• Tallinas ātrā palīdzība atlaidīs darbiniekus, kas atsakās vakcinēties pret Covid-19

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    7. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Tallinas ātrās palīdzības dienests pārtrauks darba līgumus ar mediķiem, kas atsakās vakcinēties pret jauno koronavīrusu, ceturtdien ziņoja Igaunijas raidsabiedrība ERR.

    Tallinas ātrās palīdzības galvenais ārsts Rauls Adlass sacīja, ka šāds solis ir nepieciešams pirmām kārtām pacientu un pašu mediķu drošības dēļ. Šo lēmumu ir akceptējusi arī Darba inspekcija.

    Par Tallinas ātrās palīdzības plāniem kļuva zināms pēc laikraksta Eesti Paevaleht publikācijas. Līdz 17.maijam visiem tās darbiniekiem – no sanitārēm līdz ārstiem – ir jāiesniedz kadru daļā potēšanas pase, citādi nāksies aiziet no darba.

    «Epidēmijas apstākļos mediķiem, kas apkalpo pacientus, nevajadzētu viņus apdraudēt. Vienīgā iespēja to nodrošināt ir vakcinācija,» sacīja Adlass.

    Viņš informēja, ka 8% no Tallinas ātrās palīdzības personāla nav potēti pret Covid-19 un atsakās no vakcinēšanās dažādu iemeslu dēļ.

    «Viena grupa ir jaunietes, kas grib kļūt par māmiņām un gaida bērnu. Viņas nez kāpēc izlēmušas, ka vakcinācija viņām ir bīstama. Ir vēl viena neliela grupa, kas principiāli negrib vakcinēties,» piebilda Adlass.

    Viņš sacīja, ka medicīnas māsām, kuras gaida bērnu, darba līgumi potēšanas pases neesamības dēļ netiks pārtraukti, bet situācija tiks apspriesta pēc viņu atgriešanās no dekrēta atvaļinājuma. Pārējiem darbiniekiem gan būs jāizdara izvēle jau tagad.

    Darba inspekcija paziņoja, ka Tallinas ātrās palīdzības lēmums ir juridiski pamatots, jo darba devējs var pieprasīt darbinieka vakcinēšanos, ja tā ir vienīgā iespēja samazināt riskus. Darba inspekcija kopš gada sākuma ir saņēmusi vairāk nekā 20 sūdzību no tiem, kas atteikušies vakcinēties pēc priekšniecības pieprasījuma.

    «Darba devējam ir jānoskaidro, vai ir iespējams mainīt konkrēta darbinieka darba apstākļus, ja viņš nepiekrīt vakcinēties. Ja tas nav iespējams, tad darba devējs laikus paziņo darbiniekam par darba līguma pārtraukšanu. Tā nav ne atlaišana, ne štatu samazināšana. Var teikt, ka tā ir darbinieka neatbilstība konkrētām prasībām,» skaidroja Darba inspekcijas ģenerāldirektora vietniece Mēli Mīdla-Vanatalu.

    Pēc darba līguma pārtraukšanas šāda iemesla dēļ darbinieks saņems gandrīz tādu pašu kompensāciju kā atlaišanas gadījumā. Igaunijā saskaņā ar likumu vakcinācija ir brīvprātīga, tomēr tas pats likums dod darba devējiem tiesības noteikt papildu prasības darbavietas iegūšanai, tai skaitā potēšanos pret bīstamu slimību. Centrālā arodbiedrību savienība uzskata, ka tas ir pamatoti tikai veselības aizsardzības jomā strādājošo vakcinācijas gadījumā.  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē