• Tā dullā orgasma dēļ…

    Sekss
    Agnese Endziņa
    22. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Sekss un tā galvenā sastāvdaļa orgasms, izrādās, var kalpot kā zāles, kas lieliski iedarbojas pret depresiju un citām kaitēm. Taču, lai zāles labāk iedarbotos, tās ieteicams lietot pēc ārsta norādījumiem vai, uzmanīgi izlasot lietošanas instrukciju. Citādi, kā zināms, zāļu nepareiza lietošana var beigties gaužām slikti. Dr. Anita Makarovska, kardioloģe Medicīnas sabiedrībā ARS, neatliekamās medicīniskās palīdzības un katastrofu medicīnas ārste, un Dr. Alvis Laukmanis, urologs Uroklīnikā un ambulancē URO.

    Skaidrs, ka vienotas un absolūti drošas seksa lietošanas instrukcijas neatrast pat internetā. Taču netrūkst dažāda rakstura un satura literatūras par un ap šo tēmu, kuru derētu izlasīt ikvienam seksuālu briedumu sasniegušam indivīdam. Jau pirms dzimumakta ir lietderīgi iepazīt sava un partnera ķermeņa anatomisko uzbūvi un dažādas organismā notiekošās reakcijas. Tā var ievērojami uzlabot seksa un savstarpējo attiecību kvalitāti.

    Jau pirms daudziem gadiem izdotajā psihoterapeita Jāņa Zālīša grāmatā Mīlestības vārdā īpaši uzsvērta dzimumaudzināšanas nozīme, kas tolaik lielākoties pāriem izpalika, bieži vien veicinot neatgriezenisku psihisku un fizisku traumu rašanos. Par kādām gan patīkamām sajūtām te varētu būt runa? Taču pat tagad, informācijas laikmetā, kad liela daļa cilvēku ir seksuāli izglītoti, saldkairā bauda, uz kuru vairāk vai mazāk cer katrs, kurš labprātīgi iesaistās dzimumaktā, netiek sasniegta, vai vēl trakāk – cerētā orgasma vietā, vai tūlīt pēc tā, var iestāties pat nāve. Kā no tā izvairīties un kāpēc tā notiek, vislabāk zina stāstīt ārsti, kuriem praksē nākas saskarties ar dažādām situācijām.

    Dzimumakta fizioloģija jeb tā tehniskais process ir pētīts, izmantojot ultrasonoskopiju, ar ultraskaņu novērojot un fiksējot katra muskuļa un audu darbību, taču pētījumos mazāk izmantotas citas metodes, kas varētu sniegt pilnvērtīgāku informāciju par neirofizioloģiskiem procesiem.

    Sekss pamatā ir fiziski smags darbs, kas pielīdzināms maratona skriešanai un ļoti smagu priekšmetu cilāšanai. Kā jau smagam darbam pienākas, tas rada slodzi, un slodze nopietni ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu. Parastais fizioloģiskais ceļš līdz orgasmam ir šāds: paātrinās elpošana, jo ķermenim strauji vajag vairāk skābekļa, pieaug sirdsdarbības ātrums, paaugstinās spiediens, pieaug stresa hormonu līmenis un organisms nonāk sasprindzinājuma stāvoklī.

    Kad kulminācijas brīdis jeb orgasms sasniegts, ķermenis atslābst un atgriežas normālā stāvoklī. Ja cilvēks ir fiziski vesels, sekss negatīvu ietekmi neatstāj, bet, ja cilvēkam ir ateroskleroze (apkaļķojušies asinsvadi) vai problēmas ar sirdi – stenokardijas lēkmes (sāpes vai spiedoša sajūta krūtīs), procesa laikā var izjust paaugstinātu spiedienu – var sāpēt galva, rasties elpošanas vai citas problēmas. Ja asinsvadi ir slimi, arī vesela sirds nespēj audus nodrošināt ar asinīm, kas bagātas ar skābekli.

    Tāpēc, lai arī cilvēks centīgi elpo, organismam skābekļa trūkst. Apkaļķojušās asinsvadu sieniņas, gluži kā no iekšpuses aizrūsējušas caurules, samazina asinsvada diametru, līdz ar to arī šķidruma caurlaidību. Asinsvads ir bojāts, vairs nav pietiekami elastīgs, lai varētu pēc vajadzības izplesties un izlīdzināt spiedienu. Tieši pretēji – neelastīgā asinsvadā var izveidoties aneirisma (izvelvējums) un tas var pēkšņi plīst. Cilvēkiem, kuriem pie augsta asinsspiediena asiņo deguns, ārsti iesaka uzmanīties un ņemt to vērā dažādu slodžu gadījumos, tajā skaitā dzimumakta laikā…

    Ilgais ceļš uz baudas virsotni

    Ceļš pie orgasma sākas ar tieksmi un spēju stāties dzimumattiecībās. Lai būtu libido jeb dzimumtieksme, abiem dzimumiem ķermenī ir vajadzīgs noteikts līmenis hormona testosterona. Arī sievietes ķermenī tieši šis hormons ir atbildīgs par dzimumtieksmi, lai gan tas nepieciešams daudz mazākā koncentrācijā. Menstruāciju cikla vidū testosterona līmenis sievietes ķermenī pieaug, līdz ar to pieaug arī seksuālā tieksme.

    Daba ir gudri izkārtojusi, lai šī vēlme sievietēm būtu cikla vidū, kad ir iespējama olšūnas apaugļošana.

    Dzimumakta laikā noritošais process ir sarežģīts mehānisms un joprojām tiek pētīts. Ir iegūtas fragmentāras zināšanas par atsevišķām norisēm ķermenī orgasma laikā. Dažas lietas ir ļoti labi zināmas – tehniskā puse: kā vīrietim notiek ejakulācija. Sēkla jeb spermatozoīdi no sēkliniekiem pa sēklvadiem nonāk līdz priekšdziedzerim jeb prostatai. Sēklvadi atveras nelielā rezervuārā urīnkanāla (uretras) priekšdziedzera daļā, kurā tiek izmests sēklas šķidrums jeb sperma.

    Prostata ir svarīgs vīrieša dzimumorgāns, kas atrodas zem urīnpūšļa un ieskauj urīnizvadkanāla augšējo daļu. No priekšdziedzera vienlaikus izdalās šķidrums, kas saplūst ar spermatozoīdiem, palīdzot tiem sekmīgāk kustēties un nokļūt līdz olšūnai. Prostatas muskuļaino daļu veido gludā muskulatūra, kas saraujoties veicina vienlaicīgu sēklas šķidruma izsviešanu urīnizvadkanālā. Urīnpūsli noslēdz divi sfinkteri. Starp tiem atrodas mugurējā uretra – vieta, kur, darbojoties gludajai muskulatūrai, uzkrājas un izdalās sēklas šķidrums pirms ejakulācijas. Eksplozija jeb ejakulācija notiek tajā brīdī, kad iestājās kairinājuma kulminācija, un tad atveras ārējais sfinkters, bet joprojām ir slēgts iekšējais. Tad tiek ritmiski izmests sēklas šķidrums, ko nodrošina skeleta muskulatūras kontrakcijas.

    Neizzināta joprojām ir neirofizioloģija jeb hormonu daudzums un to attiecības.

    To izpēte palīdzētu sievietēm un vīriešiem, kuri nevar sasniegt orgasmu, saprast, kas ir tas zobrats (hormons), kura trūkst. Vīrieši pat urologa kabinetā ļoti reti sūdzas par to, ka viņi nespēj sasniegt orgasmu. Tajos retajos gadījumos, kad tomēr atzīstas, pārsvarā procesu ietekmē erektilā disfunkcija jeb impotence. Interesantus rezultātus uzrāda pozitronu emisijas tomogrāfs – rīks, kas spēj nolasīt smadzeņu garozas aktivitāti dažādu fizioloģisku procesu laikā. Pētot orgasma ietekmi, konstatētas zonas smadzeņu garozā, kas orgasma laikā, piemēram, izslēdzas. Interesanti, ka orgasma laikā sievietēm pilnībā atslēdzas smadzeņu garozas zonas, kas ir atbildīgas par uzvedību un notikumu analīzi. Arī vīriešiem ir līdzīgi, taču, īslaicīgāk un nepilnīgāk, ko skaidro ar pieņēmumu par vīrieti kā aizsargu, kuram ikvienā mirklī jābūt kaujas gatavībā aizstāvēt.

    Procedūra veselībai

    Sekss ir procedūra, ko veselības uzturēšanai iesaka praktizēt gan kardiologi, gan urologi, gan arī ginekologi. Orgasms ir atbrīvošanās no sasprindzinājuma, kas rodas dzimumakta laikā. Seksa laikā izdalās vairāki hormoni. Oksitocīns (dzemdes muskulatūras stimulētājhormons), kas līdzās endorfīnam (par to mazliet vēlāk) rada labsajūtas un prieka sajūtu. Uz šādu hormonu ekspektācijas bāzes bieži vien arī balstās pāru attiecības. Partneris pierod pie šīs, var teikt, garantētās sajūtas, un izveidojas nosacījuma reflekss, kas rada ieradumu. Tūlīt pēc seksa izdalās prolaktīns, šo hormonu asinīs izdala hipotalāma un hipofīzes sistēma un tas nosaka tādu kā mieru pēc orgasma jeb mazina seksuālo tieksmi.

    Kaifu un laimes sajūtu nodrošina īpašas vielas endorfīni (endogēnie morfīni), kas ir endogēnie opiāti jeb iekšējā narkotika, kā arī citas vielas. Laimes sajūta var paglābt no depresijas un palīdz novadīt stresu. Ja cilvēks šādi spēj sevi padarīt laimīgu, lai viņš to dara! Un vēl laimīgāks var kļūt, ja baudu spēj sagādāt otram.

    Kad bīstami?

    Ne tikai problemātiski asinsvadi, bet arī vāja vai slima sirds var izraisīt bīstamu reakciju dzimumakta laikā vai pēc tā. Ārstu praksē ir sastopami gadījumi, kuros iesaistīta tā sauktā bīstamā aritmija, kad slodzes laikā, trūkstot skābeklim, sākas aritmija – sirds fibrillē (sāk pati no sevis nekontrolēti raustīties). Ja nav neviena, kas attiecīgajā brīdī veic reanimēšanu, dzīvības glābšanai var būt par vēlu.

    Ar sirdi var palikt slikti nevis orgasma, bet priekšstadijas dēļ, kura nepieciešama, lai līdz kulminācijai nonāktu, kā arī gadījumos, kad pēc kulminācijas organisma procesi nespēj normalizēties. Tāpēc uzmanība būtu jāpievērš tieši šiem brīžiem.

    Lai cerētu uz orgasmu, ķermenim ir pamatīgi jāiesildās.

    Un te nu mēs cenšamies, kā nu katrs māk. Bet piepūle visiem ir strauja, nevis pakāpeniska, un doma par apstāšanos, kad cilvēks ir iekarsis un baudas maksimālais punkts šķiet jau tepat aiz nākamā elpas vilciena, ir neiedomājama. Un tieši straujums jeb krasā piepūle ir vistiešāk saistīta ar bīstamiem pavērsieniem dzimumakta laikā.

    Nereti laikrakstos izlasām vai ziņās izdzirdam šaušalīgu vēsti – kāds vīrietis nomiris seksa laikā. Te katrs var notrīcēt bailēs, iztēlojoties mirkļa traģiku. Bet tas nenotiek ne tuvu ar katru. Vīrietis gan psiholoģiski, gan fizioloģiski sakairinās vairāk nekā sieviete, un viņš parasti dzimumakta laikā izrāda lielāku piepūli nekā viņa. Ja sirds nav vesela, tas var beigties ar slimības saasinājumu, piemēram, stenokardijas lēkmi, vai arī ar pēkšņu nāvi. Visbiežāk mirst vīrieši gados. Taču arī jauns var nomirt, ja, piemēram, ir iedzimta patoloģija. Sirds un asinsvadu saslimšanas stiprā dzimuma pārstāvjus piemeklē agrāk nekā daiļā dzimuma pārstāves. Sievietēm tās var parādīties menopauzes laikā, bet līdz tam esam pietiekamā daudzumā nodrošinātas ar estrogēniem (sievišķajiem hormoniem), kas mūs pasargā no asinsvadu apkaļķošanās.

    Tomēr ārsts nedrīkst teikt: «Jūs nedrīkstat nodarboties ar seksu vispār, jo esat slims ar sirdi!» Seksu nevar aizliegt, jo tam ir neskaitāmi pozitīvi aspekti.

    Turklāt fizisko aktivitāti var kontrolēt. Lai partneris, kuram ir slimi galvas asinsvadi vai augsts asinsspiediens, nepārspīlētu ar aktivitāti. Ar sirds un asinsvadu slimībām sirgstošajiem vīriešiem kardiologs rekomendē tādu seksu, kas neliek pārlieku nopūlēties, taču pietiekami iesilda ķermeni seksuālā akta kulminācijas sasniegšanai. Piemēram, var izmantot pozas, kurās sievietes ir aktīvākas. Lai tās apgūtu, var palasīt ļoti plašo lasāmvielas klāstu par šo tēmu, vai arī doties pie seksologa.

    Stipri lielāka ir varbūtība, ka pēkšņa lēkme gadīsies maratona laikā, nekā nodarbojoties ar seksu, jo labsajūtas hormoni nomāc sāpes.

    Turklāt, pretēji pieņēmumiem, sekss bieži vien glābj vīrieti no stenokardijas lēkmes, nevis to izprovocē. Lai uzturētu veselīgu seksuālo dzīvi, katram cilvēkam būtu labi jāizjūt savs personīgais maksimālās slodzes punkts. Kā uzskata urologs, normāls ikdienišķs sekss ir veselīgs un nav bīstams. Bet papildu stress, kas rodas, piemēram, ar nesen iegūtu seksa partneri vai pārkāpjot laulību un uztraucoties, vai laulātais draugs neuzzinās, gan. Tāpat arī dzimumakts, kas spontāni notiek kādā mazāk ierastā vietā (kāds var ieraudzīt un iztraucēt), var izraisīt negaidītas ķermeņa reakcijas. Līdz ar to cilvēkiem ar slimu sirdi vai asinsvadiem vajadzētu izvairīties no ekstremālām situācijām. Pārējiem galvenais ieteikums – neķert kreņķi, bet būt uzmanīgiem pret partneri, iepazīt vienam otru un, neieciklējoties uz orgasma sasniegšanu, vienkārši baudīt procesu un sagaidīt šo baudas mirkli zinošākiem un sagatavotākiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē