• Vai sejas maska pasargā no vīrusa? 4 svarīgi jautājumi par jauno koronavīrusu

    Kliedējam mītus!
    Aiva Alksne
    7. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jaunas ziņas par koronavīrusu pienāk vai ik stundas! Kas no tā ir mīts, bet kas — patiesība, skaidro JURIJS PEREVOŠČIKOVS, Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors.

    1. Vai var inficēt citus cilvēkus arī tad, ja vēl nav parādījušies slimības simptomi?

    Evolucionāri tā izveidojies, ka tad, kad parādās akūtie simptomi, piemēram, mēs sākam klepot, vīruss vidē nonāk maksimālā daudzumā. Šobrīd pastāv uzskats, ka inficēšanās ar jauno vīrusu notiek pilienu ceļā, un, simptomiem parādoties, ir iespēja inficēt apkārtējos 2 metru attālumā. Ir informācija arī par dažiem gadījumiem, kad cilvēks izplatījis infekciju, nepastāvot simptomiem. Tas nav nekas jauns, jo arī gripas pacients var būt infekciozs, vēl pirms parādās simptomi. Tāpat ir, arī saslimstot ar masalām un A hepatītu. Bet šie riski ir krietni mazāki.

    2. Vai sejas maska pasargā no vīrusa?

    Eiropā maskas sabiedriskās vietā nelieto, un tādas rekomendācijas attiecībā uz jauno koronavīrusu pašlaik nepastāv. Ķirurģiskā maska cilvēkam jāpiedāvā gadījumos, kad viņš ar respiratoro slimību simptomiem ieradies poliklīnikā pie ģimenes ārsta vai atrodas uzņemšanas nodaļā, jo maska tomēr veido barjeru un klepojot vai runājot neļauj izplatīties infekcijai tālāk par dažiem centimetriem no sejas. 

    3. Vai pašlaik ir droši ceļot?

    Šobrīd noturīga vīrusa cirkulācija ir tikai Ķīnā, un, lai nepakļautu sevi inficēšanās riskam, doties turp tiešām nav ieteicams. Turklāt lidmašīnas uz Ķīnu tikpat kā vairs nelido, un var būt reālas grūtības atgriezties mājās.  Kas attiecas uz citām zemēm – vairākās valstīs (piemēram, Francijā, Somijā, Vācijā, Lielbritānijā) ir reģistrēti vien atsevišķi ievestie koronavīrusa gadījumi, noturīgas vīrusa cirkulācijas tur nav. Visi šie gadījumi ir apzināti, saslimušie ir izolēti, tā ka šajās valstīs nav iespējams saskarties ar vīrusu.

    4. Vai infekcijas avots var būt no Ķīnas pasūtītās preces?

    Koronavīruss vidē spēj izdzīvot vien dažas dienas, tāpēc ne Pasaules Veselības organizācija, ne arī Eiropas slimību profilakses un kontroles centrs šobrīd nav noteikuši tirdzniecības ierobežojumus ar Ķīnu. Tiesa, saistībā ar sūtījumiem starp Ķīnu un citām valstīm ir citi sarežģījumi. Tā arī uzņēmums Latvijas Pasts pirmdien izplatīja ziņu, ka saistībā ar aviokompāniju atceltajiem vai ierobežotajiem avioreisiem uz koronavīrusa skarto Ķīnu, no šāgada 4. februāra pasta sūtījumi no Latvijas uz Ķīnu ar Latvijas Pasta un Latvijas Pasta Eksprespasta starpniecību vairs netiks piegādāti. Visi sūtījumi, kas pieņemti piegādei uz Ķīnu, tiks uzglabāti Latvijas Pastā līdz aviosatiksmes atjaunošanai ar šo valsti.

    Jābūt piesardzīgiem!

    Kā liecina jaunākie dati, gripas aktivitāte arvien pieaug, un epidemiologi uzver: pasākumi, kas ieteikti koronavīrusa novēršanai, palīdz izvairīties arī no gripas. Tāpēc tiek rekomendēts vairīties no kontaktiem ar slimiem cilvēkiem, ievērojot vismaz divu metru distanci, regulāri vēdināt telpas, bieži mazgāt rokas un nepieskarties ar nemazgātām rokām sejai un degunam – starp citu, ir izpētīts, ka cilvēks stundas laikā tīšām vai netīšām vidēji 15 reižu (!) pieskaras degunam vai mutei. Runājot par roku tīrību – nav izdomāts nekas labāks par tekošu ūdeni. Ar mitrajām salvetēm var mehāniski noslaucīt netīrumus, taču ne iznīcināt baktērijas, tāpēc rokas jāmazgā zem krāna vai, ja tā tuvumā nav, kaut vai noskalot, izmantojot ūdeni no pudeles – tas būs krietni efektīvāk par salvetēm.

    Ņem vērā!

    Gaisa žāvētāji sabiedriskās tualetēs, kur ir daudz bīstamo mikroorganismu, nav tas labākais variants, jo, ventilatoram spēcīgi pūšot, uz vēl mitrajām rokām ar stipro gaisa plūsmu nosēžas arī liela daļa mikrobu.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē