• Pašas gatavota eļļa – prieks un bauda sejas ādai

    Skaistumkopšana
    Anda Hailova
    6. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Sejas eļļas? Nav slikti. Pēc ziemas āda visām kļuvusi sausāka, nedaudz lobās, tāpēc eļļas ir labs variants, kā ar dabisku līdzekli tikt vaļā no ādas sausuma. Konsultē ILZE SUDRABA, kosmētiķe, Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācijas biedre.

    Lielais – KĀPĒC? 

    Zināms taču – jo sausāka āda, jo agrāk parādās novecošanas pazīmes, un arī rieviņas iegraužas dziļākas… Savukārt eļļas ādu gan mitrina, gan kopj, gan baro, tātad novērš šīs nedienas. Tikai… kā zināt, kuru eļļu pirkt un kuru ne?

    Pirmkārt, viss atkarīgs no tava sejas tipa, jo, tāpat kā sejas krēmi, arī eļļas domātas sausai, taukainai vai kombinētai ādai. Bet ir arī tādas eļļas, kas piemērotas visiem ādas tipiem. Tātad – lasi aprakstu uz iepakojuma!

    Otrkārt, nebūt nav jāpērk gatavās eļļas – tu vari iegādāties atsevišķi kādu no tā saucamajām bāzes eļļām un ēteriskajām eļļām un tad pati mājās izveidot sev tīkamu sejas eļļiņu. Arī gatavo eļļu kompozīcijas ražotājs veido pēc tāda paša principa: produkta pamatā liek labu bāzes eļļu un to papildina ar tai saderīgām ēteriskajām eļļām. 

    Treškārt, par bāzes eļļām tev būtu jāzina, ka tās vari lietot arī vienas pašas, ne tikai kopā ar ēteriskajām. Bāzes eļļas parasti ir biezas un ļoti bagātīgi satur gan minerālvielas, gan vitamīnus.

    Ja ir ļoti jutīga āda, labāk izvēlies tikai kādu no bāzes eļļām un to kombinē, piemēram, ar kumelīšu ēterisko eļļu, kurai ir nomierinoša iedarbība. 

    Pamatā – bāzes eļļa 

    • Aprikožu kauliņu eļļa.
      Maigi dzeltenā krāsā un ar gandrīz nemanāmu smaržu. Piemērota visiem ādas tipiem, tāpēc, to lietojot, nebūsi arī nošāvusi garām, ja tev ir taukaina vai kombinēta sejas āda. Ja taukainu ādu pārmērīgi attīrīsi ar nepiemērotiem līdzekļiem, āda sāks pastiprināti ražot taukus, lai kompensētu zaudēto. Tad eļļa sejas ādai palīdzēs līdzsvarot ādas stāvokli, un rezultātā pārāk aktīvie tauku dziedzeri sāks mazāk izdalīt taukus. 

      Šī eļļiņa ir ļoti barojoša, jo satur lielu daudzumu A un E vitamīna, kā arī nepiesātinātās taukskābes, un tā dara brīnumus – izlīdzina sīkās krunciņas.
    • Vīnogu kauliņu eļļa.
      Atšķiras ar savu vieglo konsistenci, nepaliek taukaina sajūta, tāpēc īpaši piemērota, kad āda slikti absorbē, uzsūc eļļas. Satur daudz antioksidantu, un tie, kā jau tu droši vien zini, darbojas pret novecošanu. Mitrinoša un īpaši piemērota vīstošas sejas un kakla ādas nomierināšanai, piemēram, pēc pīlinga.
    • Saldo mandeļu eļļa.
      Bieza tekstūra. Lieliski mīkstina un nomierina sausu un nogurušu sejas ādu, mazina ādas iekaisumu. Satur proteīnus, D, A, B1, B2, B6 un E vitamīnu, kā arī linolēnskābi. Ļoti ātri iesūcas ādā. Piemērota visiem ādas tipiem. Vari to pievienot savam sejas krēmam, veikt sejas masāžu.  
    • Kviešu dīgstu eļļa. 
      Bieza tekstūra, bagātīgs antioksidanta E vitamīna daudzums, satur daudz B grupas vitamīnu, omega taukskābes, tāpēc lieto, ja tev ir ļoti sausa, kairināta un novecojoša āda. Piemērota arī taukainai vai jaukta tipa ādai. Jo īpaši ieteicama kakla ādai, kas noveco daudz ātrāk nekā sejas āda.

      Kakla ādai patiks visas biezās eļļas, bet vislabākā ir tieši kviešu dīgstu eļļa. Lai koptu kakla ādu, šo eļļu var sajaukt ar spēcīgi smaržojošo sezama eļļu, kas dabiski ir bagāta ar A un E vit-amīnu un fitoestrogēniem (no augu valsts iegūti hormoni), tie kopā darbojas pret grumbiņām.  

      Biezo kviešu dīgstu eļļu vari atjaukt ar vieglāko makadamijas riekstu eļļu (attiecībā 1:6), kas kļūst arvien populārāka skaistumkopšanā, jo tās sastāvā esošā palmitoleīnskābe cīnās pret sausas ādas novecošanu.  
    • Augstākā labuma (Extra Virgin) olīveļļa.
      Ar to mīkstināsi un mitrināsi ādu (jo īpaši sausu ādu), saglabāsi tās dabisko elastību. Pret tavas ādas novecošanu darbosies šajā eļļā esošie antioksidanti – A un E vitamīns.  

    Plus ēteriskā eļļa 

    Kad esi izvēlējusies sev piemērotāko bāzes eļļu, vari padomāt par sev tīkamu ēterisko eļļu, lai veidotu jauku kompozīciju. Tikai atceries, ka mūsu āda var absorbēt nelielas taukos šķīstošas daļiņas, un, tā kā ēteriskās eļļas ir mazmolekulāras, tās nokļūst līdz ādas slānim, kurā ir kapilāri, un tad tālāk organismā.

    Tāpēc ēteriskās eļļas lieto ļoti uzmanīgi, pievienojot bāzes eļļai tikai tik daudz, lai sev nekaitētu. 

    Sejas un kakla ādas kopšanai ir piemērotas šādas ēteriskās eļļas:

    • lavandas (der visiem ādas tipiem, arī jutīgai ādai, veicina ādas šūnu atjaunošanās procesus);
    • rozmarīna (stimulē šūnu atjaunošanos, darbojas pret pinnēm, izlīdzina grumbiņas, līdzsvaro tauku dziedzeru darbību); piparmētras (palīdzēs pret ādas iekaisumu, sēnīšu infekciju, mazinās kapilārus uz ādas, uzlabos ādas krāsu);
    • citrona (taukainai un problemātiskai ādai),
    • jasmīna (lieliska plānai, jutīgai, nogurušai ādai, palīdz ādas atjaunošanas procesos);
    • neroli (laba nobriedušai, sausai un jutīgai ādai, ja ir kuperoze jeb plīsuši kapilāri, stiprina asinsvadu sieniņas, savelk poras, izlīdzina grumbiņas).
    • Savukārt, ja tev problēmas sagādā papilomas, to likvidēšanai vari izmantot tējaskoka ēterisko eļļu. 

    Lietošanas gudrības 

    1. Gatavās eļļas – kā krēms.  
      Uzpilini 2–3 pilienus un viegli izlīdzini uz sejas un kakla ādas no rīta un vakarā. Šīs eļļas parasti labi uzsūcas ādā. Pēc tam vari likt dienas krēmu vai dekoratīvo kosmētiku (tā būs noturīgāka), tikai tai nevajadzētu aizsprostot ādas poras, jo tas var radīt siltumnīcas efektu un arī diskomforta sajūtu.
    2. Ikvakara sejas masāžai izmanto olīvu, avokado, vīnogu kauliņu, kokosriekstu, hohobas vai saldo mandeļu eļļu. Vai masē ar kādu jau gatavo eļļu. Eļļu viegli uzsildi, uzklāj uz sejas un kakla ādas un ar pirkstu galiem maigi iemasē 10 minūtes. 
    3. Sejas maskai nedaudz bāzes eļļas ielej stikla trauciņā, pievieno pāris pilienus ēteriskās eļļas un trauciņu ieliec siltā ūdens peldē. Klāj uz sejas un kakla ādas (līdz pat krūškaulam), neliekot uz acu zonas (lai nebūtu tūskas). Pa virsu uzliec siltā ūdenī saslapinātu un kārtīgi nospiestu dvielīti – vienu uz sejas, otru uz kakla ādas, cieši piespiežot. Dārgāks variants: marlīti samitrini siltajā eļļā un uzklāj šādu kompresi uz sejas un kakla ādas. Eļļas masku turi uz sejas 20–30 minūtes, un lieto vismaz divas reizes nedēļā. Maska mīkstinās ādu, āda kļūs mazāk sausa, un rieviņas izlīdzināsies. 
       

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē