• Tiesībsargs: Ģimenes dzemdību aizliegums Covid-19 izplatības dēļ ir leģitīms un attaisnojams

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    1. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ģimenes dzemdību aizliegums Covid-19 izplatības dēļ, balstoties uz epidemioloģisko situāciju valstī vai konkrētajā slimnīcā, ir leģitīms un attaisnojams, uzskata tiesībsargs Juris Jansons.

    Kā liecina paziņojums Tiesībsarga biroja mājaslapā, Jansons 13. novembrī saņēma e-pastu, kurā tiek lūgts sniegt viedokli par to, vai slimnīcas, aizliedzot konkrēti tēvam piedalīties dzemdībās, vai nosakot, ka, ierodoties dzemdību nodaļā, tēvam ir jābūt Covid-19 testa rezultātiem ne vecākam par 48 stundām, nepārkāpj tēva kā topošā vecāka cilvēktiesības un ģimenes tiesības, tai skaitā sievietes tiesības kopumā.

    Kā skaidroja tiesībsargs, ja šāds aizliegums izrietētu no epidemioloģiskās situācijas valstī vai konkrētajā slimnīcā un piesardzības pasākumiem, lai pasargātu no iespējamas inficēšanās gan pacientes, gan personālu, gan citus, tad šāds solis, viņaprāt, būtu leģitīms un attaisnojams.

    Jansons uzsvēra, ka katrā slimnīcā drošības pasākumi var atšķirties, kaut izriet no vienotām epidemioloģiskām prasībām.

    Viņš atgādināja, ka Rīgas Dzemdību nama Uzņemšanas nodaļā pavadošajām personām, kuras nevar uzrādīt negatīvu Covid-19 testu, ir rasta iespēja testa materiālu noņemt turpat Uzņemšanas nodaļā. Parasti nosūtījums uz testu jāvaicā savam ģimenes ārstam vai grūtniecību uzraugošajam speciālistam.

    Ja persona ir pārslimojusi Covid-19, tad jāuzrāda speciālista atzinums, ka cilvēks ir vesels un vairs nav infekciozs.

    Savukārt, ja ir sākušās dzemdības, bet testa rezultāti pavadošajai personai vēl nav saņemti, tad pēc Covid-19 negatīva rezultāta sagaidīšanas, persona drīkst pievienoties dzemdētājai vēlāk – dzemdību procesā vai pēcdzemdību istabā.

    Tiesībsargs uzskata, ka minētās prasības neierobežo sievietes tiesības dzemdēt bērnu – bērnu var dzemdēt ar mediķu palīdzību bez pavadošās personas klātbūtnes.

    Tiesībsargs arī uzsvēra, ka tiesības pavadošām personām piedalīties ģimenes dzemdībās nav absolūtas tiesības, to neierobežotība, viņaprāt, var potenciāli kaitēt citu personu drošībai un veselībai.

    Vienlaikus viņš norādīja, ka ierobežojumi tuvām personām piedalīties dzemdībās ir pastāvējuši arī pirms Covid-19 pandēmijas, proti, bija nepieciešams uzrādīt aktuālu rentgenu, kas pierāda, ka personai nav tuberkulozes.

    Noslēgumā tiesībsargs uzsvēra, ka Covid-19 pandēmijas laikā visa sabiedrība kopumā ir atbildīga par saviem lēmumiem, brīvības izmantošanu un likumu ievērošanu.

    «Sabiedrības solidaritāte, esot atbildīgiem par saviem lēmumiem, respektējot epidemioloģiskos ierobežojumus un varbūt atsakoties no darbībām, kas būtu ierastas, emocionāli patīkamas, un pašsaprotamas normālos apstākļos, var ierobežot Covid-19 pandēmijas izplatīšanos un lielāka sloga radīšanu medicīnas sistēmai,» uzskata Jansons.

    Līdz ar to tiesībsargs aicina ikvienu ievērot visus valsts institūciju un amatpersonu ieteikumus ārkārtējās situācijas pārvarēšanai, un iespēju robežās rūpēties par sevi, saviem tuviniekiem un sabiedrības kopējo labumu, atbildīgi līdzdarboties un sekmēt ārkārtējās situācijas pārvarēšanu.

    Kā vēstīts, ģimenes dzemdības no 21. novembra nolēmusi neatļaut Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca. Oktobra beigās ģimenes dzemdības aizliedza Rēzeknes slimnīca. Novembrī atceltas ģimenes dzemdības arī Daugavpils reģionālajā slimnīcā.

    Tikmēr Pasaules veselības organizācijas (PVO) norādījusi, ka visām grūtniecēm, pat ar potenciālu vai apstiprinātu saslimšanu ar Covid-19, ir tiesības uz kvalitatīvu aprūpi dzemdību laikā, tostarp tas attiecas arī uz garīgās veselības aprūpi. PVO uzsver, ka droša un pozitīva dzemdību pieredze iekļauj arī brīvi izvēlētas pavadošās personas klātbūtni dzemdību laikā.

    Vienlaikus, ja pacientam ir apstiprināta Covid-19 saslimšana vai ir aizdomas par to, veselības aprūpes darbiniekiem būtu jāievēro visi situācijai atbilstoši piesardzības pasākumi, lai mazinātu inficēšanās risku pašiem un citiem, tai skaitā ir jāievēro roku higiēna un jāizmanto individuālie aizsardzības līdzekļi, norāda PVO.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē