• Uz sejas brūni plankumi. Kā izbalināt?

    Aktuāli
    Indra Ozoliņa
    7. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vasara klāt – un brūnie plankumi uz sejas arī. Kā ar to cīnīties, skaidro Dr. GUNITA ŽUKOVSKA, dermatoloģe P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas poliklīnikā un Derma Clinic Riga.

    Lasītājas jautājums: Man uz deguna un abiem vaigiem parādījušies palieli brūni plankumi ar neregulārām robežām. Vasarā tie kļūst tumšāki. Ko darīt? Negribas, ka visa kļūstu raiba! Antra.

    Atbild Dr. Žukovska:

    Visticamāk, tas ir stāsts par melazmu. Parasti tā parādās pēc divdesmit gadu vecuma vai pēc piecdesmit. Melazmu var uzskatīt par īstu sieviešu kaiti, it īpaši, ja piederi nedaudz tumsnējajam 3. vai 4. ādas fototipam. Vīriešiem melazmu novēro daudz, daudz retāk.

    No hormoniem un saules

    Parasti melazmas brūnie plankumi ir izvietoti uz sejas. Lielākoties ir skarti abi vaigi, zods, virslūpas rajons un piere, tātad – sejas centrālā daļa. Tie mēdz būt arī tikai uz pieres un uz deguna, bet var būt arī uz citām ķermeņa daļām – it īpaši tām, kas vairāk pakļautas saulītes iedarbībai: uz apakšdelmiem, dekoltē zonas un pleciem.

    Kāpēc melazma rodas? Ādā atrodas īpašas šūnas melanocīti, kas ražo pigmentu. Mums visām to skaits ir vairāk vai mazāk vienāds, taču melazmas gadījumā melanocīti darbojas pastiprināti. Galvenie šo šūnu stimulētāji ir hormonu svārstības, estrogēns un saules ultravioletais starojums.

    Tā kā melazma nereti parādās grūtniecēm, to mēdz dēvēt arī par grūtniecības masku.

    Ja mammai un vecmammai, gaidot bērniņu, ir bijušas pigmentācijas problēmas, iespējams, ka tādas būs arī meitai un mazmeitai.

    Biežāk melazma izpaužas arī hormonālās kontracepcijas un hormonaizstājterapijas lietotājām. Tieši šī kombinācija – hormoni un ultravioletais starojums kopā – veicina pastiprinātu melanīna sintēzi. Dažkārt iemesli meklējami nepiemērotas, kairinošas kosmētikas, nepiemērotu sejas kopšanas līdzekļu lietošanā.

    Reizēm brūnie plankumi pazūd paši no sevis, piemēram, pārtraucot lietot hormonālo kontracepciju vai hormonaizstājterapiju. Taču rēķinies: ja melazma reiz parādījusies, tā var atkārtoties pat pēc veiksmīgas plankumu izbalināšanas. Melazmas rašanās risks krietni samazināsies, ja lietosi aizsarglīdzekļus ar spēcīgu saules aizsargfiltru 50+, kas sargās gan pret UVA, gan UVB starojumu.

    Atklāj vienkārši

    Melazmas noteikšanai nekādi smalkie izmeklējumi nav vajadzīgi. Reizēm diagnozes noteikšanai papildus izmanto Vuda lampu, ar kuru dermatologs apspīdina seju. Ja plankuma robeža ir asi apspīdēta, tas nozīmē, ka pigments atrodas ādas virskārtā jeb epidermā un to būs vieglāk likvidēt.

    Pigments, kas izvietojies ādas virskārtā epidermā, ir gaiši brūns, bet, ja tas atrodas dziļāk – ādas pamatslānī dermā –, plankums ir pelēcīgs ar zilganu nokrāsu.

    Ārstēt vai neārstēt?

    Šis drīzāk ir estētiskas dabas jautājums. Melazmas nevar kļūt ļaundabīgas, tāpēc ārstēšanai nav medicīniska iemesla.

    Plankumu likvidēšanas veids atkarīgs no pigmenta dziļuma ādā. Uzreiz piebildīšu, ka neviens līdzeklis nedara brīnumus. Reizēm, lai panāktu labu rezultātu, jāizmēģina vairākas metodes.

    • Virspusējo melazmas tipu parasti ārstē ar ārīgi lietojamiem medikametiem. Viena no spēcīgākajām vielām ir četrprocentīgais hidrohinons. Šis medikaments gatavā formā Eiropā jau ilgstoši nav pieejams, taču pēc ārsta receptes to var pasūtīt aptiekā. Hidrohinons augstā koncentrācijā ir atzīts par toksisku. Mazā koncentrācijā ir droši lietojams, bet reizēm var izraisīt ādas iekaisumu. Toties tas kavē melanīna sintēzi, ādas virskārtas šūnas pamazām nolobās un āda kļūst gaišāka.
    • Nereti ārsts izraksta tā saukto Kligmana triādi, kad vienā krēmā iestrādā vairākas aktīvās vielas: kortikosteroīdus, A vitamīna sintētiskos atvasinājumus retinoīdus un 4% hidrohinonu, jo ir pierādīts, ka šāda kombinācija iedarbojas efektīvāk nekā hidrohinons viens pats.
    • Pret melazmu var lietot azelaīnskābi. Nelielā koncentrācijā tā var būt bezrecepšu krēmu sastāvā, bet 15–20% azelaīnskābe ir recepšu preparāts, ko izraksta dermatologs. 
    • Vari raudzīties arī pēc bezrecepšu medikamentiem, kuru sastāvā ir dabiska viela glabridīns, kas atrodama lakricas saknē. Arī tā spēj ierobežot melanīna ražošanas procesu.
    • Noderēs krēmi ar dažādām dabiskām balinošām vielām, piemēram, arbutīnu, ko dabā satur lācenes, dzērvenes, mellenes, kvieši un bumbieri. Balinoši iedarbojas arī E vitamīns tokoferols, C vitamīns. Protams, tie nebūs tik efektīvi kā recepšu medikamenti.  
    • Kosmētiskajos kabinetos veic ķīmisko pīlingu ar dažādām skābēm, piemēram, glikolskābi, salicilskābi, kojskābi, trihloretiķskābi, mandeļskābi, izvēloties katram ādas tipam atbilstošāko. Parasti sāk ar vājāku koncentrāciju un pāriet uz stiprāku. Visbiežāk nepieciešami vairāki kursi 3–6 mēnešu garumā.
    • No aparāttehnoloģijām melazmas ārstēšanai visbiežāk lieto mikrodermabrāziju, kad ādas virskārtas slāņa atlobīšanai izmanto speciālu aparātu ar dimanta uzgaļiem. Sajūtas procedūras laikā var raksturot kā kutinošas, un var būt neliels diskomforts, ja tava āda ir sevišķi jutīga. Dažkārt plankumi kļūst gaišāki jau pēc 2–3 reizēm, bet citreiz būs vajadzīgas aptuveni 10 procedūras.
    • Pret melazmas plankumiem izmanto dažādus lāzerus, visbiežāk intensīvi pulsējošo lāzeru (IPL), Q-switched režīma lāzeriekārtas. Lāzera gaisma atpazīst melanīnu un sašķeļ sīkākās daļiņās, kuras sagremo šūnas makrofāgi, kā arī tā iedarbības rezultātā nolobās ādās virsējā kārta. Parasti procedūru atkārto reizi mēnesī.

    Esi piesardzīga!

    1. Izmantojot jebkuru no melazmas balināšanas metodēm, iespējams panākt pretēju efektu, kad āda tiek izbalināta pārāk daudz un tajās vietās rodas hipopigmentācija – balti plankumi. Tāpēc nepārspīlē!
    2. Ādas apstrādei ar lāzeru un skābēm saulains laiks nav piemērots, jo šīs vietas kļūst pastiprināti jutīgas pret sauli.
    3. Ārstējoties ik rītu uzklāj saules aizsargkrēmu ar SPF 50+, pat ja ir apmācies. Raugies, lai arī citas lietotās kosmētikas sastāvā būtu titāna dioksīds un cinka oksīds, kas bloķē saules starus.

     

    Vēl citi plankumi

    Melazma nav vienīgie pigmentācijas traucējumi, kas mēdz parādīties uz ādas.

    • Vasarraibumi – gaiši brūni plankumiņi saulei pakļautajās vietās. Gaišmatēm un rudmatēm parādās agrā bērnībā, ziemā kļūst gaišāki vai pat pazūd. Vasarraibumi samazinās arī līdz ar nodzīvotajiem gadiem, jo melanīns tiek ražots mazāk.
    • Atceries, ka kādreiz saules ultravioletā starojuma ietekmē pigmenta plankumi veidojas vietās, kur uzpūstas smaržas (protams, ne visas, bet ar īpašu vielu kombināciju!), jo ādā rodas specifiska iekaisuma reakcija, kas veicina melanīna izdalīšanos. Tāpēc uz pludmali vislabāk doties neiesmaržojoties.
    • Lentigo solaris jeb saules pigmentplankumi uz sejas, dekoltē vai plecu daļā, kas parasti veidojas pēc 40 gadu vecuma – no pigmentu šūnām saules ietekmē vai pēc nopietniem ādas apdegumiem ar pūšļu veidošanos un lobīšanos. Rašanās mehānisms ir cits nekā melazmai.

    Saules plankumu pigmentāciju rada raga šūnu keratinocītu izmaiņas – saules ietekmē tās ar laiku sabiezē.

    Lentigo solaris jāizmeklē ar dermatoskopa palīdzību, lai pārliecinātos, vai nav sācies ļaundabīgs process lentigo maligna agrīna melanomas forma. Sākumā tie izskatās līdzīgi, taču ļaundabīga procesa gadījumā plankums parasti ir tumšāks vai vairākos brūnas krāsas toņos, reizēm sāk pacelties uz augšu un aug dziļumā. Atšķirībā no melazmas gan lentigo solaris, gan lentigo maligna plankumi ir mazi, līdz 20 milimetriem.

    • Cukura diabētu un olnīcu slimības mēdz pavadīt pastiprināta pigmentācija, ko latīniski sauc achanthosis nigricans. Tad brūni plankumi ir padusēs, ceļu un elkoņu locītavās, kakla krokās, un āda šajās vietās sabiezē.

    Šie līdzekļi tev palīdzēs

    • Sesderma Thiomelan balinošs sejas krēms. Sastāvā liposkābe, kojskābe, E vitamīns. Gan atloboša, gan pigmenta sintēzi mazinoša iedarbība. 30 ml, cena – ap 40 eiro.
    • Uriage Depiderm emulsija. Sastāvā pienskābe un salicilskābe, C vitamīns. Atloboša iedarbība. 15 ml, cena – ap 10 eiro.
    • Pharmaceris W Albucin balinošs dienas krēms, SPF 50+. Sastāvā C un E vitamīns. 30 ml, cena – ap 25 eiro.
    • Isipharma Neotone Radiance SPF 50+ aizsargfluīds. Sastāvā frakcionēts melanīns, kas sargā pret melazmas un lentigo veidošanos. Palīdz cīņā pret zilo gaismu.   30 ml, cena – ap 21 eiro. Neotone serums – ap 19 eiro.

    Ko saka zinātnieks

    Prof., Dr. med. MARKUSS BĒMS, Minsteres Universitātes slimnīcas Ādas slimību klīnikas galvenais ārstsKaitē arī zilā gaisma

    – Jaunākie pētījumi liecina, ka pastiprinātu ādas pigmentāciju veicina arī redzamā jeb zilā gaisma, kuras uztveres receptori atrodas ne tikai acīs, bet arī ādā un melanocītos. Pigmentācija veidojas ar redzamās gaismas sensora opsīna-3 starpniecību, savukārt, to bloķējot, var novērst hiperpigmentācijas veidošanos. Šis atklājums apstiprina, ka pret pigmenta plankumu veidošanos ieteicams izmantot saules aizsarglīdzekļus, kas pasargā ne tikai no UVA un UVB starojuma, bet arī no redzamās jeb zilās gaismas. Tāpēc raugies, lai saules aizsarglīdzekļu sastāvā būtu metālu savienojumi – dzelzs un titāna oksīdi!

    Zilo gaismu izstaro arī ikdienā lietotie viedierīču – telefona, datora un televizora – ekrāni. Tas nozīmē, ka, lietojot saules aizsargkrēmus, dienas laikā āda tiek pasargāta, taču vakaros un naktīs, ilgi raugoties jebkurā ekrānā bez ādas aizsardzības pret redzamo gaismu, āda turpina uzturēt un veidot nevajadzīgos pigmenta plankumus.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē