• Vēl oktobrī un novembrī steidz ievākt augu saknes!

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    22. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lielā rudens raža novākta, pirmās salnas jau skārušas zemi, taču saknes un sakneņi vēl tikai gatavojas lielajam ziemas miegam. Tajos augi paglabājuši pašu vērtīgāko, lai pavasarī smeltos spēku dzīt asnus.
    Nākamais: Vārpatas sakneņi

    Pienenes sakne

    Tās ir viegli izrokamas un ļoti, ļoti vērtīgas.

    Kā žāvē un uzglabā? Sakni vispirms noskalo tekošā vēsā ūdenī, apgriez visu lieko un izgriez arī bojājumus, ja tādi ir, tad sagriez mazākos gabalos un pavītini siltā vietā. Kad saknes apžuvušas un ārējais apvalks sačokurojies, liec tās žāvēt cepeškrāsnī vai uz mūrīša. Pienenes saknei optimālā žāvēšanas temperatūra ir 50 grādu. Droga būs gatava uzglabāšanai, kad sakne lūst ar knikšķi. Ja tā vēl liecas, turpini žāvēt. Gatavo drogu uzglabā auduma vai papīra maisiņā. Pienenes sakne būs derīga piecus gadus.

    Kad lieto? Pienenes sakni vajadzētu ēst katru dienu, jo tā aktivizē gremošanas sistēmas darbību, – rūgtvielas veicina ēstgribu, gremošanu, palīdz darboties zarnām, lai neveidojas aizcietējumi. Pienene ļoti patīk aknām. Augs satur vērtīgo polisaharīdu inulīnu – šķīstošo šķiedrvielu, kas vajadzīga labo baktēriju augšanai un darbībai zarnu traktā. Tās savukārt rūpējas par cilvēka imūnsistēmu, tāpēc pienenes sakne uzlabos organisma aizsargspējas. Vēl tā ļoti labi regulē tauku vielmaiņu un palīdz pazemināt holesterīna līmeni.

    Kā lieto?

    Gatavo uzlējumu. Ēdamkaroti sasmalcinātu sakņu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj stundu ievilkties un izdzer pa ceturtdaļglāzei dienas laikā. Uzlējumu ieteicams lietot pusstundu pirms ēšanas, lai sagatavotu gremošanas sistēmu gaidāmajai maltītei.

    Samal pulverī. Ņem talkā kafijas dzirnaviņas, samal drogu un pustējkaroti pulvera sajauc ar pusglāzi ūdens. Maisījumu dzer pusstundu pirms ēšanas trīs reizes dienā. Īpaši ieteicams tiem, kuriem paaugstināts holesterīna līmenis, ateroskleroze.

    Nākamā lapa

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē