• Saldētās picas. Uztura vērotāju bieds vai sabiedrotais?

    Uzturs
    Ksenija Andrijanova
    9. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Izrādās, pirmais picas pusfabrikāts tapis jau pirms 65 gadiem. Un te nu mēs esam – rokamies cauri veikala saldētavai, lai atrastu, kurai picai ir labāks sastāvs!

    Stāsta Ksenija Andrijanova

    • Uztura speciāliste ar bakalaura grādu veselības aprūpē
    • Uzturzinātnes maģistre
    • Bloga ksenijakomente.lv autore

    Vai veselīga?

    Pica noteikti ir kalorijām bagāts ēdiens, un savulaik, kad to ēda zemnieki, tas bija vērtīgi, jo viņi tika nodrošināti ar ilgtermiņa enerģijas lādiņu. Taču tiem, kas ar biksēm rīvē ofisa krēslu, pica nebūs ikdienas ēdiens. Tas gan nenozīmē, ka to nedrīkst ēst – retu reizi var!

    • Ogļhidrāti
      Picas pamatne ir pilna ogļhidrātiem. Baltie milti ir gana viltīgi – tie ātri paaugstina cukura (enerģijas) līmeni asinīs, bet tikpat strauji to nolaiž lejā. Tas tāpēc, ka baltajos miltos nav šķiedrvielu, kas kavē cukura uzsūkšanos. Ja picu gatavo pati, vari izvēlēties kliju un pilngraudu miltus. Ja pērc veikalā – raugies, lai pamatne būtu pēc iespējas plānāka, bet virsū dāsni uzbērti dārzeņi. Dārzeņi ir šķiedrvielām bagāti un līdzsvaros balto miltu efektu.
    • Olbaltumvielas
      Maltītē būs daudz olbaltumvielu. Tas labi – sveika, ilgtermiņa sāta sajūta! Par to atbild siers un gaļa uz pamatnes. Ar gaļām gan jāuzmanās. Retu reizi drīkst, bet, ja pica uz galda atrodas regulāri, labāk tomēr ņemt veģetāro versiju, picu ar vistu vai jūras veltēm. Desa un šķiņķis, lai gan gardi bez gala, nes maz labuma organismam. Uztura zinātnieki ir vienisprātis: jāsamazina gaļas pusfabrikātu daudzums ēdienkartē, jo tie ir lieki tauki un sāls. Turklāt šo produktu patēriņš ir viens no riska faktoriem zarnu ļaundabīgajiem audzējiem.
    • Tauki
      Te nu kā parasti – kur garšīgi, tur daudz tauku. Par to paldies jāsaka biezajam siera slānim, desām un šķiņķim. Jo bagātīgāks pildījums, jo vairāk tauku! Tāpēc labāk izvēlēties picu itāļu gaumē: plāna pamatne, neliels siera daudzums un nav izejvielu pārbagātības.
    • Sāls
      Pica ir ārkārtīgi sāļš ēdiens. Sāls lielos daudzumos slēpjas arī desu un siera sastāvā. Tiem, kas cīnās ar augsto asinsspiedienu vai rītu sāk ar tūsku, tā nebūs īpaši piemērota ikdienas maltīte.
    • Kalcijs
      Vai picā ir kas patiesi veselīgs? Ir! Kur siers, tur kalcijs. Pretēji uzskatam, ka visvairāk kalcija satur piens, šīs minerālvielas rekordists ir tieši siers. Tāpēc visu veidu sieri picu padara par fantastisku kalcija avotu, kas ir īpaši svarīgi bērniem un sievietēm pēc menopauzes. Protams, dabūt kalciju var arī no veselīgākām maltītēm, taču tas neliedz papriecāties par to, ka pica tomēr nav tikai tukša enerģija bez pievienotās vērtības. Tomēr pārliecinies gan, ka tās sastāvā ir īsts siers, nevis siera izstrādājums!

    Kādu picu es izvēlētos kā uztura speciāliste? Pirmkārt, uz plānas pilngraudu pamatnes. Laba alternatīva ir cept picu uz pilngraudu lavaša vai tortiljas plāceņa. Otrkārt, obligāti ar dārzeņiem. Pica tik tiešām varētu būt viens no garšīgākajiem veidiem, kā apēst dārzeņus! No olbaltumvielu avotiem izvēlētos vistu, lasi, garneles vai veģetāro versiju. Visbeidzot, pildījumu tikai plānā kārtiņā.

    Vai saldēta pica saglabā savu kvalitāti?

    Ja runājam par uzturvielām, tad nav, par ko uztraukties, – mūsdienīga sasaldēšana visu labi saglabā. Esam pieraduši, ka mājās gatavotais ir kvalitatīvāks par veikala preci, bet uz saldēšanu šis princips neattiecas. Ātrā sasaldēšana panāk to, ka ēdiens burtiski sastingst un saglabā savu formu, līdz to atsaldē. Formā arī slēpjas āķis. Vai esi kādreiz mēģinājusi sasaldēt ogas vai dārzeņus mājas saldētavā? Tad gan jau ir piedzīvots brīdis, kad atsaldētie labumi izskatās pēc pļuras. Ogu sula iztecējusi, dārzeņu vietā – švaks biezenis. Tas ir tāpēc, ka ēdiens sastāv no ūdens. Kas rodas, kad ūdens sasalst? Pareizi – ledus. Un ledus kristāli ar savām asajām malām saskrāpē un caurdur šūnas sieniņas. Šūnas ūdeņainais saturs iztek ārā, un kopā ar to notiek spēcīgs minerālvielu un vitamīnu zudums. Turpretī ātra rūpnieciskā saldēšana nodrošina to, ka ūdens sasalst smuki – neveidojas nevienmērīgi kristāli, un produkts saglabā gan formu, gan sastāvu.

    Pica un zinātne

    Picas popularitāte (mūsdienu picas versija ir radusies Neapolē 1522. gadā, bet 19. gadsimta vidū itāļu migranti šo ēdienu aizveda uz Ameriku, kur tas sāka savu uzvaras gājienu) panākusi, ka šis ēdiens ir arī zinātnisko pētījumu objekts. Piemēram, 2020. gadā itāļu zinātnieki izpētīja, kas notiks, ja Neapoles picai gatavošanas procesā pievienos attīrītu jūras ūdeni sāls vietā. Izrādās, tāda pica satur līdz 50 % mazāk sāls! Pērnā gada martā citi itāļi pētīja, vai picai ir antioksidantu aktivitāte – proti, iespēja pasargāt šūnas no agresīvās ārējās vides ietekmes. Izrādās, klasiskā «Marinara», pateicoties augstajam tomātu saturam, ir bagāta ar polifenoliem, likopēniem un citiem antioksidantiem. Savukārt 2015. gadā pētnieki pagatavoja un sasaldēja picas, kuru siers bagātināts ar D vitamīnu. Izrādās, ka pat pēc maltītes sasaldēšanas, atkausēšanas un pagatavošanas šāds D vitamīns labi uzsūcas un pilda savu lomu organismā!

    Atslēgas vārds – daudzums!

    Cik daudz picas drīkst ēst? Nedaudz! Lai gan pierasts, ka viena picas porcija ir vesela, apaļa pica, pēc kuras atgāzies krēslā un murrā kā laimīgs kaķis ar smagu vēderu, tas nav pareizi. Viena, divas 30 centimetru diametra picas šķēles varētu būt normāla maltīte. Kas par daudz, tas par skādi!

    Vislabāk picu ēst brokastīs, lai saņemtu uzturvielu lādiņu, vai pusdienās, lai paspētu maltītes devumu atdot atpakaļ kā enerģiju un prieku.

    Liekam ledusskapī

    Pica «Quattro Formaggi» Favorīts
    (570 g – 3,99 eiro, «Rimi»)

    Sastāvs: kviešu milti, «Edam siers» (18,9 %), tomātu biezenis, ūdens, siers «Mozzarella» (8,8 %), siers «Gorgonzola PDO» (3,3 %), siers «Emmental» (2,1 %), olīveļļa, rapšu eļļa, raugs, saldais krējums, krējums «Creme fraiche», sāls, vājpiena pulveris, garšaugi, zirņu ciete, kartupeļu ciete, cukurs, dekstroze, kviešu ciete, garšvielas.

    Tauki: 11,2 g
    Ogļhidrāti: 24,3 g
    Olbaltumvielas: 12,6 g
    Sāls: 1,1 g

    Ksenijas komentārs: «Šo picu iesaku arī garšas dēļ. Sastāvs iepriecina – nevienas pašas E vielas un ir pat olīveļļa! Tas liecina par kvalitāti. Ja kādu biedē vārds «dekstroze», uztraukumam nav pamata. Tas ir ogļhidrāts, kurš ir ļoti līdzīgs cukuram, un to izmanto vieglākai produktu raudzēšanai.»

    Pica «Napoletana» 3 sieru
    (305 g – 2,34 eiro, «Maxima»)

    Sastāvs: pamatne (kviešu milti, ūdens, rapšu eļļa, dekstroze, maizes raugs, jodēts sāls, rudzu milti), mērce (tomātu pasta, rapšu eļļa, jodēts sāls, melnie pipari, oregano), siers «Gouda» (12 %), siers «Mozzarella» (8 %), Čedaras siers (6 %), garšvielas.

    Tauki: 13 g
    Ogļhidrāti: 32 g
    Olbaltumvielas: 11 g
    Sāls: 1,4 g

    Ksenijas komentārs: «Labs sastāvs. Patīk, ka mērce gatavota no īstas tomātu pastas un sastāvā nav nekā lieka. Krāsviela E160b ir biežs ciemiņš Čedaras sierā, jo piešķir tam oranžu krāsu. Tā ir augu izcelsmes krāsviela, ko iegūst no annato koka. Ogļhidrātu daudzums gan te norāda uz biezu pamatni – kas nav ne labi, ne slikti. Jautājums ir, cik daudz tādas picas apēdīsi.»

    Pica «Grandiosa Mozzarella»
    (350 g – 3, 75 eiro, «Maxima»)

    Sastāvs: kviešu milti, ūdens, rapšu eļļa, raugs, sāls, siers «Mozzarella» (20 %), tomātu pasta, tomāti (10 %), vistas gaļa (8 %), ūdens, rapšu eļļa, margarīns (rapšu un palmu eļļa, ūdens, sāls, dabīgais aromatizētājs, A vitamīns), garšvielas (ķiploki, baziliks, čili), kartupeļu ciete, cukurs, spināti, sāls, rauga ekstrakts, dabīgais aromatizētājs.

    Tauki: 12 g
    Ogļhidrāti: 23 g
    Olbaltumvielas: 11 g
    Sāls: 1,1 g

    Ksenijas komentārs: «Te piemērs, ka tomēr var uztaisīt picu ar gaļu, nepadarot to par E vielu bumbu! Patīk, ka sastāvā daudz siera, īsti tomāti un vistas gaļa. Kādu, iespējams, mulsinās palmu eļļa sastāvā, bet nav velns tik melns, kā to mālē. Palmu eļļa ir lēta un parocīga eļļa. Neticiet mītiem, kā arī nejauciet to ar daļēji hidrogenētiem augu taukiem. Ja tādus redzi picā, tad gan grozā to nekādā gadījumā neliec.»

    Pica «Kebab», krāsnī cepta Favorīts
    (380 g – 2,79 eiro, «Rimi»)

    Sastāvs: kviešu milti, tomātu biezenis (tomāti, ūdens), siers «Mozzarella» (12,6 %), liellopu gaļa (9,5 %), ūdens, paprika (4,3 %), sīpoli (4,3 %), marinēti čili pipari (3,2 %), «Creme fraiche», rapšu eļļa, jogurts, sāls, garšaugi (pētersīļi, raudene, timiāns, lupstājs, rozmarīns), dekstroze, raugs, garšvielas (koriandrs, pipari, čili, paprika, sīpoli, ķiploki, muskatrieksts), kartupeļu ciete, ķiploki, cukurs.

    Tauki: 8,5 g
    Ogļhidrāti: 24 g
    Olbaltumvielas: 9,4 g
    Sāls: 1,3 g

    Ksenijas komentārs: «Vismazāk kilokaloriju (210 kcal uz 100 g) no visām picām, kas apskatītas. Ir arī kāds dārzenis, kas dos papildu šķiedrvielas. Taču burvīgākais te ir sastāvs – lai gan pica satur gardo gaļiņu, to ir izdevies panākt bez nevienas E vielas. Īsta maģija!»

    Pica «Rimi Express» četru sieru
    (345 g – 2,09 eiro, «Rimi»)

    Sastāvs: kviešu milti, tomātu biezenis, ūdens, siers «Mozzarella» (7,2 %), siers «Edam» (4,3 %), zilais siers (4,3 %), siers «Gouda» (4,3 %), rapšu eļļa, raugs, sāls, cukurs, dekstroze, ciete, kviešu ciete.

    Tauki: 8,1 g
    Ogļhidrāti: 28,9 g
    Olbaltumvielas: 9,6 g
    Sāls: 1,4 g

    Ksenijas komentārs: «Ļoti lakonisks sastāvs – tas priecē. Siers te gan būs diezgan plānā kārtiņā. Viens no lētākajiem produktiem, bet sastāva ziņā tīri labs. Nevienas pašas E vielas! Tomēr prasītos, lai picai pa virsu ir drusku dārzeņu. Varbūt, pirms likt krāsnī, pati vari uzmest virsū kādu papriku, tomātu un olīvu?»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē