• Par ko liecina sarkani un niezoši izsitumi?

    Skaistumkopšana
    Indra Ozoliņa
    1. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Man nav tālu līdz 90 gadiem. Jau kādus piecus gadus mokos ar sarkaniem izsitumiem uz visa ķermeņa. Tagad tie ir pat saujās un uz sejas. Četras reizes ir ņemti paraugi, bet katru reizi noteikta cita diagnoze. Pēdējā pirms pāris gadiem – neskaidras izcelsmes vaskulīts. Daudzi izsitumi ir pārvērtušies sarkanīgos plankumos. Moka visa ķermeņa nieze, sevišķi vakaros un naktīs. Kasot sarkanie plankumi asiņo. Ko darīt?

    Rīdzinieces Ārijas jautājumam atbild Gunita Čalovska, dermatoloģe veneroloģe Dr. Karla klīnikā Derma Clinic Riga.

    Izsitumiem un niezei var būt ārkārtīgi daudz iemeslu. Lai noteiktu īsto, būtu nepieciešama detalizēta informācija par slimības sākumu, norisi, kā arī iespējamiem apstākļiem, kas to varētu ietekmēt. Jūs diemžēl neesat minējusi, vai jums nav citu slimību, kāds ir vairogdziedzera, aknu un nieru veselības stāvoklis, vai nav cukura diabēta un vai nelietojat kādus medikamentus. Tāpat svarīgi zināt, vai jums nav palielināti limfmezgli. Vēl vizītē es paskatītos, vai izsitumi ir ādas līmenī vai piepacelti, vai tie zvīņojas. Svarīgi, vai kopš parādīšanās brīža tie ir stabili un nemainīgi vai arī ar tendenci izzust un parādīties atkal, vai izsitumus un niezi ietekmē gadalaiki. Piemēram, ja, uzspiežot uz sarkanajiem laukumiem, tie uz mirkli izzūd, tas var liecināt par asinsvadu paplašinājumu, bet, ja neizzūd – par asinsvadu sieniņu bojājumu. Visa šī informācija man palīdzētu noskaidrot problēmas iemeslu un noteikt visatbilstošāko ārstēšanas veidu.

    Salīdzinoši bieži sarkanus izsitumus pa visu ķermeni izraisa medikamenti citu slimību ārstēšanai, alerģiskas izcelsmes ādas iekaisumi, tādas iekaisīgas saslimšanas kā lichen planus, lichen simplex chronicus, dermatitis herpetiformis, ādas limfomas, kašķis vai citas infekcijas. Vēl būtu jāsaprot, vai ādas bojājums raksturīgs kādai konkrētai slimībai vai arī radies niezes dēļ.

    Nedrīkst aizmirst, ka niezes pastiprināšanās naktīs ir raksturīga ne tikai ādas, bet arī aknu, hroniskām nieru un asinsrades slimībām, kā arī senilajai jeb vecuma niezei.

    Jā, diemžēl reizēm nav nekādu slimību, bet, ādai novecojot, samazinās tauku dziedzeru aktivitāte un ādas virskārtā sarūk brīvo taukskābju daudzums, kas palielina ūdens zudumu, un ādā veidojas mikroplaisiņas, kas padara to daudz sausāku un jutīgāku. Un sausa āda niez pati par sevi.

    Lai mazinātu niezi, vispirms iesaku ādu pareizi kopt. Tas nozīmē, ka parasto ziepju un dušas želeju vietā jums vajadzētu izmanto sausai ādai paredzētas dušas eļļas, kā arī divas reizes dienā lietot mitrinošus līdzekļus. Vislabāk izvēlieties tos, kuru sastāvā ir, piemēram, urea (urīnviela) 5–10%, keramīdi vai glicerīns, kas samazina mitruma zudumu un mikroplaisiņas ādā. Vēl es jums varētu ieteikt izmēģināt aptiekā nopērkamus cinku (cinka oksīdu, kalamīnu) saturošus pretniezes līdzekļus, vai arī tādus, kuru sastāvā ir kampars un polidokanols. Varētu līdzēt arī līdzekļi ar mentolu – radot vēsuma sajūtu, tiem būs arī anestezējošs efekts. Dakteris var izrakstīt arī aptiekās pagatavojamus līdzekļus, kuros iestrādātas vairākas vielas ar pretniezes iedarbību.

    Ārija, ceru, ka kāds no šiem ieteikumiem jums noderēs, bet diemžēl jūsu situācijas apraksts ir tik vispārīgs, ka man ir grūti jums dot specifiskākus norādījumus. Man jāatzīst, kaut arī līdz šim jums nav izdevies noskaidrot īsto un vienīgo diagnozi, vislabākos padomus varēs dot tieši dermatologs, redzot jūs pats savām acīm.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē