• Svarīgi zināt, iesniedzot deklarāciju! Attaisnotajiem izdevumiem – jauni nosacījumi

    Aktuāli
    1. marts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shuttersock
    Katru gadu ir nedaudz atšķirīgi noteikumi iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksas atgūšanai par tēriņiem izglītībai, veselībai utt. Lūk, kas jāņem vērā tiem, atgūstot nodokļa pārmaksu par 2018. gadu. KONSULTĒ: Arta Krēsliņa, VID Stratēģiskās vadības lietu un sabiedrisko attiecību pārvaldes Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste.

    Medicīna un izglītība

    2018. gadā nodokļa pārmaksa atgūstama 600 eiro apmērā par sevi un tikpat par katru ģimenes locekli – ar nosacījumu, ka attaisnotie izdevumi nepārsniedz 50 procentus no gada ienākumiem pirms nodokļu nomaksas. Šajā summā tagad iekļaujas visi attaisnotie izdevumi par ārstniecību un izglītību – vizītes pie ārstiem speciālistiem, analīzes, zobārsta pakalpojumi, plānveida operācijas, maksa par augstskolu, interešu izglītības pulciņiem utt. 

    ! Ja izdevumi par ārstniecību un izglītību vienam cilvēkam pārsniegs 600 eiro, tie automātiski pārcelsies uz nākamo gadu.

    Ziedojumi un dāvinājumi

    Attaisnoto izdevumu gada normā – 600 eiro – iekļauj arī dāvinājumus un ziedojumus, arī politiskajām partijām. Šos izdevumus kā attaisnotos katrs var deklarēt tikai pats par sevi, turklāt uz nākamajiem gadiem tie netiek pārcelti.

    Pārcelšanas termiņi

    Tos attaisnotos izdevumus, kas pārsniedz noteikto normu, pārcels trīs gadus uz priekšu līdz šim ierasto piecu gadu vietā. Savukārt jau pārceltie izdevumi no iepriekšējiem gadiem joprojām saglabās piecu gadu termiņu.

    Nodokļa atmaksas procenti

    Līdz ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes izmaiņām, iepriekšējo 23% vietā tagad atmaksās 20% pārmaksātā nodokļa.

    Iemaksas pensiju fondos

    2018. gada attaisnotajos izdevumos var iekļaut iemaksas privātajos pensiju fondos un uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas prēmijas tādā apmērā, lai tie kopā nepārsniegtu 10% nodokļa maksātāja ar nodokli apliekamā ienākuma, turklāt ne vairāk kā 4000 eiro gadā.

    Dzīvības apdrošināšanas līgumi (ar līdzekļu uzkrāšanu)

    Nodokļa pārmaksu var saņemt tikai tad, ja līguma darbības termiņš ir vismaz desmit gadi. Bet šis nosacījums neattiecas uz līgumiem, kas noslēgti līdz 2017. gada 31. decembrim.

    Izlasi: Kā iesniegt deklarāciju pusstundas laikā?

    Kādus dokumentus var iesniegt, lai saņemtu nodokļu pārmaksu?

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē