• Nāk ērču laiks! Vai tev jau ir imunitāte
    pret encefalītu?

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    7. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai arī marta sniegs cenšas iemest mūs atpakaļ ziemā, pavasaris tepat vien jau ir. Sniegs nokusīs, zaļos zāle, plauks lapas, un savā sirojumā dosies ērces. Vai tavā pošu pasē ir ieraksts par vakcīnu pret ērcēm?

    Uz jautājumiem par potēm pret ērcēm atbild infektoloģe Signe Jākobsone.

    Kāda jēga potēties pret ērču encefalītu, ja pret citām ērču pārnēsātajām slimībām vakcīna nepasargā?

    Jā, vakcīna pasargā tikai pret ērču encefalītu, bet ne pret Laimas boreliozi un ērlihiozi, kuras arī pārnēsā ērces. Lieta tāda, ka Laimas slimību un ērlihiozi var izārstēt ar antibiotikām, taču pret ērču encefalīta vīrusu zāles joprojām nav izdevies radīt, līdz ar to iespējama tikai simptomu ārstēšana.

    Pret ērču encefalītu varam sevi aizsargāt, vakcinējoties un ievērojot pasākumus, kas palīdz izvairīties no kukaiņa piesūkšanās.

    Tātad, dodoties uz vietām, kur, iespējams, ir ērces, jāvelk gaišs, ķermeni nosedzošs apģērbs un jālieto kukaiņus atbaidoši līdzekļi.

    Protams, arī ar vakcīnu nedrīkst aizmirst par pārējām ērču pārnēsātām infekcijām, tādēļ pēc pastaigas pa mežu noteikti pārbaudi, vai nav piesūkusies ērce. Ņem vērā, ka ērces var būt ļoti sīkas un tās iespējams sajaukt ar dzimumzīmēm vai krevelēm.

    Vai ir vērts pārbaudīt piesūkušos ērci, vai tā ir inficēta?

    No tā liela ieguvuma nebūs. Protams, ērci savai drošības sajūtai vari pārbaudīt. Ja atklāsies, ka tā nav inficēta, būs sirdsmiers, taču vienmēr jāpatur prātā, ka varbūt tev bija piesūkusies vēl kāda ērce, kuru nepamanīji.

    Neatkarīgi no tā, vai ērce pārbaudīta vai ne, mēnesi pēc ērces piesūkšanās nepieciešams sevi novērot, vai nav paaugstinātas temperatūras, sarkana pleķa uz ādas, kas mēdz kļūt lielāks, vai citu simptomu, kas, iespējams, saistīti ar ērces piesūkšanos. Ja pēc mēneša viss ir kārtībā, vari droši uzsākt vakcinācijas kursu.

    Kad vislabāk potēties pret ērču encefalītu?

    Ieteicams gada sākumā, lai, sākoties ērču sezonai, jau būtu izveidojusies stabila imunitāte. Tas nozīmē, ka līdz martam, kad ērces mostas, jau vajadzētu būt saņemtām divām vakcīnām. Ērces aktivizējas, kad ārā ir vairāk par plus 2 grādiem.

    Taču, ja nav paspēts pabeigt vakcinācijas kursu līdz martam, vari vakcinēties jebkurā laikā!

    Tikai, sezonas laikā dodoties pļavās un mežos, vairāk jāievēro piesardzība. Ja ērce piesūksies neilgi pēc pirmās potes, imunitāte pret ērču encefalītu vēl nebūs izveidojusies. Taču tas nenozīmē, ka saslimstot slimība noritēs smagāk.

    Ko darīt, ja izskrējis no prāta, kad vakcinējos un kad būtu vajadzīga atkārtota pote?

    Jācenšas tikt skaidrībā vismaz par to, cik vakcīnas ir saņemtas. Ja nav potēšanas pases, datus var atrast vietā, kur potēšana veikta.

    Nav nepieciešams vakcināciju sākt no jauna, bet var turpināt no tās vietas, kur tā apstājusies, neatkarīgi no izlaistā laika posma.

    Stabila imunitāte pēc trešās potes būs uz trim gadiem, kad būtu nepieciešams veikt pirmo revakcināciju.

    Pēc tam tā pakāpeniski mazinās un aizsardzība var nebūt pietiekama. Ja pagājis vairāk par noteikto laika intervālu, revakcinācija jāveic, tiklīdz par to atceras. Šajā izlaistajā laika intervālā imunitāte nebūs pietiekama, bet, tiklīdz tiks veikta vakcinācija ar vienu devu, imunitāte atgriezīsies aizsargājošā līmenī. Turpmākās vakcīnas veic pēc ierastās shēmas.

    Vai grūtniecības laikā drīkst vakcinēties pret ērču encefalītu?

    Ērču encefalīta vakcīna ir inaktivēta – tas nozīmē, ka nesatur dzīvu vīrusu, tāpēc potēties nav aizliegts. To var darīt arī bērniņa zīdīšanas laikā. Protams, labāk būtu vakcinēties jau pirms grūtniecības plānošanas, lai gaidību laikā ir izveidojusies pilnvērtīga imunitāte un lai izvairtos no lieka stresa.

    Vai pēc ērču encefalīta potes var būt blaknes?

    Tāpat kā pēc jebkuras vakcīnas, iespējamas lokālas reakcijas: sāpes rokā, apsārtums, pietūkums.

    Vispārējās reakcijas – paaugstināta temperatūra, galvassāpes, nogurums – gan ir ļoti reti.

    Ja ir stipras galvassāpes un augsta temperatūra (pāri 38 grādiem), kas pāris dienu laikā nepāriet, attīstās krampji vai tūska, ja piepampst vai tirpst mēle, jāvēršas slimnīcas uzņemšanas nodaļā. Ja radušās kādas neparastas sūdzības pēc potes, noteikti jāinformē ģimenes ārsts vai iestāde, kur vakcinācija veikta, jo tad jāziņo Zāļu valsts aģentūrai, lai šādus gadījumus detalizēti izmeklētu.

    Kādi ierobežojumi jāievēro pēc vakcīnas? 

    Ieteikums trīs dienas neapmeklēt pirti un nelietot alkoholu ir aizvēsturisks. Ja cilvēks jūtas labi, nav pilnīgi nekādu aizliegumu. Protams, nebūtu prātīgi uzreiz pēc potēšanās skriet maratonu, taču ikdienišķas aktivitātes, arī sportiskās, nav jāierobežo. Drīkst iet pirtī, mazgāties dušā, vannā, peldēties. Arī īslaicīga alkohola lietošana imunitātes veidošanos nekavē, taču tas, protams, nenozīmē, ka būtu labi dzert pārmērīgi.

    Lūk, neliels informatīvs video par ērces noņemšanu, kļūdām un ērču kaitīgumu:

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē