• Pretvīrusu treniņš – izventilē plaušas!

    Veselīgs dzīvesveids
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    6. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā vēl mēs šobrīd varam palīdzēt sev nesaslimt? Vingrojiet un vingriniet krūškurvi – tāds ir viens no zinošu mediķu ieteikumiem. Vīrusi visātrāk ieperinās tajās plaušu daļās, kur ir mazākā gaisa kustība. Īpaši vingrinājumi palīdzēs kārtīgi izventilēt plaušas – sevišķi tiem, kam nav laika āra pastaigai vai kas ir spiesti būt mājās pēcceļojuma karantīnā. Konsultē ELĪNA ROZENFELDE, fizioterapeite Medicīnas centrā ARS.

    Elpo plaši!

    «Katru dienu vairākkārt izvingriniet krūškurvi! Koronavīruss mēdz iemājot tieši elpceļu epitēlijšūnās vai alveolārajās šūnās. Tur, kur gaisa plūsma ir maza – plaušu augšējos segmentos plecos un lejas segmentos pie diafragmas – vīruss jūtas vislabāk. Tāpēc vingrojiet tā, lai uzlabotos elpošana tieši šajās vietās,» tādu padomu sniedzis Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, atgādinot: elpošanā mazāk nodarbinātajās plaušu daļās dzīvo arī dažādas baktērijas, kas vīrusa izraisīto slimību ātri var pārvērst bakteriālā pneimonijā. Arī šīs baktēriju krātuves ir jāventilē ar pareiziem elpošanas vingrinājumiem.

    Fizioterapeite Elīna Rozenfelde uzsver – vairums no mums dienu pavada lielākoties sēžot, no tā arī stīvas plaušas un sekla elpošana. «Sēdētājiem organisms jau ir pieradis pie tāda elpošanas minimuma. Procesā piedalās minimums plaušu apjoma, alveolu un muskuļu, nenotiek pilnvērtīga ribu un diafragmas kustība. Ja vēl ir liekais svars, ribas un diafragma ir piepaceltā stāvoklī. Līdz ar to ir vēl vairāk samazināts plaušu tilpums, bet tas nozīmē diskomfortu, kopējas labsajūtas kritumu un lielākas iespējas vīrusiem.

    Ribām elpojot ir jāatveras un jāaizveras, bet sēžot ribu apakšējā daļa ir gandrīz nekustīga, sanāk tikai tāda virsējā elpošana, kad pleci cilājas uz augšu un uz leju, un no tādas neracionālas elpošanas organisms arī ātri nogurst.

    Slimību ierosinātājiem tādas saspiestas plaušas un sekla elpa ļoti patīk.

    Iedomājieties upi, kurā viss plūst un mainās, un tad – purvu, kurā nekas neplūst un nemainās! Labākā ventilācija ir, ja cilvēks un viņa plaušas ir kustībā, tā uzņemam vairāk skābekļa. Ir jāelpo dažādi – kustinot plecus, kustinot un paplašinot visu krūškurvi, piedaloties arī vēdera muskulatūrai.»

    Vingro ar konkrētu mērķi

    Fizioterapeite iesaka ik dienu izpildīt vismaz kādu no īpaši krūškurvja izkustināšanai domātajiem vingrinājumiem. Iesākumā varbūt tie var izskatīties sarežģīti, bet tur patiešām nekā sarežģīta nav. Svarīgi ir vingrot precīzi.

    «Šis vingrojumu komplekss veicinās plaušu darbību kopumā – ieelpas un izelpas būs dziļākas, garākas, kustību amplitūda būs palielināta, tiks izkustināti ribu loki un kopumā uzlabota plaušu ventilācija. Šie vingrinājumi var palīdzēt arī, ja, strādājot pie datora birojā vai mājās, jūti miegainību un nespēku. Vingrinājumi palīdzēs vairot enerģiju, uzlabos darba un domāšanas spējas.»

    3 padomi

    1. Vēdini dzīvojamās un darba telpas vairākas reizes dienā.
    2. Izkusties ārā svaigā gaisā katru dienu vismaz pusstundu.
    3. Dzer pietiekami daudz ūdens. Nē, tas nenogalinās koronavīrusu, bet palīdzēs tavai imunitātei būt formā.

     

    5 vingrojumu komplekss

    Ņem vērā!

    1. Šis 5 vingrojumu komplekss piemērots visām vecuma grupām un veselības stāvokļiem.
    2. Vislabāk izpildi to no rīta vai dienas pirmajā pusē.
    3. Vingrošana neaizņems vairāk par 15–20 minūtēm. 
    4. Nav obligāti jāpilda visi vingrinājumi, var dažus, bet tos, kas vajadzīgi tieši tev.

     

    Modeles lomā BAIBA POĻANSKA, biroja administratore. Pret vīrusiem cīnās ar kustībām, svaigu gaisu un pozitīvu domāšanu.

    Izkustini ribu apakšējo loku

    Apgulies uz muguras, kājas ceļos saliektas. Ņem dvieli vai šalli un paliec zem ribu apakšējiem lokiem virs jostas vietas. Sakrustotos dvieļu galus turi rokās, elkoņi guļ uz grīdas. Skaitot līdz 4, ieelpo un palaid dvieli vaļīgāk. Jābūt sajūtai, ka dvieli vaļā tu ver ar ribām. Izelpā, skaitot līdz 8, savelc dvieli ciešāk. Tā ar izelpu savelkot un ar ieelpu palaižot brīvāk, var pagarināt ieelpas un izelpas laiku un ribu kustības amplitūdu. Šo iesākumā pildi 4 reizes, vēlāk jau varēsi 6, tad 8 un tā līdz 20.

    • Ieguvums: ribu kustīgums, un, tā kā pie ribām stiprinās diafragma, arī tā sāks daudz labāk strādāt.

    Plaušu plecu daļas aktivācija

    Apgulies uz sāna, kājas pussaliektas, apakšējā roka taisni izstiepta uz sāniem. Dziļi ieelpojot caur degunu un skaitot līdz vismaz 4, atvēzē uz sāniem pa diagonāli augšējo roku un izelpā strauji piecelies, balstoties uz apakšējā elkoņa. Tā tu savērpies pa diagonāli uz priekšu un maksimāli izelpo, aizverot krūškurvi. Nolaid augšējo roku gandrīz zemē. Atkārto uz katru pusi 8 reizes.

    • Ieguvums: šādi kustinām un iesaistām elpošanā plaušu augšējo daļu, ko ikdienā gandrīz nelietojam.

    Vingrinājums atklepošanai

    Nostājies četrrāpus, plaukstas nedaudz vērstas uz iekšu. Dziļa ieelpa caur degunu un ar dziļu un strauju izelpu rokas saliecas un ej uz leju, skatiens vērsts uz ceļiem.

    Ideāli, ja izelposi ar skaļu – hā-ā-ā! Atkārto ne vairāk kā 8 reizes.

    • Ieguvums: ideāls vingrinājums, kas palīdz mazināt daudzas plaušu problēmas, arī – ja ir jau klepus. Apgrieztā poza, kad dibens ir augstāk par galvu, veicina atklepošanu un plaušu tīrīšanu.  

    Maksimālā plaušu ventilācija

    Nostājies ar kājām kopā un ar maksimāli dziļu ieelpu stiepies ar rokām augšup. Skatiens vērsts uz priekšu. Tad, ieliecot ceļus, ar lēnu, garu izelpu liecies lejup. Krūškurvis ir atbrīvots, galva nokarājas, arī rokas atbrīvotas. Iesākumā ar vienu reizi pietiks! Svarīgi arī pēc tam pareizi piecelties, lai nesareibtu galva, – vai nu apsēdies atmuguriski un tad celies, vai ar rokām pārej uz priekšu četrrāpus un tad celies augšā.

    • Ieguvums: maksimāla plaušu ventilācija, iesaistoties visām plaušu daļām.

    Iepūtiens

    Šo vari veikt jebkur – darbā, mājās. Dziļi ieelpo un gari, gari izelpo – ņem talkā balonu, svilpi, vējdzirnaviņas. Vari paņemt salveti, saburzīt un tad pūst to pa galdu. Pēc pūšanas nevajag strauji celties.

    • Ieguvums: vispārēja plaušu aktivācija, sevišķi noderīgi bērniem un veciem cilvēkiem.

     

      0 komentāri

      Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

      Pievienot komentāru

      Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

      Satura mārketings

       

      Veselība

      Vairāk

      Receptes

      Vairāk

      Personības

      Vairāk

      Skaistums un mode

      Vairāk

      Bērni

      Vairāk

      Māja un dārzs

      Vairāk

      Izklaide

      Vairāk

      Labākai dzīvei

      Vairāk

      Aktuāli

      Vairāk

      Abonē