• Pie daktera vai uz kapiem? Cik ilgi jāgaida rindā uz izmeklējumiem?

    Aktuāli
    Arta Lāce
    3. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kamēr kovids vēl snauž, neguli – pieraksties uz izmeklējumiem un aizej pie ārsta! Konsultē Nacionālā veselības dienesta Ambulatoro pakalpojumu nodaļas vadītāja Jūlija Voropajeva.

    «Valstij rūp tikai kovidnieku ārstēšana,» žēlojas kaimiņiene, gaužoties par nebeidzami garajām rindām uz izmeklējumiem un pie ārstiem poliklīnikā. Nesatricināma savā pārliecībā, viņa atmetusi visam ar roku: sak, kad mirīs nost, tad lai ved pa taisno uz kapiem!

    Realitāte gan nav tik melna: atsevišķās jomās, piemēram, konsultāciju pie dermatovenerologa, tagad var saņemt pat ātrāk, nekā pirms kovida. Izmanto to! Un jau tagad. Lai gan pandēmijas uzvaras gājiens ziņu virsrakstos rada iespaidu, ka citu vajadzību un problēmu veselības nozarē nav, ir jomas, kurās vairumā Nacionālā veselības dienesta līgumiestāžu pie speciālista palīdzības var tikt piecu dienu laikā, piemēram, iekšķīgo slimību un neiroloģijas dienas stacionārā. Patlaban raiti var tikt uz elektrokardiogrāfiju, bronhoskopiju, mamogrāfiju, spirogrāfiju, zarnu rentgenoloģisko izmeklējumu un scintigrāfiju. Nav problēmu saņemt arī narkologa un internista konsultāciju.

    Tomēr realitāte arī nav tik rožaina. Arvien ir jomas, kur rindas sniedzas mēnešos un atsevišķās iestādēs – pat gados. Spriedzi rada ne vien lielais pieprasījums, bet arī speciālistu trūkums, noslodze, atvaļinājumi un slimošana. Piemēram, Latvijā par valsts naudu pieņem tikai viens vienīgs ģenētiķis, un asins vainu dakteri hematologi ir uz roku pirkstiem saskaitāmi. Invazīvā radioloģija par valsts naudu patlaban pieejama tikai Austrumu slimnīcas stacionārā Gaiļezers. Hronisko pacientu sāpju ārstēšana dienas stacionārā jāgaida līdz trim mēnešiem, un visā Latvijā tā pieejama vienīgi Stradiņos un Rīgas 1. slimnīcā.

    Vairākās jomās 80–90 procentos līgumiestāžu kvotas izsmeltas jau pirmajā pusgadā, piemēram, oftalmoloģijas dienas stacionārā, datortomogrāfijā, rehabilitācijas pakalpojumos pieaugušajiem.

    Reputācijas faktors

    Ņem vērā, ka rindu garums dažādās iestādēs uz vienu un to pašu izmeklējumu vai pie vienas nozares speciālista var visai iespaidīgi atšķirties, un tas skar arī pieprasītākos pakalpojumus. Vērtējot dakteru reputāciju, cilvēki paļaujas uz draugu un radu ieteikumiem un cenšas tikt pie atzītiem savas nozares korifejiem, nereti uzskatot, ka pietiekami prasmīgi mediķi strādā vienīgi lielajās universitātes klīnikās – Austrumu slimnīcā un Stradiņos – vai specializētajos centros: tātad, vai nu tur, vai nekur! Un tā Austrumu slimnīcā gada kvota ir beigusies (iztērēta un pārpildīta) alergoloģijā, algoloģijā un traumatoloģijā, savukārt Stradiņos vairs nevar pierakstīties pie reimatologiem un hematologa, uz elektromiogrāfiju, kolonoskopiju, kardioloģiskajiem izmeklējumiem un magnētisko rezonansi.

    Sekas jaušamas

    Lai gan statistika rāda, ka pandēmija kopumā nav būtiski pagarinājusi gaidīšanas laiku, ārsti sūdzas par pieaugošu ielaisto gadījumu skaitu. Naudas dalītāji to skaidro ar izmaiņām pacientu uzvedībā – daudzas hroniskas slimības palaistas brīvsolī ne tikai tāpēc, ka veselības aprūpes nozarē tika pārdalīti resursi par labu cīņai ar kovidu, bet arī tāpēc, ka ļaudis gluži vienkārši baidās no vīrusa un pie ģimenes ārsta vai uz poliklīniku nedodas. Viņi arī tic visvisādām runām, ka «pārējais medicīnā tagad ir apstājies».

    Tā nav, kaut kas tomēr notiek. Patiesībā daudz kas notiek. Un tāpēc, lūdzu, izmanto vasaru, lai aizietu pie ārsta, pie kura biji gribējusi doties, tā teikt, jau vakar.

    10 soļi īsākam ceļam

    1. Noskaidro, kur ir īsākās rindas! To tu vari izdarīt, izmantojot Nacionālā veselības dienesta vietni rindapiearsta.lv vai zvanot uz klientu apkalpošanas centru pa tālruni 80001234. Mājaslapā speciālistu saraksts ir veidots, sākot ar tiem, pie kuriem rindas ir vismazākās.  Tikai – ņem vērā arī datu ievadīšanas datumu un atrunu, ka aktuālo informāciju uzzināsi, sazinoties ar ārstniecības iestādi, jo diemžēl reālā situācija var būt pat ļoti atšķirīga, un norādīto piecu dienu vietā jāgaida pusgadu.

    2. Esi mobila! Tev ir tiesības saņemt ārsta padomu vai veikt izmeklējumu par valsts līdzekļiem jebkurā vietā Latvijā, neatkarīgi no deklarētās vai faktiskās dzīvesvietas. Ļoti bieži kaut vai piecdesmit kilometru attālumā uz citu pusi no tavām mājām ir iespējams izmeklēties un tikt pie speciālista krietni ātrāk.

    3. Sadarbojies ar ģimenes ārstu! Ja vēl neesi tikusi pie izmeklējuma, ģimenes ārsts var nozīmēt sākotnējo terapiju. Turklāt viņam ir iespēja attālināti konsultēties ar speciālistiem.

    4. Plāno vizītes un izmeklējumus! Ja tev ir hroniska kaite, skaidrs, ka tā vienā dienā nepāries un mediķu uzraudzība būs nepieciešama ilgstoši un regulāri. Tātad – uz nākamo vizīti pieraksties laikus. Burtiski tajā pašā dienā, kad iznāc no daktera kabineta.

    5. Esi pacietīga! Ja nevari sazvanīt reģistratūru, lai pierakstītos rindā, velti vienu dienu tieši tam: Uzliet tālruni uz skaļruni un gaidi savienojumu, kaut vai mizojot kartupeļus vai vīlējot nagus! Starp citu, piemēram, Austrumu slimnīcas reģistratūru visaktīvāk cilvēki cenšas sazvanīt nedēļas sākumā – pirmdienā, un tad savienojumu ar operatoru var nākties gaidīt ilgi. Citās dienās sokas krietni raitāk, un vidējais laiks, līdz tiek saņemta atbilde, ir vien 30 sekundes.

    Un vēl, kas ir svarīgi, bet ko tu varbūt nezini… Ja tev reģistratūrā atbild, ka valsts apmaksāto vietu vairs nav, tas nenozīmē, ka par palīdzību jāaizmirst.  Nacionālais veselības dienests, vērtējot faktiski sniegto pakalpojumu apjomu, pēc sešiem un deviņiem mēnešiem pārplāno budžetu: paņem no neizmantotā un pieliek tur, kur trūkst, kā arī pieprasa papildu finansējumu pārpildīto kvotu kompensēšanai. Tāpēc – zvani atkal, jo viss var mainīties!

    6. Lūdz ziņot, ja atbrīvojas vieta! Zvanot uz reģistratūru, atstāj tai savus kontaktus un lūdz sazināties, ja kāds pacients atsaka apmeklējumu pie ārsta un kāda vieta atbrīvojas ātrāk.

    7. Neveido rindas mākslīgi! Ja esi pieteikusies uz izmeklējumu vai konsultāciju, uz kuru netiec, lūdzu, informē par to iestādi, lai rezervētais laiks neiet zudumā un noder kādam citam pacientam!

    8. Eksistē ne tikai Stradiņi un Austrumu slimnīca. Vismaz ar standarta gadījumiem pilnīgi noteikti tiks galā arī mediķi citās ārstniecības iestādēs. Galu galā tie nav šarlatāni, bet gan profesionāļi. Tātad, ja pie daktera šogad vietu vairs nav, bet konsultāciju vajag, speciālistu meklē citā iestādē.

    9. Piesakies elektroniski! Pieteikt vizīti dažādās, tai skaitā, abās universitātes, slimnīcās, vari vietnēs eVeselibasPunkts.lv un Piearsta.lv. Tur vari arī izvēlēties maksas vai valsts līdzfinansētu pakalpojumu. 

    10. Vakcinējies pret kovidu! Varbūt tev šis aicinājums apnicis kā rūgta nāve, bet patiešām arī tavās rokās atrodas sviras, lai Latvijas veselības aprūpes ierobežotie resursi nebūtu jāpārvirza par labu vīrusa ārstēšanai.

    Garāko rindu TOP 5 uz izmeklējumiem

    • Doplerogrāfija galvas un kakla asinsvadiem: 11–360 dienas.
    • Ehokardiogrāfija: 15–320 dienas.
    • Magnētiskā rezonanse: 5–300 dienas.
    • Elektromiogrāfija: 40–266 dienas.
    • Neirogrāfija: 67–266 dienas.

     

    Pie speciālistiem

    • Gastroenterologs: 20–1384 dienas.
    • Endokrinologs: 5–287 dienas.
    • Reimatologs: 10–879 dienas.

    Avots: Nacionālais veselības dienests, dati 2021. gada 1. jūlijā, pārbaudīti 5. augustā.

     

     

     

     

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē