• Tava jaunā parūka

    Padomi
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    15. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Iespējams, tas izklausās dīvaini, bet tieši matu zaudēšana, ārstējoties no vēža, reizēm ir tā lieta, par ko sievietes no sirds raud… Skaista, sievišķīga parūka šādā situācijā var ļoti palīdzēt atkal sajusties sievišķīgi.

    Sajūtu, kad uz spilvena, ķemmē vai izlietnē paliek matu čupiņas, saprot tikai tās, kas izgājušas vai iet cauri ķīmijterapijai, jo uz savas ādas ir saskārušās ar baiso vārdu – vēzis…

    Saslimšana ar audzēju dziļi skar cilvēka emocijas un grauj pašapziņu, un jo īpaši sievietei matu rotas zaudēšana ir liels trieciens. Pirms pāris gadiem biedrība Dzīvības koks veica pētījumu par onkoloģisko pacientu psihoemocionālajām vajadzībām, un viens no pētījumā iekļautajiem jautājumiem bija fizisko grūtību novērtējums ārstēšanās laikā.

    No visvairāk atzīmētajām atbildēm – terapijas blakusefekti (atzīmēja 42 procenti aptaujāto vēža pacientu), grūtības veikt fiziski smagu darbu (atzīmēja 38 procenti aptaujāto), koncentrēšanās spēju zudums (atzīmēja 23 procenti aptaujāto) – absolūti lielākais novērtējums, 62 procenti, bija matu zaudēšanai ķīmijterapijas laikā. Kaut arī pēc terapijas mati ataug, šis laiks bez matiem kaut kā ir jāpārdzīvo.

    Šodien ir iespējams iegādāties dažādas parūkas – gan no dabīgiem matiem, kuru cenas var iesniegties simtos eiro un līdz pat tūkstotim, gan kvalitatīvas un modernas profesionālās sintētiskās parūkas, kuru cena ir ap 35 eiro. Parūkas var izvēlēties pēc sirds patikas – no gaišiem līdz pat ļoti tumšiem matiem, no īsa karē griezuma – līdz gariem matiem. Turklāt parūkām ir regulējams izmērs.

    3 jautājumi matu ārstei

    Atbild Dr. JEKATERINA PUDOVA, dermatoloģe un triholoģe jeb matu speciāliste Veselības centra 4 klīnikā 4. dimensija

    1. Vai laikā, kad nav matu, galvas āda kaut kā īpaši jākopj?
      Ja vien galvas āda nav kļuvusi jutīga, nekas īpaši nav jādara un jālieto. Pietiks, ja galvas ādu kopsi ar maigiem šampūniem, piemēram, Ducray šampūnu Elution, Bioderma šampūniem, Panthenol, Node Fluid.

      Ja tomēr galvas āda ķīmijterapijas dēļ kļuvusi jutīgāka, vari palietot mīkstinošu, kairinājumu mazinošu krēmu. Piemēram, Avene krēmu Skin Recovery Cream, Bioderma krēmu Sensibio Tolerance vai, ja iekaisums ir izteikts, Bioderma krēmu Cicabio, Avene krēmu Cicalfate, Ureage – Cu-Zn.
    2. Ko darīt, ja siltā laikā galvas āda zem parūkas izsūt?
      Karstā laikā, vasarā labāk būtu valkāt lakatus vai bandanas, lai nesāktos izsutums, bet, ja tomēr tas nav pieņemami vai kādu iemeslu dēļ nav iespējams, tad izsutušu, iekaisušu galvas ādu vajadzētu kopt ar nomierinošiem, reģenerējošiem krēmiem. Der tie paši, ko minēju iepriekš. Ja kairinājums ir ļoti izteikts un veidojas jēlumi, tad gan jādodas pie dermatologa, kurš izrakstīs kādu nopietnāku kortikosteroīdu krēmu, lai ādiņa ātrāk atjaunotos.
    3. Vai, ziežot uz galvas ādas, piemēram, rīcineļļu, var paātrināt matu ataugšanu?
      Klasiskajā medicīnā matu stimulācijai rekomendē Minoxidil šķīdumu. Taču tam ir raksturīgs tā sauktais atcelšanas moments: kad preparātu pārstāj lietot, ataugušie mati atkal nedaudz izkrīt. Ājurvēdā matu augšanas stimulācijai iesaka lietot bringaradža eļļu.

      Protams, var izmantot arī rīcineļļu, tomēr svarīgi saprast, ka neviens no šiem preparātiem nav brīnumlīdzeklis, un matiem ir sava fizioloģija un dabiskie cikli, kas nosaka to ataugšanas ātrumu. Nevajadzētu sacerēties, ka tad, ja lietos kādu līdzekli, mati mēneša laikā izaugs ļoti gari. Tā nenotiks, tāpēc tev jāapbruņojas ar pacietību.

    Kā kopt un lietot sintētisko parūku?

    • Pēc katras lietošanas sakārto parūkas šķipsnas un saudzīgi izķemmē parūkas matus, sākot no galiņiem uz augšu. Sprogaini parūkas mati jāsakārto ar roku pirkstiem.
    • Mazgā parūku aptuveni ik pēc 10 valkāšanas reizēm. Pat ja esi to uzvilkusi mazāk reižu, parūka ir jāmazgā arī tad, ja sākusi specifiski smaržot vai izskatās netīra.
    • Mazgā parūku šādi: izšķīdini vāciņu matu šampūna vienā litrā ????? ūdens, kas ir istabas temperatūrā, un uz 10 minūtēm pilnībā iegremdē parūku šķīdumā. Pēc tam akurāti izskalo parūku vēsā ūdenī, ietin dvielī un maigi izspied. Mazgājot parūku, izvairies no asām un enerģiskām kustībām.
    • Lai izvairītos no parūkas cepures deformācijas, neizmanto mazgāšanai karstu ūdeni. Citādi parūka gluži kā karstā temperatūrā izmazgāts vilnas džemperītis, var sarauties un vairs nederēt!
    • Vislabāk žāvē parūku uz speciāla statīva vai kāda cita balsta vertikālā pozīcijā istabas temperatūrā. Necenties paātrināt parūkas izžūšanu, noliekot to siltu ierīču, piemēram, radiatoru, tuvumā, jo tas var izraisīt gan parūkas cepures deformēšanos, gan matu izkrišanu.
    • Ja vēlies ieveidot parūkas frizūras formu, sausu parūku saudzīgi izpurini un izķemmē. Tad nedaudz apsmidzini parūku ar vēsu ūdeni no smidzinātāja. Vairums parūku uzreiz pēc tam ieņems savu sākotnējo formu.
    • Uz sausas parūkas vari izsmidzināt kondicionieri – no 20 līdz 30 centimetru attāluma. Tad ieveido matus ar ķemmi, sākot ar galiņiem. Lai nofiksētu frizūru, vari iepūst parūkā arī matu laku. Bet nepārcenties!
    •  Veidojot sintētisko matu parūku, neizmanto karstu fēnu un nedarbojies ar parūku tuvu citām karstām ierīcēm. Negaidīta karsta gaisa plūsma, piemēram, cepeškrāsns durvju atvēršana, var parūku sabojāt. Ja vēlies ieveidot parūkas matus ar fēnu, izvēlies remdenu temperatūru, bet, ja izmanto lokšķēres vai taisnotāju, nepārsniedz 120 grādus.
    • Pēc vajadzības parūkas matu garumu vari mainīt. Tiesa, vislabāk šim nolūkam būs aiznest parūku pie sava friziera, lai viņš izveido griezumu, kas piestāv tieši tev.
    • Sintētiskās parūkas nav vēlams valkāt nepārtraukti. Uzvelc to, izdari lietas, kas tev tajā dienā ir jāizdara, un tad velc nost un ļauj galvas ādai atpūsties.
    • Brīžos, kad parūku nevalkā, vislabāk to glabāt uzkarinātu uz balsta vertikālā veidā, taču frizūriņu itin labi var glabāt arī oriģinālajā iepakojuma kastē.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē