• Paaugstināts bilirubīns – ko tas nozīmē?

    Ārsta viedoklis
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Āda man ir iedzeltena, pašsajūta slikta, bieži sāpīgi grauž labajā paribē. Alkoholu nelietoju. Cilvēki teic, ka man slimas aknas, jo paaugstināts bilirubīns bojā šūnas… Atbild infektoloģe un hepatoloģe Angelika Krūmiņa.

    Lasītāja jautājums: Esmu 70 gadus vecs. Liela pilsēta tālu, mazajās aknu slimību ārstu nav. Mans kopējais bilirubīns ir 13 mmol/l, tiešais 5 mmol/l, ASAT, ALAT 27. Āda man ir iedzeltena, pašsajūta slikta, bieži sāpīgi grauž labajā paribē. Alkoholu nelietoju. Cilvēki teic, ka man slimas aknas, jo paaugstināts bilirubīns bojā šūnas. Pastāstiet par bilirubīnu ko vairāk – kas tas tāds, kāpēc paaugstinās, varbūt var palīdzēt kādi tautas līdzekļi? Ko man darīt paaugstinātā bilirubīna dēļ? Vai jābrauc uz Rīgu, vai varētu iztikt ar atbildi žurnālā? Jēkabs 

    Atbild Angelika Krūmiņa:

    Jēkaba kungs, bilirubīns ir žults pigments, viens no galvenajiem žults komponentiem, kas rodas, noārdoties hemoglobīnam. Ja bilirubīns caur aknām vai žultsvadiem nepārvietojas pietiekami ātri vai kādā no tā transportēšanās posmiem ir traucējumi, tas uzkrājas organismā.

    Ja kopējā bilirubīna līmenis asinīs pārsniedz 30–60 mmol/l, acīs parādās dzelte, vēlāk iedzeltena kļūst arī āda un gļotāda.

    Daudziem ir arī tumšs urīns un gaišas fēces, kā arī ādas nieze, galvenokārt uz plaukstām un pēdām. Var būt arī slikta dūša, vemšana, vēdera sāpes, jo, ja ir traucēta aknu funkcija, caur tām netiek izvadīts ne tikai bilirubīns, bet arī toksīni, un to uzkrāšanās var saindēt organismu, izraisīt sliktu dūšu un vemšanu. Ja dzelti izraisījusi hroniska aknu slimība, uz ādas var novērot zirnekļveida asinsvadu veidojumus.

    Tomēr asins analīzēs bilirubīns jāizvērtē kopā ar citiem asins rādītājiem, ko vispirms var uzticēt ģimenes ārstam. Pēc tam būtu jāveic vēdera dobuma ultrasonogrāfija, lai apskatītu aknas, žultspūsli un citus vēdera dobuma orgānus un tādējādi spriestu par simptomu iespējamo cēloni un diagnozi.

    Iesaku jums aprunāties ar savu ģimenes ārstu par tālākajiem izmeklējumiem un konsultēties ar aknu slimību speciālistu hepatologu Rīgā. Tas ir svarīgi, lai ar laiku neattīstītos dzīvībai bīstami simptomi, piemēram, ascīts, kad vēdera dobumā uzkrājas šķidrums, un asins recēšanas traucējumi. Kādus medikamentus lietot, izlemsiet kopā ar ārstu. Tautas līdzekļus neiesaku izmantot, jo diagnoze nav skaidra.

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē