• Pēc garās ziemas āda kā smilšpapīrs, ko darīt?

    Skaistumkopšana
    Ginta Auzniece
    20. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Īpaši ziemā man izteikti sasprēgā elkoņi un, vakarā noģērbjoties, no kājām birst balti putekļi. Tev arī tā ir? Atbild Dr. LINDA KAPTEINE, dermatoloģe, Veselības centra 4 Dermatoloģijas klīnikas metodiskā vadītāja.

    Dermatoloģe mazliet nomierina – ziemā un pavasarī pēc garās ziemas sausāka āda kļūst pilnīgi visiem. «Savā ārstes pieredzē esmu novērojusi: ja uz Latviju atbrauc dzīvot dienvidnieki, arī viņu āda strauji kļūst sausāka. Iemesls pavisam vienkāršs: organisms pielāgojas aukstumam.»

    Protams, svarīgi arī, cik āda mums katrai pirms tam bijusi izturīga. Vai ādas slānīši – epiderma un derma – iepriekš bijuši veselīgi… Kā veidojas ragšūnas… Cik stipra ir starpšūnu telpa… Ja visi šie rādītāji bijuši normāli, arī āda, pielāgojoties temperatūras maiņai un kļūstot sausākai, plaisās un putekļosies mazāk.

    Lielie kaitnieki

    1. Temperatūra. Aukstā laikā organisms strādā lēnāk, taupa resursus, un tas nozīmē, ka vielmaiņa kļūst gausāka un organisms vairāk koncentrējas uz to, lai tiktu apasiņoti iekšējie orgāni. Proti, asinsrite ādā palēninās, tā saglabājot augstāku ķermeņa iekšējo temperatūru. Mēs mazāk svīstam, mazāk atdodam siltumu un mitrumu, un ādas struktūras kļūst trauslākas.

      Arī papēži ziemā ir sausāki nekā vasarā, un arī rokas ziemas mēnešos nereti kļūst raupjas kā smilšpapīrs. Arī tam ir gluži loģisks izskaidrojums! Rokas un kājas – tās ir mūsu ķermeņa perifērās daļas, kas novietotas vistālāk no ķermeņa vidusdaļas, kur atrodas iekšējie orgāni. Jā, tieši tādēļ, ka šīs ķermeņa daļas atrodas, tā teikt, tālāk no centra, arī apakšdelmi un apakšstilbi ir pakļauti lielākam sausumam.
    2. Mazkustīgums. Lai kā gribētos ieritināties siltumiņā un pārziemot pēc iespējas mierīgāk, lieki netērējot enerģiju, tomēr arī ziemā ir jākustas. Kāds sakars ar ādu? Atbilde: vistiešākais! Aktīvi kustoties, palielinās iespēja apasiņot un sasildīt arī tās ķermeņa daļas, kas novietotas tālāk no iekšējiem orgāniem. Un no tā iegūs arī āda – vielmaiņa strādās aktīvi, āda būs apasiņota un ātrāk atgūs veselīgu izskatu.
    3. Sauss gaiss. Ārsti bieži runā par sausā gaisa nelabvēlīgo ietekmi uz elpceļiem un deguna gļotādu, nereti aizmirstot, ka līdzīgi jūtas arī āda. Tikai tā ir pacietīgāka un iztur daudz vairāk. Apkures radītais sausais gaiss saasina vēl kādu problēmu – alerģijas. Īpaši, pret pelējuma sēnīti un putekļu ērcītēm.

    Rīcības plāns

    • Biežāk vēdini telpas un veic mitro uzkopšanu.
    • Mazgājies ar mēru. Tipiska kļūda, ko sievietes bieži pieļauj, – mazgājas par daudz. Ziemā, kad vielmaiņa ir lēnāka un tauku dziedzeri nav tik aktīvi, kad tu mazāk kusties un mazāk svīsti, pietiek noskaloties reizi dienā, jo arī ūdens ir viens no potenci­ālajiem ādas sausinātājiem.
    • Izvēlies ādai draudzīgas ķermeņa ziepes vai dušas krēmus, kas ne tikai attīra, bet arī pabaro un ieeļļo ādu. Tādiem ādas mazgāšanas līdzekļiem uz iepakojuma parasti norādīts, ka to sastāvā ir krēma vai losjona daļiņas.
    • Lieto ķermeņa krēmus. Ziemas periodā vajadzētu izvēlēties biezākas struktūras hidrofilus jeb ūdenī šķīstošus krēmus ar sedzošu iedarbību, kas satur eļļas un citas taukvielas (uz iepakojumiem tās sauc par okluzīvām sastāvdaļām) un emolientus, kas ādu padara maigu, zīdainu un gludu. Krēmi un losjoni ar sedzošu iedarbību neļaus iztvaikot ādā jau esošajam mitrumam un palīdzēs saglabāt ādas elastību – lai nebūtu tās plaisājošās tuksneša sajūtas.
    • Prātīgi ar skrubjiem! Ziemā atturies no skrubju un citu abrazīvu ādas kopšanas līdzekļu lietošanas, jo tie vēl vairāk mazinās ādas dabisko aizsardzību un līdz ar to arī mitruma līmeni tajā. Mājās, protams, vari paretam palutināt sevi ar vieglu, aromātisku skrubīti, bet pēc iespējas minimālā režīmā: reizi nedēļā, ja tev ikdienā ir sausa āda, bet divas reizes nedēļā – ja esi taukainas ādas īpašniece. Labāk, lai skrubītim būtu pēc iespējas sīkākas abrazīvās daļiņas, kas nekairinās un nenoberzīs ādu par daudz. Sarežģītākas pīlinga procedūras uztici speciālistam.
    • Seko, vai tu sabalansēti uzņem šķidrumu. Ko tas nozīmē? Jā, visi kā viens skandē, ka jādzer daudz ūdens un tad arī āda iegūs veselīgāku izskatu un tiks mitrināta. Te gribu iebilst! Ūdens patēriņš tiešā veidā ādas stāvokli nekādi neietekmē, un mitrums ādā no tā nepalielinās. Jā, ir jādzer, bet nevajag pārspīlēt! Ziemā pietiks, ja izdzersi standartiņu – aptuveni divus litrus ūdens dienā. Vasarā gan var izdzert drusku vairāk, jo organisms svīst un tādā veidā šķidrumu arī vairāk patērē.
    • Uzturs. Ādai ļoti patīk omega taukskābes un linolēnskābe. Tā kā, dzīvojot mūsu platuma grādos, uzturs tomēr nav tik pilnvērtīgs, lai šīs vērtīgās vielas uzņemtu pietiekamā daudzumā, der kursa veidā palietot uztura bagātinātājus, kas tās satur: zivju eļļu, naktssveces eļļu, linsēklu eļļu. Noteikti iekļauj ēdienkartē arī riekstus, avokado un labu olīveļļu!
    • Lieto D vitamīnu! Sievietēm, kam ir sausa un plaisājoša āda, tas ir līdzeklis numur viens. Pierasts domāt, ka, dzerot zivju eļļu, uzņemam arī D vitamīnu, bet tā nemaz nav. Vislabākais – uztaisīt analīzes, uzzināt savu D vitamīna rādītāju un tad rīkoties.

    Visām sievietēm – jebkuram ādas tipam – aukstā laikā pirmajā vietā jābūt ādas MITRINĀŠANAI!

    Kad sausums jau kļūst bīstams un vajadzētu parādīties ārstam?

    1. Ja ir izteikta ādas zvīņošanās – visbiežāk uzacu, deguna rajonā, arī galvas ādas. Tad jādomā jau par ādas iekaisumu, nevis, ka sausu ādu radījis vienkārši ziemas aukstais laiks. Parādās norobežoti sausi plankumi jebkur citur uz ķermeņa – arī tas var būt signāls par dažādiem dermatītiem.
    2. Ja sejas āda pēkšņi kļūst ļoti raupja, kairināta, sajūta – kā smilšpapīrs. Tas var liecināt par aktīniskās keratozes sākumu, kas, laikus neārstēta, draud pārvērsties ādas plakanšūnu vēzī.

    Kā savu ādu ziemā un pavasarī mitrina dermatoloģes?

    • INĀRA STEPANOVA, dermatoloģe kosmetoloģe Lāzerklīnikā:

    «Nevarētu sūdzēties, ka mana āda kā īpaši protestētu pret auksto laiku, taču vairumam cilvēku krasās iekštelpu un āra temperatūras svārstības tiešām rada nepatīkamu, sausu, kņudošu sajūtu ādā. Lai tā nebūtu, pati lieku lietā un citiem iesaku – mitrinošus, barojošus ādas kopšanas līdzekļus.

    Noteikti iesaku lasīt norādes uz līdzekļu iepakojumiem, kādai ādai tie paredzēti – sausai, jutīgai, problemātiskai, taukainai.

    Tāpat uzmanība jāpievērš produktu sastāvam – vajag, lai tie bagātīgi saturētu lipīdus jeb taukvielas, kas uz ādas iedarbosies kā aizsargkārtiņa pret ārējās vides iedarbību un neļaus zaudēt vajadzīgo mitrumu. Es pati izvēlos aptieku produkciju no zīmoliem Eucerin, Bioderma, Avene. Šiem ražotājiem ir gan mazgāšanās līdzekļi, gan krēmi, ar ko ieziesties pēc dušas.

    Ik pa laikam der palietot arī ko iekšķīgi. Mans favorīts – vitamīni Vitakur, kas satur taukskābes, koenzīmu Q10 un naktssveces eļļu, kas ļoti vajadzīgi ādai. Arī D vitamīns jālieto, lai āda labi justos!»

    • MĀRA RONE-KUPFERE, dermatoloģe Veselības centra 4 skaistuma klīnikā 4. dimensija:

    «Arī man ir diezgan jutīga āda un otrais fototips, kam raksturīgas tieši barjeras nodrošināšanas grūtības. Laika gaitā esmu ievērojusi: lai uzturētu ādu pie labas veselības arī ziemā, man tomēr nepietiek tikai ar krēmiem vien, lai arī cik labi tie būtu, tāpēc ņemu talkā citus līdzekļus. Jau vismaz desmit gadus četrus aukstos mēnešus lietoju omega taukskābju kompleksu, ik pa laikam palietoju arī hialuronskābes kapsulas un kolagēna kapsulas. Šis kokteilis palīdz ādai saglabāt mitrumu un nekļūt sausai.

    Hialuronskābes nekad nebūs par daudz – tā var būt tikai par maz.

    Vēl viena lieta, ko ņemu vērā pati un mācu arī citiem – nevajag pārcensties ar mazgāšanos. Tam, kurš nestrādā smagu fizisku darbu vai pārmērīgi nenodarbojas ar sportu, nomazgāties vienreiz dienā ir pilnīgi pietiekami. Lai āda nekļūtu sausa, lietoju līdzekļus, kas domāti sausai un jutīgai ādai. Vislabākais – dušas eļļas, dušas losjoni, kuru sastāvā bagātīgāk ietverti ādas mitrinātāji. Tādu līdzekļu lietošana ļauj paslinkot ar krēmu lietošanu. Galvenais vadīties pēc principa – lai līdzeklis būtu medicīniski testēts. Tā būs garantija, ka produkts tiešām palīdzēs, nevis kaitēs – tāpēc uzmanīgi jālasa apraksts uz iepakojuma. Īpaši man patīk tie ķermeņa krēmi, kuri satur urīnvielu (urea), kas ir dabisks ādas mitrinātājs. Un vēl – nevajag baidīties lietot kosmētikas līdzekļus, kas paredzēti sausai ādai, domājot, ka tik labi neuzsūksies un atstās traipus. Tā nav!

    Jāatzīstas, ka pati ļoti priekšzīmīgi neizpildu sausas ādas kopšanas protokolu, bet vismaz trīs reizes nedēļā saņemos un uz īpaši sausām ķermeņa zonām uzklāju mitrinošu eļļu vai krēmu.»

    • ILZE SUDRABA, kosmētiķe ārstniecības un skaistumkopšanas centrā Verdi:

    «Vislabākais eliksīrs sievietes ādai, manuprāt, ir naktssveces eļļa. Īpaši, ja sieviete ir vecumā pēc 35 vai 40 gadiem – obligāti! Pati sāku lietot jau oktobrī un lietoju visu ziemu, jo rezultāts parādās tikai pēc trim mēnešiem.

    Vēl ziemā iesaku apmainīt vietām dienas un nakts krēmus , jo vējainā laikā un salā izejot ārā, kad tikko uzklāts mitrinošais dienas krēms, – āda tieši kļūs sausāka.

    Tāpēc, kamēr ir auksts, darām otrādi: no rīta biezo, bet vakarā vieglākas tekstūras krēmu, kas nakts laikā samitrinās ādas šūniņas. Pati esmu sākusi ziemā pirms iešanas laukā lietot tonālo krēmu – tas ir kā mētelītis ādai, kas pasargā pret ārējo ietekmi.

    Kā kopju ķermeņa ādu? Pavisam vienkārši! Nemazgājos ne ar kādiem līdzekļiem, bet tīru ūdeni un katru otro dienu eju pirtī un vingroju. Tūlīt pēc noskalošanās ar ūdeni mazliet nosusinos un uz vēl mitras ādas uzklāju kādu ķermeņa eļļiņu. Šo gudrību, starp citu, ir vērts ņemt vērā katrai – ja eļļas un biezas konsistences barojošus krēmus klāj uz mitras ādas, nepaliek taukaini plankumi. Ādas pabarošanai un mitrināšanai labi noder sezama eļļa, avokado eļļa – visas, kam ir bieza konsistence.

    Mainoties sezonām, sagatavoju ķermeni apstākļu maiņai ar vieglu pīlingu jeb skrubīti. Visizdevīgākais – dienas laikā sakrāt kafijas biezumus un vakarā dušā noskrubēt ar tiem ķermeni, seju, rokas un pēdiņas. Kafijas abrazīvās daļiņas notīrīs veco ādas slānīti, bet eļļiņas – mitrinās. No veikalu produktu klāsta mani iecienītākie ķermeņa kopšanas līdzekļi ir Dzintara ražotie.  Ļoti iedarbīgi un salīdzinoši lēti produkti izdevīgā tilpumā!»

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē