• Svētku periodā iedzīvotājiem būs iespēja veikt valsts apmaksātu Covid-19 testu bez ārsta nosūtījuma

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    18. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    No rītdienas un līdz pat 3.janvārim iedzīvotājiem valsts apmaksātas Covid-19 analīzes būs iespējams nodot arī bez ārsta nosūtījuma, ja būs parādījušies slimības simptomi, aģentūru LETA informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Sintija Gulbe.

    Tādējādi iedzīvotājiem būs iespēja brīvi nodot Covid-19 analīzes arī svētku laikā, kad saņemt ģimenes ārsta, ārsta speciālista vai dežūrārsta nosūtījumu analīžu veikšanai varētu būt apgrūtināti.

    Līdz šim iedzīvotāji bez nosūtījuma Covid-19 testu varēja veikt tikai par saviem līdzekļiem.

    Covid-19 analīžu nodošanai var pieteikties, zvanot uz centralizēto Covid-19 testu pierakstu tālruni – 8303. Tāpat pierakstīties varēs, zvanot uz Centrālās laboratorijas tālruni – 8330, E.Gulbja laboratoriju – 67801112, MFD Veselības grupas tālruni – 66164606 vai NMS laboratoriju – 67144015. Tāpat pieteikties būs iespējams, sazinoties ar valsts zinātnisko institūtu BIOR pa tālruni 28369560.

    Pieraksta tālruņu un analīžu nodošanas punktu darba laiki pieejami Nacionālā veselības dienesta mājaslapā.

    Covid-19 analīžu nodošanai var pieteikties arī elektroniski Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas mājaslapā un E. Gulbja laboratorijas mājaslapā.

    Savukārt Centrālās laboratorijas gadījumā pieteikties var, rakstot uz e-pastu [email protected] un norādot vārdu, uzvārdu un savu tālruņa numuru, savukārt laboratorijas darbinieki sazināsies, lai vienotos par analīžu nodošanas laiku un vietu.

    Analīzes bez nosūtījuma varēs nodot arī pēc augstākminētā laika posma, ja pieteikums uz tām veikts līdz 3.janvārim (ieskaitot).

    Savukārt, Covid-19 analīžu rezultāti pieejami ir e-veselības portālā, kā arī analīžu pakalpojumu sniedzēju mājaslapās. Lai rezultātus aplūkotu e-veselībā, jāatver interneta pārlūkprogrammā adrese www.eveseliba.gov.lv, jāizvēlas Pieslēgties un Iedzīvotājs. Pēc autorizēšanās sistēmā analīžu rezultātu paziņojums būs skatāms sadaļā «Mani rezultāti».

    Ja brīvdienās vai svētku laikā parādās veselības problēmas, NVD atgādina, ka ārpus ģimenes ārstu darba laika medicīniska rakstura padomus vienkāršu saslimšanu gadījumos, kuru risināšanai nav nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība, iespējams saņemt, zvanot uz valsts ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.

    Rīgā un citās lielākajās Latvijas pilsētās valsts apmaksātu medicīnisko palīdzību varēs saņemt pie dežūrārstiem, savukārt traumu (piemēram, apdegumu, lūzumu, mežģījumu) vai pēkšņu saslimšanu gadījumos medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem sniegs steidzamās medicīniskās palīdzības punktos.

    Neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta cilvēka veselība vai dzīvība, palīdzību sniegs slimnīcu uzņemšanas nodaļas.

    Dzīvībai kritiskās situācijās jāzvana uz ārkārtas tālruni 113 – piemēram, ja cilvēks ir bezsamaņā, ja ir dzīvībai bīstama asiņošana, gūta smaga trauma, ir pēkšņas sāpes krūtīs, kas var liecināt par infarktu, vienas puses pēkšņs vājums, kas var liecināt par insultu, vai jebkurā citā situācijā, kad palīdzības saņemšanā izšķirošas ir minūtes.

    Dežūrārstu, steidzamās medicīniskās palīdzības punktu un slimnīcu uzņemšanas nodaļu darba laiks un informācija par citām medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējām ir pieejama NVD mājaslapas sadaļā «Kur saņemt medicīnisko palīdzību?».

    NVD atgādina, ka gadījumos, kad nepieciešama medicīniska palīdzība, ierodoties ārstniecības iestādē, pacientam ir jāievēro divu metru distance un jālieto sejas aizsargmaska, respirators vai vizieris.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē