• Trīsgadniekam piena zobos 20 caurumi! Ko darīt, lai mazie zobi būtu stipri?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Zobu maiņas laiks – kam pievērst uzmanību? Atbild bērnu zobārste Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta bērnu nodaļā ar 17 gadu pieredzi Dr. med. Ilona Viduskalne.

    Tieši astoņi gadi šajā ziņā ir slidenais vecums. Kāpēc? Tad parasti vēl ir maiņas sakodiens. Tas nozīmē, ka ir daži piena un daži īstie jeb pastāvīgie zobi – visbiežāk bērnam izauguši jau pirmie, otrie un sestie zobi augšā un apakšā. Līdz aptuveni 12 gadu vecumam sakodiens pilnībā ir nomainījies uz visiem pastāvīgajiem zobiem. Mammas šajā laikā bieži nesaprotot, kā maiņas posmā zobus īsti kopt un uzturēt pie veselības, uz ko fokusēties… Pateikšu priekšā: laikā, kad mutē ir gan piena, gan jau pastāvīgie zobi, kopšanā uzsvars jāliek uz īstajiem, kaula zobiem.

    Bet piena zobus izvērtējam – kurus vajag ārstēt un kurus ne. Ja jau šajā vecumā kariess iedzīvojies arī pastāvīgajos zobos, tie jāārstē vispirms, bet piena zobi pēc tam.

    Kā PAREIZI tīrīt zobus? Maigām apļveida kustībām no visām pusēm. Trīs minūtes. Divas reizes dienā.

    Fui vecākiem!

    Pats, pats lielākais posts bērnu (un arī pieaugušo) zobiem ir kariess – tas skar 60–90 procentus skolas vecuma bērnu. Bet – kariess nav iedzimta lieta! Ar labu kopšanu un labu diētu mēs visi varam būt no kariesa brīvi cilvēki. Un te man jāsaka kāds kritisks vārds! Mēs visi nākam no ģimenes, un mūs ietekmē gan higiēnas paradumi, kas tiek ieaudzināti, gan ģenētiskie faktori.

    Tātad – ja mamma rūpējas par saviem zobiem, savas mutes veselību, un zina, kā un kad kopt zobus mazulim, tas ir pamats, uz kā tiek būvēta viņa mutes veselība nākotnē. Piemērs no prakses…

    Tētis atved pie manis trīsgadnieku, kuram cauri ir visi 20 piena zobi. Kad tēvs runājot pasmaida, es saprotu, ka viņa mutē zobu vispār vairs nav. Un kļūst skaidrs, kā saka, no kurienes aug kājas…

    Tētis atved pie manis trīsgadnieku, kuram cauri ir visi 20 piena zobi no vairākām pusēm. Kad tēvs runājot pasmaida, es saprotu, ka viņa mutē zobu vispār vairs nav. Un kļūst skaidrs, kā saka, no kurienes aug kājas. Ja mājās neviens netīra zobus, tad bērns arī to nedara. Ļoti bēdīgi noskatīties, ka vecāki domā: piena zobi izkritīs, tad gan īstos zobus viņš pats izaugot sāks tīrīt… Tici man – brīnumi nenotiek!

    Zobu tīrīšana

    Mēs, ārsti, to iedalām trīs etapos – atkarībā no vecuma.

    1. Pirmais – līdz skolas vecumam, kad vecāks ir atbildīgs par bērna zobu tīrīšanu, jo motorās kustības un iemaņas viņam pašam vēl ir jāpilnveido.

      Pat ja tava atvase pati tīra zobiņus, mammas, omes vai jebkura cita pieaugušā mājinieka pienākums ir uzmanīt, KĀ viņš to dara, un PALĪDZĒT, pakoriģēt.
    2. Otrs posms – no skolas vecuma līdz apmēram 10 gadiem, kad aktuāla kļūst tā saucamā uzraudzītā zobu tīrīšana. Tas nozīmē, ka bērns zobus tīra patstāvīgi, bet mamma vai tētis paskatās, vai tiešām uz zobiem nav palicis mīkstais aplikums. Problēma visbiežāk rodas tad, ja pirmie pastāvīgie zobi šķiļas aizmugurē un bērnam grūti tos aizsniegt. Pirmo pastāvīgo zobu parādīšanās arī ir īstais brīdis, kad jādodas pie higiēnista, kas slikti notīrīto notīrīs un parādīs, kā labāk un ērtāk iztīrīt tālāk mutē novietotos zobus. Vēl kāda būtiska nianse, ko daudzi neapzinās… Zobi visātrāk bojājas divus trīs gadus pēc šķilšanās. Gan nepilnīgas tīrīšanas dēļ, gan tāpēc, ka zobs vēl nav nobriedis, tā minerālā struktūra mainās. Un briest zobi ilgi – pat 10 gadus pēc pilnīgas izšķilšanās, tāpēc tie tiešām kārtīgi, kārtīgi jāpucē.
    3. Trešais posms – sasniedzot 10 gadu vecumu. Tad var teikt, ka bērns beidzot ir apguvis patstāvīgu zobu tīrīšanu, un viņam šo svēto pienākumu drīksti uzticēt pilnībā. Bet – saturies – drīz vien nāks trauksmainais tīņu vecums, ap 13–14 gadiem tavam bērnam atkal mainās prioritātes, un zobu kopšana bieži vien paliek novārtā. Te atkal uzdevums vecākiem – uzpasēt bērnu un ar savu piemēru mudināt viņuneaizmirst par zobu veselību.

     

    Klupšanas akmens – uzturs

    Nākamā lieta, kas ļoti maitā skolas vecuma bērnu zobu veselību – nepareiza ēšana. Pirmkārt, mazāk cukuru! Jo pierādīts: ja bērnu jau zīdaiņa vecumā pieradina pie saldiem dzērieniem (tēja ar cukuru, saldinātas sulas), viņš visu turpmāko dzīvi izvēlēsies visu saldāku. Apzinātā vecumā jāliek jāliek bērnam saprast, ka cukuru saturoši dzērieni, īpaši gāzētie, arī kečupi un saldskābas mērces rada ļoti augstu risku, ka zobi agrāk vai vēlāk bojāsies.

    Mana lielākā sāpe gan kā ārstei, gan kā mammai ir skolu kafejnīcas. 

    Mana lielākā sāpe gan kā ārstei, gan kā mammai ir tā, ka skolu kafejnīcās, jā, tagad vairs nedrīkst pārdot neveselīgos un cukuru saturošos našķus, bet – kas notiek, piemēram, mūzikas skolā? Tur kafejnīcās var dabūt visu, ko nevar dabūt skolā. Tāpēc gribu aicināt vecākus, kuru bērni ir noslogoti, – lūdzu, starp parasto skolu un sporta treniņiem vai mūzikas skolu nodrošiniet bērnam kārtīgu ēdienreizi! Ja tās nebūs, tavs pusaudzis izvēlēsies iedzert kolu enerģijai. Un kola mutē pārvēršas par skābi un bojā zobus. Tālāk kā pa ķēdīti attīstās nākamā nopietnā pusaudžu mutes veselības problēma: erozija. Tie ir skābes izraisīti cieto audu defekti – zobi kļūst plānāki, trauslāki, jutīgāki, mainās virsmas struktūra, un tie bojājas. Līdzīgi notiek, pārmērīgi lietojot uzturā kečupus un mērces, ar ko, starp citu, aizraujas ar tievēšanu apsēstas meitenes, cenšoties tā pliekanu, negaršīgu ēdienu padarīt sātīgāku. Esi vērīga arī tad, ja tavs bērns slimo ar astmu un lieto mutē pūšamus aerosolus. Arī to sastāvā labākai garšai pievienots cukurs. Pēc aerosolu lietošanas būtu labi muti izskalot ar ūdeni. Līdzīgi notiek ar klepus sīrupiem – tie arī satur dzīvu cukuru!

    OBLIGĀTIE pasākumi

    • 8 gadu vecumā – rentgena izmeklējums, bildītes no abām zobu pusēm. Izmeklējums ļaus izvērtēt, vai šaurajās starpās starp piena un pastāvīgajiem zobiem neveidojas kariess. Tās kariesam ir ļoti mīļas vietiņas.
    • No apmēram 8 gadu vecuma bērns var sākt mācīties rīkoties ar zobu diegu. Un tieši šīs – piena un pastāvīgo zobu – spraugas būtu īpaši ieteicams diegot. Rūpīgi jo rūpīgi!
    • Kad mainās sakodiens, ir īstais brīdis, lai aizietu pie ortodonta, kas laikus konstatēs sakodiena anomālijas. Uzreiz tās parasti nekoriģē, bet ir gadījumi, kad to jau var darīt.

    Bērnam – PAR BRĪVU!

    • Līdz 18 gadiem – zobārsta konsultācija un zobu labošana pie speciālista, kurš noslēdzis līgumu ar Nacionālo veselības dienestu.
    • Līdz 18 gadu vecumam – reizi gadā higiēnista apmeklējums (bet zobārsti iesaka divreiz gadā).
    • 7 un 12 gadu vecumā – higiēnista apmeklējums divreiz gadā.
    • Līdz 18 gadiem – reizi gadā ortodonta konsultācija.

    KURU zobu pastu?

    • No pirmā pastāvīgā zoba šķilšanās brīža tavs bērns var lietot jebkuru pastu, kas domāta pieaugušam un ir ar pretkariesa iedarbību.
    • Sākumskolas vecumā derēs arī jebkura junior tipa pasta, kas satur nepieciešamo fluorīdu daudzumu. Fluorīdu saturam zobu pastā noteikti jābūt robežās no 1450 līdz 1500 ppm! Tas rakstīts uz zobu pastu iepakojuma maziem, maziem burtiņiem.
    • Bērnam neizvēlies antibakteriālās zobu pastas, kas domātas smaganu veselības uzlabošanai. Tās nedrīkst lietot!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē