• Tavas dezinficētās rokas kliedz pēc palīdzības!

    Skaistumkopšana
    Santa.lv
    Santa.lv
    16. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vārdu savienojums roku higiēna tagad ieguvis pavisam citu skanējumu, un rokas mazgājam un dezinficējam tik cītīgi kā vēl nekad. Rezultātā rokas kļūst ne tikai tīras, bet diemžēl arī sausas un sasprēgājušas – tik ļoti, ka jau kliedz pēc palīdzības. Kā roku ādai vislabāk palīdzēt? Konsultē JEKATERINA PUDOVA, dermatoveneroloģe Veselības centra 4 estētiskās dermatoloģijas klīnikā 4. dimensija.

    Roku mazgāšanai un dezinficēšanai šobrīd ir izšķirīga nozīme – pārliecināti infektologi. Un, klausot šim padomam, roku mazgāšanas reižu skaits dienas laikā ir nudien iespaidīgs. Ja vēl ir laimējies tikt pie Svētā Grāla jeb roku dezinfekcijas līdzekļa, tad varam justies vēl drošāk. Taču no šādām aktivitātēm ilgākā laika posmā sāk ciest roku āda.

    «Rokas ir jāmazgā bieži – par to šaubu nav. Taču, pastiprināti mazgājot rokas, mēs nomazgājam arī labo hidrolipīdu slānīti, kas jau tā uz pavasari ir krietni pabojāts. Rezultātā roku āda kļūst sausa, sāk plaisāt un niezēt. Tas rada diskomfortu, vēlmi ādu patrīt, pakasīt, tā palielinot dažādu sekundāro infekciju risku,» skaidro dermatoloģe Jekaterina Pudova. «Pa mikroplaisiņām organismā var iekļūt dažādi vīrusi, ne tikai koronavīruss, bet arī vīrusi, kas izraisa, piemēram, kārpu rašanos. Turklāt, cītīgi beržot rokas, nomazgājam ne tikai slikto, bet arī vajadzīgo labo mikrofloru. Un sanāk otrādi, nekā gribēts, – kamēr tāda noberzta āda atjaunojas, vairojas arī patoloģiskā mikroflora, piemēram, sēnīšu infekcijas.»

    Izvēlies piemērotu dezinfekcijas līdzekli!

    Ja lieto arī roku dezinfekcijas līdzekli, noteikti jāizvēlas tāds, kas satur spirtu (alkoholu), jo tikai tādi līdzekļi palīdz aizsardzībai pret koronavīrusu.

    «Svarīgi izprast atšķirību – ja uz dezinfekcijas līdzekļa ir rakstīts antibakteriāls, tas skaidri un gaiši norāda, ka šis līdzeklis pasargā tikai pret baktērijām, bet ne pret vīrusiem. Tas pats attiecas uz antibakteriālajām ziepēm – pret vīrusiem tās neaizsargās, ja nu vienīgi pats mazgāšanas process ar ziepēm un ūdeni, protams, samazina vīrusu klātbūtni tīri mehāniski. Tāpēc jāizvēlas dezinfekcija ar spirtu saturošiem (vismaz 70 procenti) līdzekļiem. Jā, šie līdzekļi sausina ādu, šobrīd apkārt redzu, ka cilvēkiem visvairāk cieš āda plaukstu virspusē,» stāsta dermatoloģe.

    Labs krēms glābj

    Glābiņš ir roku krēms. Šajā laikā jāizvēlas nevis mitrinošie, bet tieši barojošie, taukvielas saturošie krēmi, īpaši jau ejot ārā.

    «Mitrinošo krēmu sastāvā ir glicerīns, taču tā ir hidrofila viela, kas pievelk ūdeni. Līdz ar to āra apstākļos, vējā, vēsumā ādu var ātri apraut, apsaldēt tās virskārtu. Iekštelpās rokas var ieziest ar jebkādu krēmu, bet kopumā šobrīd labāka izvēle ir barojošs krēms – vēlams, tāds, kas satur šī sviestu, lanolīnu, bišu vasku,» iesaka Jekaterina Pudova.

    Strādājot ar dokumentiem vai pie datora, var ieziest tikai plaukstu virspuses – tā parasti ir visvairāk cietusī daļa –, lai varētu mierīgi turpināt strādāt.

    Parafīna vanniņai nē

    Nemēģini veikt parafīna vanniņas rokām mājas apstākļos. Šis tomēr ir jāatstāj profesionāļu ziņā, jo ir precīzi jāzina, līdz kādai temperatūrai parafīnu drīkst uzkarsēt – nepieredzējuši cilvēki ļoti ātri var tikt pie apdegumiem.

    Ko izvēlas daktere Jekaterina Pudova

    Roku krēmi

    • Neutrogena norvēģu formulas roku krēms, kas pasargā pat ļoti sausu un saplaisājušu roku ādu. Ļoti koncentrēts, palīdz jau pēc vienas lietošanas reizes. Cena ap 5 eiro (50 ml).
    • Bepanthen ziede – atjauno un ārstē ļoti sausu, kairinātu un sasprēgājušu ādu. Cena ap 4,90 eiro (50 mg).
    • Recreol krēms vai ziede – pēc sastāva tas ir līdzīgs bepantēnam, ražots tepat Latvijā. Ja rokas nav pārāk sausas, var lietot krēmu, arī tas ir diezgan trekns. Ja tās jau ir ļoti sausas rokas un ir plaisiņas ādā vai sasprēgājumi, tad jāizvēlas ziede. Ļoti noder virspusēju ādas bojājumu, nelielu plīsumu, nobrāzumu un sasprēgājumu ārstēšanai! Cena ap 5,30 eiro (5% krēms, 50 g).
    • Panthenol roku krēmu līnija – aizsargājošs roku krēms ar augstu D-pantenola saturu, bagātināts ar alantoīnu, avokado eļļu un E vitamīnu. Cena ap 4,40 eiro (Panthenol Forte 2%, 100 ml).
    • Laroche-Posay Lipikar Baume AP+ ķermeņa krēms, labs arī roku ādai, piemērots ļoti sausai, kairinātai ādai ar tendenci uz niezi. Cena ap 23 eiro (400 ml).
    • Bioderma Atoderm roku krēms – reģenerējošs, barojošs, der sausai un bojātai roku ādai. Nostiprina ādas barjeru, mazina savilkuma sajūtu, hipoalerģisks. Cena: 5,40 eiro (50 ml). Roku kopšanai var izmantot arī Bioderma Atoderm intensive līnijas ķermeņa krēmu. Cena ap 24 eiro (500 ml).

    Citi labi līdzekļi

    • Pārtikas eļļas – jebkura eļļa, ko lietojam pārtikā, būs laba arī rokām. Vislabākā izvēle – kokosriekstu, sezama, mandeļu, aprikožu kauliņu eļļa, derēs arī gī sviests. Protams, var izmantot arī olīveļļu, tikai tā tik ātri neiesūksies.
    • Krēms + cimdi – uz nakti vai uz kādu stundu vakarā uzzied krēmu biezā kārtā un pa virsu uzvelc cimdus – tā krēms var labāk un ilgāk iesūkties ādā,
    • Krēms + salvete vai marle + tīkliņš – iezied rokas ar krēmu vai ziedi, aptin ar marli vai aptiekā nopērkamajām medicīnas salvetēm, nogriez gabalu no tīkliņveida materiāla, ko aptiekās pārdod tādās kā garās caurulītēs. Izgriez caurumu īkšķim, uzvelc rokām un ej gulēt.

    Pati daru tā un iesaku citām

    DACE MATULE, ginekoloģe Matules un Melkas ginekoloģijas privātpraksē:

    «Darbā, ja ir brīvs brīdis, uzklāju uz rokām aptiekās nopērkamo Eucerin roku krēmu un uz 5–10 minūtēm pa virsu uzvelku ķirurģiskos cimdus – tā man ir tāda ekspresmaska. Savukārt vakaros man ir mazā SPA procedūra – lasot grāmatu, mēdzu stundu pavadīt mitrinošajos silikona cimdos – tie vispār labi noder dāmām ap un pēc 50. Cimdiem iekšā ir gela kārtiņa, tie ir vairākkārt lietojami. Ieziežu rokas ar krēmu un tad vēl cimdus pa virsu! Visu nakti – tas būtu par ilgu, bet, apturot cimdus rokās stundu, – lielisks rezultāts!»

    REGĪNA DEVĪTE, Valmieras Drāmas teātra aktrise:

    «Ņemu to pašu kokosriekstu eļļu, ko izmantoju virtuvē, ieziežu rokas un tad uzvelku cimdus – tie var būt gan kokvilnas (kaut parastie darba cimdi), gan polietilēna. Ja rokas ļoti sausas, tad ar visiem cimdiem eju gulēt – no rīta āda būs pabarota un mīksta.»

    ELZA VEISMANE, surdotulce Latvijas Televīzijā:

    «Rokas kopju cītīgi, jo manas profesijas dēļ tām vienmēr jābūt glītām. Roku kopšanai izvēlos ļoti barojošo norvēģu formulas Neutrogena krēmu ar glicerīnu, kas paredzēts īpaši sausām, ārējai ietekmei pakļautām rokām. Tad vēl esmu atklājusi Douglas Home SPAajūrvēdas roku krēmu ar mandeļu un sezama eļļu – ļoti labs!»

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē