• Kā savu ķermeni pēc nāves novēlēt anatomikumam?

    Padomi
    Ginta Auzniece
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    10. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Atbild Rīgas Stradiņa universitātes Anatomijas un antropoloģijas institūta direktore, Rīgas Stradiņa universitātes profesore Māra Pilmane.

    Lasītājas jautājums: Mana māsa, kurai ir 76 gadi, savu ķermeni pēc nāves novēlējusi anatomikumam, jauno mediķu mācībām. Vai varat palīdzēt uzzināt secību, kā rīkoties šādā situācijā radiniekiem, kā nogādāt anatomikumā mirušo ķermeni, kad cilvēks nomirst… Pa kādu telefona numuru zvanīt? Vai jāiesaista neatliekamā palīdzība vai ģimenes ārsts?

    Kā tas vispār notiek..

    Cilvēkam, kas vēlas ziedot savu ķermeni zinātnei, jāaizpilda un jāiesniedz iesniegums Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē. Dokumenta nosaukums: Iesniegums par aizliegumu vai atļauju izmantot personas ķermeni, audus un orgānus pēc nāves.

    Vajadzētu saglabāt arī iesnieguma kopiju un paziņot par savu izvēli tuviniekiem, kaimiņiem, slimnīcas, pansionāta darbiniekiem, vārdu sakot, ļaudīm, kuri ikdienā ir kopā ar cilvēku un kuri tad arī ir tie, kas paziņo par nomiršanas faktu. Ja tas nav iespējams, labi, ja dokumenta kopiju tur pasē, jo tas ir vajadzīgs, noformējot nāves faktu. Kopiju var arī noskenēt un nosūtīt Anatomijas un antropoloģijas institūtam uz e-pasta adresi: [email protected]

    Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, saņemot iesniegumu, iekļauj ziņas iedzīvotāju reģistrā par atļauju izmantot personas ķermeni, audus un orgānus pēc nāves. Līdz ar to arī citās iestādēs, piemēram, medicīnas iestādē, policijā un citur jau ir redzams, ka cilvēks izdarījis šādu izvēli. Taču jebkurā gadījumā, saņemot informāciju par sevis novēlējušā cilvēka nāves faktu, mēs, Anatomijas un antropoloģijas institūts, šo faktu vēlreiz pārbaudām Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

    Pēc mirušā ķermeņa izbrauc Institūta darbinieks ar speciālo apbedīšanas biroja transportu. Uzreiz tiek noformēts arī akts par mirušā ķermeņa saņemšanu un nokopēta miršanas apliecība.

    Anatomijas un antropoloģijas institūts izsaka lielu pateicību visiem cilvēkiem, kas savu ķermeni ziedo mācību un zinātnes nolūkiem.

    Esam redzējuši, ka daži cilvēki pat ir nokopējuši savas slimības vēstures un iedevuši tuviniekiem, lai savukārt tie šos dokumentus atdotu anatomikuma darbiniekiem, kas atbraukuši pakaļ mirušā ķermenim. Tā ir ļoti svarīga informācija jau vēlāk, studentu mācību un zinātnes darbā. Cilvēki parasti sava ķermeņa novēlēšanas faktu ir rūpīgi pārdomājuši, un mēs vienmēr būsim viņiem pateicīgi, jo nav augstākas žēlsirdības kā atdot citiem cilvēkiem sevi visu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē