• Rudens draudzenes iesnas. Kā tās veiksmīgi pārdzīvot?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    6. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Rudens vēstneši ir ne tikai zeltaino lapu paklājs zem kājām un bagātīga dārzeņu un augļu raža, bet arī tipiskākā šī gadalaika veselības liksta – iesnas. Diemžēl, iestājoties vēsākam un mainīgākam laikam, tās piemeklē gandrīz katru no mums. Par to, kā tās ārstēt un rūpēties par savu deguna veselību rudenīgajā laikā, stāsta farmaceite Ilze Priedniece.

    Cēloņi un simptomi

    Iesnas ir deguna gļotādas iekaisums, kas parasti kombinējas ar citām augšējo elpošanas ceļu slimībām. Farmaceite skaidro, ka tipiskākās iesnu pazīmes ir šķaudīšana, kairinājuma sajūta degunā, apgrūtināta elpošana caur degunu, gļotādas pietūkums, parādās izdalījumi no deguna, kā arī var būt paaugstināta temperatūra un sāpes.

    Speciāliste atklāj, ka rudenī un ziemā biežākais iesnu cēlonis ir vīrusi, tomēr tām var būt arī citi iemesli – alerģijas, vazomotors rinīts, ko izraisa aukstums vai sauss gaiss, hormonāls rinīts (piemēram, grūtniecības laikā), kā arī medikamentu izraisīts rinīts (dekongestantu pārmērīga lietošana).

    Kā ārstēt?

    Nereti iesnu ārstēšanai netiek pievērsta pietiekama uzmanība, pieņemot, ka šī liksta nedēļas laikā pāries. Parasti iesnām vajadzētu atkāpties 7 līdz 10 dienu laikā. Ārstēšanās laikā, lai iesnas nesaasinātos un nesāktos stipras ausu sāpes, strutojoši izdalījumi no deguna, asiņošana, kā arī drudzis, jāievēro vairāki nosacījumi:

    • atpūtas režīms – lai novērstu iesnu saasināšanos, vēlams pāris dienas pabūt mājās un dzert zāļu tējas;
    • deguna gelu vai pielienu, kuru saturā ir dabīgas vielas, lietošana;
    • ārsta apmeklēšana, ja iesnas turpinās vairāk nekā 10 dienas.

    Iesnu ārstēšanai ļoti izplatīti ir dažādi tautas līdzekļi, piemēram, ķiploka daiviņu ievietošana nāsīs un iešana pirtī. Izplatīta ir arī nevajadzīga antibiotiku lietošana.

    Neviena no minētajām darbībām nesekmē atveseļošanos.

    Ķiploka daiviņas degunā rada papildu kairinājumu, pirts var saasināt iesnas un pastiprināt vīrusa klātbūtni organismā, savukārt antibiotikas nav nepieciešamas, jo tās nedarbojas pret vīrusiem. Vislabāk ieteicams veltīt laiku atpūtai un spēku atgūšanai, kā arī nepieciešamības gadījumā konsultēties ar ārstu vai farmaceitu.

    Kurus līdzekļus izvēlēties?

    No saslimšanas ar iesnām nespēj izvairīties gandrīz neviens. Tāpēc ir svarīgi, lai mājas aptieciņā būtu pieejami efektīvi līdzekļi to ārstēšanai. Farmaceite skaidro, ka cīņai pret iesnām vislabāk izmantot deguna gelus vai pilienus, kuru sastāvā ir dabīgas izcelsmes vielas. Piemēram, priedes, tējaskoka, piparmētru un smiltsērkšķu eļļa derēs gan iesnu ārstēšanai, atvieglojot elpošanu un mitrinot gļotādu, gan deguna veselības profilaksei.

    Pieejami dažādi deguna veselības līdzekļi gan tablešu, gan šķīdumu un sīrupu veidā, kurus var lietot arī bērni un kuru sastāvā ir gaiļbiksītes, genciānas, plūškoka, kumelītes, ceļtekas un efejas ekstrakts.

    Farmaceite gan uzsver, ka deguna pilienus (dekongestantus) nebūtu ieteicams lietot ilgāk par 5 dienām. Tāpat jārūpējas arī par deguna gļotādu – ikdienā vēlams uzņemt pietiekamu daudzumu šķidruma (ūdens un zāļu tējas), kā arī lietot jūras ūdens aerosolu, kas šķidrinātu deguna sekrētu un mitrinātu gļotādu. Deguna skalošana ar jūras ūdeni palīdzēs mazināt arī vīrusu koncentrāciju.

    Vērtīgi ieteikumi deguna veselībai

    Kā pareizi šņaukt degunu?

    • Aizspied vienu nāsi.
    • Elpo caur muti.
    • Pūt viegliem, īsiem pūtieniem, nevis ar spēku.
    • Atkārto tāpat ar otru nāsi.
    • Drīksti arī caur aizdeguni deguna saturu vilkt uz iekšu un izspļaut.

    Kā pareizi lietot deguna pilienus?

    • Vispirms kārtīgi izšņauc degunu. Vari izskalot arī ar aptiekā nopērkamo sālsūdeni.
    • Nedaudz atliec galvu un iepilini pilienus.
    • Ļauj zālēm iedarboties vismaz 5 līdz 10 minūtes.
    • Pēc tam vari atkal droši šņaukt degunu un to pat vajag darīt. Pilieni būs iedarbojušies, mazināsies tūska, un gļotas labāk iztīrīsies.

    Aukstais laiks vairs nav aiz kalniem. Tāpēc laikus jārūpējas gan par piemērota apģērba izvēli, gan imunitātes stiprināšanu. Regulāras fiziskās aktivitātes, pastaigas svaigā gaisā, veselīgs un sabalansēts uzturs, kā arī pilnvērtīga atpūta un miegs ir labākie līdzekļi veselībai un labai pašsajūtai!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē