• Siltais laiks ir klāt — ko darīt ar strijām?

    Skaistumkopšana
    Santa.lv
    Santa.lv
    2. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Klāt vasara — plāno krekliņu un vējā plandošo svārku laiks. Kad cilvēki atkal pulcējas pludmalē un nometot daudzās apģērbu kārtas, ietērpjas peldkostīmos. Bet ko darīt, ja āda uz ķermeņa ir ne vien bāla pēc garās ziemas, bet arī svītraina? Ko darīt ar jaunām strijām? Ko ar vecām? Kā mazināt jau esošās un ko darīt, lai tās neveidotos? Konsultantē LINDA BĀLIŅA, Wellslim centra galvenā metodiķe

    Kas ir strijas?

    Strijas ir zemādas saistaudu plīsumi, kas rodas ādai strauji izstiepjoties. Strijas iedalās pēc vecuma; pēc lokalizācijas vietas un striju platuma; pēc lokalizācijas vietas un striju garuma, kā arī pēc striju formas.

    Visbiežāk strijas rodas uz gurniem un augšstilbiem. Grūtniecības laikā (un ne tikai) tās var parādīties uz krūtīm un vēdera. Uz krūtīm strijas visbiežāk parādās, kad māmiņa beidz zīdīt mazuli.

    Ja sieviete strauji pieņemas svarā vai arī to strauji zaudē, strijas var parādīties arī uz augšdelmiem.

    Pilnīgi neredzamas tās nav iespējams padarīt, tādēļ svarīgi ievērot veselīgu dzīvesveidu, kopt ādu un ievērot citus priekšnosacījumus, lai strijas nerastos. Ja strijas tomēr radušās svarīgi pēc iespējas ātrāk tās sākt ārstēt, jo jaunas strijas labāk padodas ārstēšanas procedūrām.

    Ieteicamas ir ūdens procedūras, kā arī citas procedūras, kas uzlabo ādas elastību, tonusu un tvirtumu, kas nodrošinās striju neparādīšanos.

    Jaunās strijas šovasar labāk nesauļot, jo tādejādi var rasties ādas pigmentācija, bet vecas strijas var rādīt saulīte. Tomēr svarīgi ir nepārtraukt lietot ķermeņa kopšanas līdzekļus, kas paredzēti attiecīgajam dzīves posmam, lai uzlabotu ādas stāvokli.

    Kāpēc rodas strijas?

    Iemesli kādēļ rodas strijas ir dažādi. Visbiežāk strijas rodas svara izmaiņau rezultātā, kad strauji pieņemas vai zaudē svaru. Strijas var rasties arī pie ļoti straujas ķermeņa augšanas. Striju veidošanos var ietekmēt arī iedzimtība, ja sievietēm ģimenē ir bijušas strijas, visticamāk tās būs arī Jums. Arī hormonālo svārstīburezultātā var rasties strijas, jo to dēļ mainās šķidruma uzkrāšanās un limfas cirkulācija organismā. Vēl par iemesliem var kalpot dažādas slimības, kad cilvēka organisms tiek novārdzināts.

    Lai neveidotos strijas, nepieciešams ādu attiecīgi kopt, kā arī ievērot veselīga uztura priekšnosacījumus!

    Ādas kopšana

    • Ja strijas grūtniecības laikā nav, un arī ģimenē tās nav novērotas, tad pietiek reizi dienā iesmērēt aptiekā nopērkamo olīveļļu, kas ādu pasargās no izžūšanas un palīdzēs to uzturēt elastīgu.
    • Ja strijas grūtniecības laikā neparādās, bet ģimenē tās ir bijušas iepriekšējās paaudzēs, tad ieteicams izmantot kādu no specializētiem krēmiem, ko iespējams iegādāties aptiekās. Grūtniecības laikā jāizmanto pretstriju krēmi, kas ir paredzēti tieši šim dzīves periodam, tos sāk lietot ar ceturto dzīves mēnesi. Ja striju rašanās risks ir ļoti augsts, tad var sākt jau ar pirmajām dienām.
    • Lai novērstu striju parādīšanos grūtniecības laikā var izmantot speciālus striju kopšanas līdzekļus, koncentrātus, ampulas, kā arī veikt vakuummasāžu.
    • Ļoti noderīgas un ieteicamas ir ūdens procedūras: kontrastdušas, paralēli vēss un silts ūdens, pirts procedūras reizi nedēļā (uzlabo asinsriti), tāpat arī ūdens aerobika un peldēšana (palīdz uzlabot gan ādas elastību, gan muskuļus, gan vēnu atteci, kas īpaši ieteicams grūtniecības laikā). Šādas procedūras palīdz ādai kļūt stingrākai. Pēc šīm procedūrām ieteicams problemātiskās vietas norīvēt ar lina dvieli.

    Kā ārstēt strijas?

    Diemžēl strijas nav iespējams padarīt pilnīgi neredzamas, bet jo ātrāk tās sāk ārstēt, jo lielākas iespējas iegūt labāku rezultātu. Vislabāk ārstēšanas procedūrām pakļaujas jaunas strijas (2–3 mēneši).

    Zīdīšanas laikā drīkst izmantot speciālos kopšanas līdzekļus, kas domāti tieši šim dzīves periodam. Šajos līdzekļos nebūs smaržvielas un krāsvielas, līdz ar to, tie būs nekaitīgi Jūsu mazulim. Tāpat drīkst izmantot arī speciālās ķermeņa maskas, ko piedāvā skaistumkopšanas salonos.

    Kad beidz zīdīt bērnu, striju ārstēšanai ierobežojumu nav.

    Jaunas strijas var ārstēt ar speciālām ampulām (to var darīt gan grūtniecības laikā, gan zīdīšanas laikā, gan pēc tam, skatīt norādījumus uz iepakojuma). Ampulu saturu uzklāj uz ādas vai tieši uz strijas, ja to ir maz. Tas jādara ļoti rūpīgi, lai vēl vairāk netraumētu ādu.. Kad strijas ir parādījušās jāturpina lietot pretstriju krēmi vai arī jāsāk tos lietot, ja tas nav darīts.

    Ieteicams apmeklēt ūdens aerobiku vai vingrošanu. Ieteicamas visas procedūras, kas tonizē ādu.

    Mājas apstākļos var izmantot speciālus vannas ķermeņa kopšanas līdzekļus

    Procedūras, ko izmanto jaunu striju ārstēšanā: krioterapiju (aukstā saitēšana), kompresijas terapiju (ietīšana), mainīga gaisa spiediena terapiju (vakuummasāža, impulsveida vakuummasāža), mehānisko svārstību terapiju (ultraskaņa/sonoforēze), aerojonu terapiju (jonizēta gaisa inhalācijas), talasoterapiju (SPA maskas).

     Vecas strijas grūtāk padodas ārstēšanai, jo strijas- tās ir rētas. Tādēļ svarīgi ir laicīgi sākt tās ārstēt.

    Vecu striju ārstēšanai var izmantot ādas virsējās kārtas atslāņošanu (AHA, ķīmiskie un abrazīvie pīlingi), krioterapiju (aukstā saitēšana), mehānisko svārstību terapiju (sonoforēze), mainīga gaisa spiediena terapiju (vakuummasāža, mehāniskā limfodrenāža), elektrisko strāvu terapiju (elektrotonizēšana), infrasarkano staru terapiju (IF aplikatori), talasoterapiju (SPA maskas).

    Procedūras striju ārstēšanai:

    • Mozoterapija ir metode, kad zemādas slānī injicē dabiskas un bioloģiski aktīvas vielas, kas stimulē ādas elastību un uzlabo ādas tonusu. Profilakses pēc šīs procedūras jāatkārto ik pēc trim līdz sešiem mēnešiem. Šo procedūru vislabāk izmantot, kad strijas ir jaunas, jo šī procedūra vairāk ir paredzēta ādas stingrības un tonusa uzlabošanai.
    • Kolagēna injekcijas – ādā injicē jau mākslīgi sintezētu kolagēnu, kas atbild par ādas tvirtumu, ādas tonusa uzlabošanai. Procedūra jāatkārto vienu reizi trijos mēnešos.
    • Plastiskās ķirurģijas metode. Ar to strijas var likvidēt divos gadījumos. Ja paralēli strijam ir ādas noslīdējums, tad var veikt liposkulptūru, kad reizē ar lieko vēderu izgriež strijas. Otrs gadījums, strijas uz krūtīm samazina līdzīgi- samazinot krūtis savelkot ādu izgriež strijas. Šo metodi var izmantot gan jaunām strijām, gan vecām, jo tās kopā ar lieko ādu tiek izgrieztas.

     Šīs procedūras drīkst izmantot TIKAI beidzot zīdīt bērnu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē