• Šobrīd aktuāli! Jautājumi un atbildes par digitālo Covid-19 sertifikātu

    Sabiedrība
    Aiva Alksne
    17. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jau no 1. jūnija Latvijā darbojas digitālā Covid-19 sertifikāta tīmekļvietne. Kāpēc tāda izveidota, un kā tajā darboties?

    ! Eiropas Savienības robežās digitālais Covid-19 sertifikāts sāks darboties no 1. jūlija. Tas apliecinās, ka īpašnieks ir vai nu vakcinēts, vai izslimojis Covid-19, vai arī tikko veicis Covid-19 testu un var brīvi ceļot, ievērojot katrā konkrētajā valstī noteikto kārtību.

    ! Izveidoto sertifikātu ieteicams saglabāt savā viedierīcē vai izdrukātu papīra formātā.

    ! Jau jūnija vidū sertifikātu skenēšanai būs pieejama īpaši izstrādāta mobilā aplikācija Covid-19 Verify.

    1. Kas ir digitālais Covid-19 sertifikāts?

    Digitālais Covid-19 sertifikāts ir apliecinājums tam, ka cilvēks ir vakcinējies pret Covid-19, veicis Covid-19 analīzes vai arī ir izslimojis Covid-19. Patlaban pieejami šādi digitālie sertifikāti:

    *sertifikāts par veikto vakcināciju pret Covid-19,

    *sertifikāts par Covid-19 laboratorisko analīžu rezultātiem,

    *sertifikāts par Covid-19 izslimošanas faktu, ja cilvēks ir slimojis ar Covid-19.

    2. Cik ātri mani digitālie sertifikāti pieejami www.covid19sertifikats.lv?

    Sertifikāts par vakcināciju tīmekļvietnē ir pieejams 48 stundu laikā pēc vakcinācijas. Sertifikāts par laboratoriskā testa rezultātu – 2 stundu laikā pēc rezultāta noskaidrošanas. Sertifikātu par pārslimošanas faktu var pieprasīt 2 stundu laikā pēc pozitīva testa rezultāta, bet sertifikāts būs derīgs tikai 11.–180. dienā pēc pozitīva SARS-CoV-2 rezultāta noteikšanas.

    3. Kā apskatīt savu sertifikātu?

    Lai apskatītu savu digitālo Covid-19 sertifikātu, nepieciešams tīmekļvietnē www.covid19sertifikats.lv nospiest pogu Apskatīt savus sertifikātus. Autentificēties var ar kādu no drošas piekļuves līdzekļiem (internetbanka, eID karte, mobile ID). Pēc tam sistēmā jāpieprasa savi sertifikāti, tad tos var apskatīt vai saglabāt (datorā, viedierīcē).

    4. Kā izdrukāt savu sertifikātu?

    Jārīkojas tāpat kā, lai savus sertifikātus apskatītu. Pēc tam ir jāizvēlas vajadzīgais sertifikāts un tas jāizdrukā.

    5. Kas apliecina, ka tas ir mans sertifikāts?

    Katrs sertifikāts satur unikālu QR kodu, kas ir apliecināts ar digitālu simbolu virkni. Šī simbolu virkne ir kā digitāls paraksts jeb apliecinājums par sertifikātā iekļautās informācijas ticamību.

    Lai noskaidrotu, vai konkrētais sertifikāts ir derīgs vai nav derīgs, jānoskenē sertifikāta QR kods, izmantojot tīmekļvietnē covid19sertifikats.lv piedāvāto opciju Vertificēt sertifikātus.

    QR kodu var noskenēt no sertifikāta digitālās versijas (piemēram, uzrādot to viedtālrunī) vai sertifikāta izdrukas uz papīra.

    ! Digitālais Covid-19 sertifikāts satur informāciju latviešu un angļu valodā.

    6. Kur var izmantot sertifikātu?

    Digitālo Covid-19 sertifikātu Latvijā var izmantot, piemēram, kā apliecinājumu pakalpojuma saņemšanai, iestādes vai pasākuma apmeklēšanai, ja rodas tāda nepieciešamība vai ja valstī tiek noteikti atvieglojumi cilvēkiem, kuri ir vakcinēti pret Covid-19. Tāpat sertifikātu no 1. jūlija varēs uzrādīt, arī dodoties ārpus Latvijas.

    7. Kā rīkoties, ja mans digitālais sertifikāts nav pieejams? 

    Ja cilvēks ir veicis pilnu vakcināciju pret Covid-19, bet atbilstošs sertifikāts tīmekļvietnē nav atrodams, nepieciešams pieslēgties E-veselības portālam www.eveseliba.gov.lv un pārbaudīt, vai informācija par veikto vakcināciju ir redzama sadaļas Vakcinācijas dati apakšsadaļā Vakcinācijas fakti.  Ja informācija par veikto vakcināciju E-veselības portālā…  

    *ir redzama – par neesošo digitālo Covid-19 sertifikātu ir jāinformē Nacionālais veselības dienests, zvanot pa tālruni 8989 vai rakstot e-pastu uz [email protected]

    *nav redzama – vēlams sazināties ar ārstniecības iestādi, kurā tika veikta vakcinācija pret Covid-19, un lūgt pārbaudīt elektroniski ievadītos vakcinācijas datus.   

    Informācijas pārbaudi E-veselības portālā nepieciešams veikt, jo dati vakcinācijas sertifikāta izveidei tiek saņemti no E-veselības sistēmas. Datus E-veselības sistēmā ievada vakcinācijas veicējs. 

    8. Kā digitālo sertifikātu var saņemt cilvēks, kurš nelieto internetu?  

    Ja cilvēks nelieto internetu vai nevar pieslēgties sertifikātu tīmekļvietnei ar kādu no drošas piekļuves līdzekļiem, savu digitālo Covid-19 sertifikātu no 15. jūnija var pieteikt un saņemt kādā no valsts un pašvaldību vienotajiem klientu apkalpošanas centriem. 

     

     

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē