – auzās. Diemžēl šī pārtikas niša maz domā par bezglutēna makaronu ātrajām zupām. Bet risinājums ir! Meklējiet Āzijas preču plauktā zupas, kas satur rīsu nūdeles un kurām ir piezīme bez glutēna. Cita iespēja – zupu pusfabrikāti ar lēcām, sēnēm un citiem dārzeņiem, bet bez makaroniem vai maizes grauzdiņiem.

    Lēcu zupa Baudi

    (4 porcijas, 160 g – 4,08 eiro, perkamkopa.lv)

    Sastāvs: lēcas (63 %), kaltēti dārzeņi (33 %): kartupeļu pārslas (13 %), burkāni, puravi, sīpoli, dilles, selerijas sakne, pastinaks, pētersīļi, sāls.

    100 gramos produkta:

    enerģētiskā vērtība – 335,4 kcal

    Ksenijas komentārs: «Šim ražotājam ir ļoti daudz labu zupu ar izcilu sastāvu. Šoreiz esmu izvēlējusies lēcu zupu, jo tās ir augu izcelsmes olbaltumvielu avots. Produkts nesatur E vielas, krāsvielas, glutēnu, kas nozīmē, ka zupa būs piemērota cilvēkiem ar glutēna nepanesību (celiakiju). Sastāvs reizē ir bauda acīm un vēderam! Jāvāra 15 minūtes.»

    Zaļā zupīte Gardais

    (60 grami jeb 500 ml – 3,50 eiro, gardais.lv)

    Sastāvs: kartupeļu pārslas (satur antioksidantu E223 jeb nātrija metabisulfītu), lobītas kaņepju sēklas no Latvijas (16 %), dārzeņu maisījums (kabači, selerija, gurķi) no Latvijas, rīsu pārslas, kokosriekstu dzēriena pulveris, sāls, spinātu pulveris, jūras aļģe Wakame (1,6 %), mango, dilles, diļļu sēklas, ķiploks, zaļie pipari.

    100 gramos produkta:

    enerģētiskā vērtība – uz iepakojuma nav norādīts

    Ksenijas komentārs: «Unikāls sastāvs ar kaņepju sēklām, kas ir izcils šķiedrvielu avots, un jūras aļģēm, kas ir joda un fosfora lāde. Ja kādu mulsina antioksidants E223, uztraukumam pamata nav! Tas ir tas pats nekaitīgs antioksidants, ko pievieno gandrīz katram vīnam un žāvētajiem augļiem. Viena nianse gan iespējama – individuāla nepanesamība. Iepakojums pieejams arī vienai porcijai – trauciņā. Gatavs ātri – jāpievieno karstais ūdens un jāļauj uzbriest 2–5 minūtes.»

    Trevijano Bolīvijas kvinojas zupas maisījums

    (8 porcijas, 200 g – 3,99 eiro, riekstijums.lv)

    Sastāvs: Bolīvijas balanda (kvinoja), sarkanās lēcas, sīpoli, tomāti, sarkanā paprika, puravi.

    100 gramos produkta:

    enerģētiskā vērtība – 328 kcal

    Ksenijas komentārs: «Sastāvs izcils, lakonisks – ne ko atņemt, ne pielikt! Dāsns olbaltumvielu avots, pateicoties lielam kvinojas un lēcu daudzumam. Vienīgais mīnuss – zupa jāvāra 25 minūtes. Procedūra ir vienkārša – sajauc ar ūdeni un vāri, bet patērētais laiks ir liels. Ieliku kā variantu tiem, kuriem ir gana daudz laika un plīts (vai katls virs ugunskura).»

    Rimi Express ātri pagatavojama vistas zupa ar nūdelēm

    (14 g – 0,34 eiro, Rimi)

    Sastāvs: nūdeles 50 % (cieto kviešu), maltodekstrīns, jodēts sāls (sāls, kālija jodāts), ciete, cukurs, burkāni, vistas gaļas pulveris (2 %), rauga ekstrakts, sīpoli, aromatizētājs (satur olas), pētersīļi, vistas tauki, ķiploki, garšvielas, E330.

    100 gramos produkta:

    enerģētiskā vērtība – 327 kcal

    Ksenijas komentārs: «Meklē labāko starp krūzīšu zupām? Lūdzu! Negaidīti patīkams sastāvs. E330 ir nekas cits kā parastā citronskābe. Maltodekstīns ir dabīgs polisaharīds. Lielāks kilokaloriju daudzums, nekā citas šīs kategorijas produktiem, mūsu gadījumā ir labi, jo mērķis krīzes situācijā ir labi paēst, nevis skatīt kalorijas notievēšanai.»

    Sun Yan Nature ātri pagatavojamās nūdeles ar zaļo kariju

    (62 g – 1,59 eiro, Rimi)

    Sastāvs: pilngraudu nūdeles (90 %): pilngraudu kviešu milti (51 %), kviešu milti, rapšu eļļa, kviešu lipeklis, sāls, mīklas paaugstināšanas līdzekļi (nātrija un kālija karbonāti); buljons: (10 %): sāls, maltodekstrīns, cukurs, garam masala garšvielas (10 %); koriandrs, kardamons, ķimenes, melnie pipari, cinamons, krustnagliņas, lauru lapas, muskatrieksts; aromatizētāji, rauga ekstrakts, ķiploku pulveris, piena pulveris, pētersīļi, kurkuma, ingvers, koriandrs, ķimenes, melnie pipari, kurkuma ekstrakts.

    100 gramos produkta:

    enerģētiskā vērtība – 90 kcal

    Ksenijas komentārs: «Mani pārsteigt ir grūti, bet šis produkts mani pārsteidza! Pilngraudu nūdeles! Tas nozīmē, ka nevis vienkārši uzēdīsim ogļhidrātus, bet dabūsim arī šķiedrvielas un B grupas vitamīnus. Buljons izceļas ar garšas pastiprinātāju neesamību, kas to radikāli atšķir no līdzīgiem produktiem. Gatavs ļoti ātri. Vienīgais mīnuss – maz kilokaloriju. Varbūt klāt jāpiekož kāds gaļas gabaliņš?»

    Ātri pagatavojama rīsu nūdeļu zupa MAMA ar dārzeņu garšu

    (55 g – 0,89 eiro, Rimi)

    Sastāvs: rīsu milti, sāls, cukurs, tapiokas ciete, palmu eļļa, garšas pastiprinātāji: E621, E635; aromatizētājs (satur soju un sinepes), kaltēti sīpoli (1 %), kāpostu pulveris (0,8 %), kaltēti lociņi (0,4 %), ķiploks, čili pipars, sezama eļļa, selerijas pulveris.

    100 gramos produkta:

    enerģētiskā vērtība – 358 kcal

    Ksenijas komentārs: «Izliksimies, ka neredzam garšas pastiprinātājus, labi? Nevajag arī no tiem baidīties – Āzijas virtuvei tā ir pavisam ikdienišķa sastāvdaļa, kas uz galda ieņem goda vietu blakus sālij un cukuram. Ja kopumā ēd veselīgi un palaikam uzēd pārtiku ar garšas pastiprinātājiem – nekas slikts nenotiks. Pievērs uzmanību – te ir rīsu nūdeles, kas nesatur glutēnu. Tas nozīmē, ka produktu droši var iegādāties arī tiem, kas slimo ar celiakiju.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē