• Supersieviete — nelaimīgā darba un attiecību pavēlniece

    Mentālā veselība
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    9. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Mēs pat nenojaušam, cik daudzas sievietes, kas sevi pozicionē kā supersievietes, patiesībā sirgst ar veģetatīvo distoniju, stundām raud pie psihoterapeita, dzer antidepresantus un savā būtībā ir dziļi nelaimīgas. Tikai viņas par to nerunā, tā vietā gaidot uzslavas sociālajos tīklos. «Jāizaug vēl vismaz vienai paaudzei, lai Latvijas sievietes saprastu, ka viņām nebūt nav jāvar viss,» saka izaugsmes trenere Evija Šalte-Novicka.

    Patiesībā veselīgām attiecībām un panākumiem vajag pavisam ko citu – pašapziņu un spēju piepildīt savus sapņus, negaidot stāvaplausus ne no viena, neo no savējiem, ne svešiem.

    Ir sievietes, kuru galvenā vērtība ir ģimene – gādāt par mājas omulību, būt cieši līdzās saviem bērniem no pirmā soļa līdz pirmajam randiņam un vēl ilgāk, rūpēties par vīru un ik rītu pasniegt viņam pašas gludinātu kreklu.

    Tāpat ir sievietes, kurām nevajag vīrieti un kas nesapņo par bērnu pulciņu – viņas vairāk interesē savas personības attīstība, izglītība, atpazīstamība sabiedrībā un brīvās sievietes ērgļa lidojums. Bet vēl ir sievietes, kas grib to visu apvienot: būt veiksmīga darbā un kaismīgi mīlēta sieva mājās ar recepšu kladi azotē, rožu dobēm dārzā un tautastērpā izdejotiem rakstu rakstiem pilsētas svētkos.

    Diez vai kādai jaunai sievietei maz ienāk prātā, kā viņa rīkosies, ja reiz nāksies izvēlēties, kam dod priekšroku – karjerai vai attiecībām. Visticamāk, šī jaunā sieviete ir pārliecināta, ka viņai visu izdosies apvienot tieši tāpat, kā to spēj daudzas citas supersievietes. Vai tad piemēru trūkst?

    Palasiet žurnālus, kur svaigi frizētas sievietes saldu mēli stāsta, kā viņas visu paspēj – bērniem vaigi sārti, vīrs kā ozols un panākumi visiem uz urā.

    Paskaties Holivudas filmas, kur visa dzīve ir viena nebeidzama ballīte – vai tad tur kāds smagi strādā? Nebūt ne! Viņas, tērpušās piegulošos kostīmiņos, minūti strādā, pusotru stundu ballējas, bet no rīta iedzer tik aromātisku kafiju, ka vai smaržo caur televizora ekrānu, tad – augstpapēdenes kājās, un atkal sākas īstā dzīve.

    Un tad vēl papēti sociālos tīklus, kur soli pa solim var izsekot savai izvēlētajai supersievietei: labs darbs, precējusies ar bagātu un ļoti mīlošu vīrieti, bērni smuki kā izdreijāti, māja kā interjera katalogā, pati saimniece skaista un gudra, turklāt cep kūkas ar trim dažādiem krēmiem un smaidīga svin svētkus mirdzošām lampiņām izrotātā lapenē. Tu arī tā gribētu! Vai tad ir problēma? Nav! Ja viņas var, es arī varēšu!

    Diemžēl tie ir maldi. Iespējams, ir sievietes, kas patiešām visu var – daudz kas atkarīgs no katras temperamenta, uzskatiem. 

    Ieguvēja būs tā sieviete, kura jau laikus sapratīs, ka supersievietes imitētie kaujas saucieni par visa varēšanu agri vai vēlu pārvērtīsies izsīkumā, izdegšanā un depresijā. Tu tāda būt negribi.

    10 padomi veiksmīgai karjeras un attiecību apvienošanai
     

    1. Esi reāliste! Sievietei, kas grib veiksmīgi apvienot karjeru un attiecības, ļoti reāli jāpaskatās gan uz vīrieti, ko viņa izvēlas attiecībām, gan uz sevi – cik, kam un ko viņa ir gatava dot. Attiecību un karjeras duets iespējams vien tad, kad tam esat gatavi abi – gan tu, gan tavs partneris. Ja viņš ir dzimis neveiksminieks, ja viņam skauž tavi panākumi, ja viņš nevar iztikt bez tevis ceptas omletītes rītos un tevis noliktām ērtām čībām, pārnākot mājās, visticamāk, attiecību un karjeras duetu gaida drīza un pārliecinoša izsvilpšana.
    2. Pat nemēģini kādai līdzināties! Laimīga ir sieviete, kura apzinās, kas ir realitāte un kas – pasakas. Citu sieviešu stāsti par to, kā viņas visu paspēj un ar visu tiek galā, var noderēt iedvesmai un padomam, bet ne atdarināšanai. Dzīvo savu dzīvi un atceries: ja kāds tevi mīl, tad lai mīl par to, ka tu esi, nevis par to, ka kaut ko dari vai nedari.
    3. Vienojies par spēles noteikumiem. Līdzīgi kā iesaistītajām pusēm ir zināmi spēles noteikumi biznesā, tādiem tiem jābūt arī attiecībās. Gan bizness, gan attiecības prasa nevis skaldi un valdi principus, bet gan kompromisu – spēju atsacīties no kaut kā svarīga, lai nevis zaudētu, bet iegūtu kaut ko vēl svarīgāku. Tieši tādēļ ieguvēji ir tie pāri, kas iespējami ātri vienojas par spēles noteikumiem, piemēram, es nebūšu mājās trešdienu, bet tu – ceturtdienu vakaros. Ko mēs katrs ar šo laiku darām, ir katra paša darīšana – varbūt pastrādāju ilgāk, varbūt aizeju uz teātri. Ja pēc laika viens sāk burkšķēt: es tomēr gribu, lai esi mājās katru vakaru, ir skaidrs – kāds grib pārkāpt noteikumus.
    4. Atbalstiet viens otru! Kad kļūst vienalga, kā klājas otram, krīze attiecībās jau ir ieilgusi. Protams, katrs savas darba problēmas risina pats, tomēr ir labi, ja ir drošība, ka otrs atbalstīs tad, kad būs saspringts periods mājās vai darbā. Par mājas soli vispār nav šaubu: ja strādā un karjeru veido gan vīrs, gan sieva, līdzvērtīgai pienākumu un atbildības sadalei jābūt arī mājās. Tie likumi, kas sievietei bija jāievēro pirms simt gadiem, mūsdienās vairs nedarbojas. Hallo, puiši, ir 21. gadsimts – tāpat kā sievietei piešķirtas balsstiesības vēlēšanās, tā jums ir dotas tiesības salikt veļasmašīnā drēbes un zināt, kur mājās atrodas putekļsūcējs!
    5. Ļauj sev palīdzēt. Sievietēm ar labu karjeru ir daudz noslēpumu, par kuriem viņas klusē. Uz panākumiem orientēta sieviete gan darbā, gan sadzīvē spēj izšķirt, kas ir jādara pašai un ko viņas vietā var izdarīt kāds cits. Galu galā, nav svarīgi, kas tieši kaut ko izdara, svarīgi ir, lai tas ir izdarīts laikus un labi.

      Veiksmīgas sievietes noslēpums ir spēja prasīt un saņemt palīdzību – gan bez maksas, gan par maksu. Ko viņas mums parasti nestāsta intervijās un nerāda sociālajos tīklos? To, kā bērnus uz skolu un no tās ved aukle. To, kā ēdienu gatavo pavārs vai kā viss tiek pirkts gatavs vai arī maltītes lielākoties tiek ieturētas ārpus mājām. To, kā izskatās viņas māja pirms apkopējas ierašanās. To, ka skaisto zālienu par 20 eiro reizi nedēļā pļauj kaimiņu Juris.

      Ir sievietes, kas pat radiem nestāsta, ka savu pirmklasnieku nevis pašas izņem no skolas, bet izsauc taksi, kas noteiktā laikā sagaida pie skolas durvīm un atved bērnu uz mājām. Tas, ka tu visas skaistās bildītes uztver kā konkrētās sievietes panākumus, ir tava problēma. Iespējams, realitāte ir pavisam citāda, savukārt tu, akli sekodama saviem pašpieņemtajiem secinājumiem un mēģinādama tos atkārtot, agri vai vēlu izrādīsies zaudētāja – zaudēsi vai nu karjeru, vai attiecības.
    6. Nenes darbu mājās! Klasisks, pat jau banāls padoms, kuru tomēr vērts atgādināt vēl un vēlreiz. Ja tev jāstrādā arī mājās, pievērs uzmanību savai laika plānošanai vai darbu apjomam. Jā, var gadīties saspringti periodi, tomēr tie nevar ilgt no 1. līdz 15. datumam tāpēc, ka ir mēneša sākums, bet no 15. līdz 30. datumam tāpēc, ka ir mēneša beigas. Ja attiecībām nebūs laika, nebūs arī attiecību. Tātad – nekāda datora guļamistabā! Visam sava vieta – tu taču nenes uz darbu gultu, spilvenus un savu naktstērpu ar mežģīnēm!
    7. Optimizē darba stundas. Ļoti iespējams, ka, strādājot intensīvāk, darba stundas iespējams saīsināt, tā iegūstot vairāk laika attiecībām. Mūsdienās, kad tiek runāts par elastīgu darba laiku, par tik daudz ko iespējams vienoties ar uzņēmuma vadību! Varbūt vari norunāt, ka pusi atvaļinājuma izmanto, vasarā ņemot brīvas piektdienas? Iedomājies: tev būs trīs brīvas dienas katru nedēļu! Varbūt vari neievērot strikto darba režīmu, piemēram, otrdienās nākt uz darbu stundu vēlāk? Nebaidies runāt!
    8. Izmanto radošus atpūtas paņēmienus! Bieži vien sievietes darbā ir tā pārstrādājušās, ka vakarā viņām vairs vienkārši nav spēka. Padomā, kā tu izmanto savu pusdienu pārtraukumu darbā! Stundas laikā var aizbraukt nopeldēties un atgriezties. Stundas laikā var paspēt pāraut sporta apavus, izskriet līkumu un ieiet dušā. Tāpat stundas laikā var aiziet uz parku, apsēsties zālītē, paēst un vēl pasauļoties. Protams, stundas laikā var arī paspēt satikt savu jauno draugu un pamīlēties. Un tieši šāda iemesla dēļ varat satikties arī tad, kad esat jau vīra un sievas statusā. Varbūt tu vienkārši baidies dzīvot mazliet neprātīgi? Kas tev to var liegt!?
    9. Rezervējiet laiku, kad būt kopā. Lai cik aizņemtas ir darbdienas, vēlams vienoties, kuru laiku savā plānotājā ierakstāt kā kopīgu laiku sev. Tam nu jābūt kā akmenī kaltam: šis laika lodziņš ir aizslēgts, bet atslēga ir nolauzta – ne ar ko citu šo ieplānoto laiku aizstāt nedrīkst. Piemēram, tie ir piektdienu vakari, kad atgriežaties mājās, kādi un cikos gribat. Jā, lai paliek ar bērniem ome vai aukle. Un, ja nu šādas pāra kopābūšanas dēļ tu sāc sevi domās saukt par sliktu māti, tā ir droša pazīme, ka tev vajadzīgs kāds pašapziņas vitamīns.
    10. Izvēlies, ko vēlies! Bet varbūt tev nemaz nevajag censties apvienot karjeru un attiecības? Ir daudz sieviešu, kas atmet ar roku algotam darbam vai biznesam un pārceļas uz dzīvi meža ielokā, baudīdamas rimtu dzīvi un patiešām dzīvodamas no vīra ienākumiem. Un kas tur slikts? Bet mēdz notikt arī gluži otrādi – sieviete nomet pašadītās vilnas zeķes, atvainojas saviem pieciem trušiem un atdāvina tos krustmātei, nodibina uzņēmumu un no mājas dūkulīša pārtop biznesa lēdijā. Un abas šīs izvēles ir vienlīdz labas un cienījamas

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē