• Riteņbraukšana izraisa erekcijas traucējumus?!

    Veselība
    Elīna Zalāne
    3. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Viena no pavasara pazīmēm – ielas arvien vairāk pārņem riteņbraucēji. Kāds dzen nost ziemas tauku mētelīti, cits dzīvo zaļi, vēl kāds noslēmis sportot. Bet vai pedāļu mīšana nav kaitīga tavai vīrišķīgākajai ķermeņa daļai, kura tās laikā nepārtraukti ir saspiesta? Skaidrību ievieš urologs Alvis Laukmanis.

    «Manā praksē nav bijuši pacienti, kuriem no velobraukšanas radušās erekcijas vai citas uroloģiskas problēmas. Es teiktu, ka braukšanai ar velosipēdu ir daudz vairāku pozitīvu ieguvumu nekā iespējamo negatīvo. Ja man vaicā, vai vajag braukt, tad atbilde neapšaubāmi ir jā – cilvēks ir fiziski aktīvs, viņš trenē savus muskuļus, sirds un asinsvadu sistēmu. Tam ir ārkārtīgi daudz labu efektu, tostarp uz erektilo funkciju. Ja ar velosipēdu braukā trīsreiz nedēļā pāris stundu, tad uroloģisku problēmu varbūtība ir nulle.»

    Braukšana ar velosipēdu nav iemesls vīriešu erektilajai disfunkcijai, tomēr nevar noliegt, ka atsevišķos gadījumos efekts var būt negatīvs. Ir ļoti daudz blakusapstākļu, kas to ietekmē, – braukšanas ilgums, izvēlētā sēdekļa forma, braucēja paradumi, svars un anatomiskās īpatnības.

    Biežāk riteņbraukšana ietekmē labvēlīgi, bet retās reizēs apstākļu sakritības dēļ var tikt saspiests pudendālais nervs, asinsvadi vai urīnizvadkanāls.

    Noteiktos apstākļos kompresijas rezultātā var rasties asinsvadu sieniņu bojājumi, kas spēj izraisīt asinspieplūdes problēmas un līdz ar to traucēt erekciju.

    Savukārt pudendālā nerva kompresija var izraisīt nejutību vai tirpšanu dzimumlocekļa un sēklinieku apvidū. Kritiskākajos gadījumos no tā var rasties erektilās funkcijas traucējumi, jo nervs nepietiekami dod signālu un erekcija nav pilnīga. Izteiktu spiedienu uz urīnizvadkanālu īpaši var izraisīt velosipēda sēdekļi ar spicu galu, no kā var rasties kanāla sašaurinājums un attiecīgi urinēšanas problēmas.

    Taču ir jābūt ļoti intensīvai slodzei, lai nodarītu tādu kaitējumu.

    Pētījumi rāda, ka no tiem, kuri ar velosipēdu brauc intensīvi, jutības traucējumus starpenē vai dzimumloceklī jūt vidēji 40 %. Turklāt šīs sajūtas ir īslaicīgas – parasti līdz stundai. Tikai 2 % aptaujāto tas ildzis vairāk par dienu. Līdzīgas sajūtas riteņbraukšana var radīt sievietēm, un arī viņas atzīst, ka pēc ilgstošas braukšanas mana jutības izmaiņas.

    Ja cilvēks ilgi atrodas vienā pozā, piemēram, nakts miegā, viņam arī var notirpt roka vai pirksts, bet tāpēc jau mēs nepārtraucam gulēt.

    Vienkārši izvēlamies ērtāku pozu. Manuprāt, cilvēkus nevajadzētu lieki satraukt par šo tēmu, jo ieguvumi ir desmitkārt lielāki nekā riski.»

    Sargies arī biroja krēsla!

    «Platais un ērtais biroja krēsls, protams, nerada tādu spiedienu uz pudendālo nervu vai citām zonām, kā tas var būt riteņbraukšanas laikā. Taču sēdošs dzīvesveids ir kaitīgs un spēj nodarīt lielu ļaunumu. No sēdoša darba var rasties iegurņa sāpju sindroms – it kā neizskaidrojamas sāpes, kas slikti padodas ārstēšanai un nereti iet kopsolī ar erektilo disfunkciju.

    Viens no šā sindroma iemesliem ir nerva kompresija, ko izraisa ilgstoša sēdēšana vienā pozā.

    Nereti diagnozes iemeslu ir grūti atrast, un, lai to noteiktu, urologam ir jāstrādā kopā ar neirologu. Manā praksē šāda diagnoze ir bijusi. Tā ir problēma, kas netiek pietiekami izprasta un skar arī sievietes.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē