• Perevoščikovs: Covid-19 lokālas izplatības dēļ patlaban nav nepieciešami valsts mēroga ierobežojumi

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    29. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Covid-19 lokālas izplatības dēļ patlaban nav nepieciešami valsts mēroga ierobežojumi, otrdien valdības sēdē norādīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

    Valdības sēdē Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) sacīja, ka pēdējo dienu Covid-19 saslimstības rādītājs ir liels, tāpēc viņš vēlētos dzirdēt epidemiologu viedokli par to, vai valstī atkal jāievieš ierobežojoši pasākumi, pret ko premjers pats iebilstot, vai arī pastāv kādas citas alternatīvas, kas ļautu nosargāt sabiedrības veselību, vienlaikus minimāli ietekmējot valsts ekonomiku.

    Perevoščikovs informēja par situāciju ar Covid-19 izplatību Eiropā un norādīja uz salīdzinoši zemo saslimstību Latvijā, kur tā ir deviņas reizes zemāka nekā vidēji Eiropas Savienībā. Vienlaikus epidemiologs kā satraucošu raksturoja saslimstības rādītāju pieaugumu Latvijā, tajā pašā laikā mierinot, ka Covid-19 uzliesmojums būtībā bijis divās vietās – uzņēmumos Forevers un Kuldīgas tekstils. Tāpat Perevoščikovs norādīja uz Covid-19 saslimstības izplatīšanos izglītības iestādēs.

    Lai arī inficēšanās avoti ir apzināti, turpmāko divu nedēļu laikā tiks vērota slimības izplatība sabiedrībā.

    Perevoščikovs uzsvēra, ka patlaban nebūtu nepieciešams domāt par ierobežojošiem pasākumiem, kas attiektos uz visu valsti, bet infekcijas izplatības apkarošanas stratēģijas pamatā ir jāizvirza lokāli pasākumi. Kā piemēru Perevoščikovs minēja Covid-19 izplatību skolās – konstatējot saslimstību skolā, atsevišķi ierobežojoši pasākumi ir jāattiecina uz konkrēto izglītības iestādi, nevis uz visām skolām Latvijā.

    Savukārt, atbildot uz premjera jautājumu, vai gadījumā Latvijā nebūtu ieteicams lietot sejas maskas, Perevoščikovs atzina, ka masku lietošana ir efektīva vietās, kur nav iespējas ievērot divu metru distanci, bet tikai gadījumā, ja tās lieto visi, nevis daži cilvēki. 

    Eksperts arī pieļāva, ka gadījumā, ja, piemēram, Kuldīgā situācija ar Covid-19 izplatību pasliktinātos, varētu noteikt, ka šajā pilsētā sabiedriskajā transportā vai slēgtās telpās būtu lietojamas maskas. «Maskas būtu lietojamas tajās vietās, kur Covid-19 izplatās masveidā, bet nedomāju, ka masku lietošana būtu piemērojama tajos reģionos, kur Covid-19 izplatība nav plaša,» skaidroja Perevoščikovs.

    Viņš norādīja, ka efektīvāk ierobežot Covid-19 var ar attālinātu darbu un distances ievērošanu. «Ja nav iespējams ievērot distanci, tad maskas ir apsverams risinājums sevišķi darba kolektīvos, kur ir iespējams panākt, ka visi tās lieto. Tas būtu droši un slimība starp struktūrvienībām neizplatītos,» secināja Perevoščikovs.

    Kariņš pievienojās viedoklim, ka maskas ir efektīvas, ja tās valkā visi, vienlaikus piebilstot, ka nebūtu slikti aktīvāk informēt sabiedrību par masku nēsāšanu. «Es ceru, ka tagad piedzīvojam [Covid-19 saslimšanas] pīķi, kas samazināsies, bet, ja tā nav, tad valdībai kaut kad būtu jāiet viens no ceļiem – ierobežot ekonomiku vai panākt, lai cilvēki sevi pasargā, tostarp iespēju robežās strādā attālināti, ievēro distanci, bet, ja nevar ievērot distanci, tad valkā maskas. Es negribu ierobežot ekonomiku, bet, ja gribam turēt ekonomiku vaļā, tad mums nopietnāk jādomā par citiem drošības pasākumiem,» pauda Ministru prezidents.

    Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti kopumā 32 saslimšanas ar Covid-19 gadījumi, mirusi viena persona, kurai bija apstiprināta inficēšanās ar Covid-19, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē