• Mani moka nakts murgi! Pie kura speciālista doties?

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    29. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Lassedesignen/Shutterstock.com
    Lasītājai atbild psihiatre Liene Sīle.

    Lasītājas vēstule: Man ir 87 gadi. Pie kāda speciālista doties, lai novērstu nakts murgus? Mokos 4–5 gadus. Uz nakti dzeru «Quetiapine Teva» 25 mg un 1,5 vai 3 mg «Lexotanil». Sākumā naktīs liku puzles, risināju krustvārdu mīklas. Tad rādījās visādas ainas ar ģimeni un radiem, tagad redzu absurdas nereālas situācijas. Eju pie nervu ārsta, dzeru zāles asinsritei, atmiņai un neiralģiskām sāpēm, bet par murgiem nekādu padomu neesmu saņēmusi. Pensionāre Rasma

    Rasmas kundze, jūs esat precīzi aprakstījusi simptomus. Senioriem miega traucējumi ir salīdzinoši bieži un ievērojami pasliktina dzīves kvalitāti. Mokoša ir ne tikai nakts, bet arī nākamā diena, kad cilvēks jūtas noguris, miegains un viegli aizkaitināms.

    Iesaku jums apmeklēt psihiatru, kurš noteiks precīzu diagnozi un izrakstīs piemērotas zāles.

    Atgādinu, ka psihiatrs ir tiešas pieejamības speciālists, pie kura nevajag ģimenes ārsta nosūtījumu un vizīti apmaksā valsts.

    Esat minējusi arī iespējamos murgu cēloņus. Visticamāk, vainīgas ir sirds un asinsvadu slimības izraisītās izmaiņas asinsvados – ateroskleroze –, kas noved pie to funkcijas traucējumiem. Tas var izpausties arī ar greizu domāšanas veidu jeb murgiem, neesošā redzēšanu vai dzirdēšanu jeb halucinācijām, arī miega traucējumiem un emocionālu nestabilitāti. Tiem ļoti bieži raksturīga stāvokļa pasliktināšanās, tostarp halucināciju pastiprināšanās vai rašanās vēlās vakara stundās un naktīs.

    Dažreiz to palīdz novērst jūsu nosauktie medikamenti, taču pēc rakstītā var secināt, ka minēto zāļu devas vairs nav pietiekamas.

    Tomēr pats galvenais būtu pamatslimības, piemēram, arteriālās hipertensijas jeb augstā asinsspiediena, ārstēšana. Visas kaites vajadzētu uztvert kā vienu komplektu, tādēļ uz vizīti pie psihiatra, lūdzu, ņemiet līdzi izrakstu par jau noteiktajām diagnozēm, veikto izmeklējumu slēdzienus un lietoto medikamentu sarakstu. Lai ārstēšana būtu iespējami veiksmīga, vēlams sadarboties ne tikai ar psihiatru, bet arī ar ģimenes ārstu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē