• Olnīcu vēzis – vai visām ģimenes sievietēm jāveic ģenētiskās analīzes?

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    8. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja māte konstatēts olnīcu vēzis, vai meitām būtu jāveic ģenētiskās analīzes? Atbild krūts ķirurgs Arvīds Irmejs.

    Lasītājas jautājums: Manai vedeklai ir 48 gadi, un viņai atklāja olnīcu vēzi. Vai mazmeitām, kuras ir 20 un 22 gadus vecas, jāveic ģenētiskās analīzes, lai noteiktu gēnu BRCA1 un BRCA2 mutāciju? Vai jānosaka Ca125 koncentrācija asinīs? Kādas rekomendācijas? Kur to var veikt? Kas izraksta nosūtījumu? Kādas izmaksas? Marija

    Atbild Arvīds Irmejs:

    Jautājums ir ļoti pamatots, jo 10 – 15% olnīcu vēžu Latvijā rodas BRCA1 un BRCA2 gēnu mutāciju dēļ. Lasītājas vedeklai ar ginekologa vai ģimenes ārsta nosūtījumu vajag pierakstīties uz konsultāciju Pārmantotā vēža kabinetā P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, iepriekš piesakoties pa tālruni 67069974.

    Vai vajadzēs pārbaudīties arī mazmeitām, tas atkarīgs no vedeklas ģenētisko izmeklējumu rezultātiem. Ja izrādīsies, ka viņai ir BRCA1 un BRCA2 gēnu mutācijas, arī mazmeitām vajadzēs taisīt ģenētiskās analīzes. Tās apmaksā valsts, pacientam jāsedz tikai līdzfinansējums 4 eiro apmērā.

    Ja vedeklai ģimenē bijuši vēl kādi krūts vai olnīcu vēža gadījumi, pēc ģenētiskā testu rezultātu saņemšanas viņai jebkurā gadījumā iesaku atnākt uz konsultāciju pie manis, ar ārsta nosūtījumu jāsedz tikai pacienta iemaksa. Ja analīzēs nekas nav atklājies, iespējams, vajadzētu padziļinātu BRCA gēnu izmeklēšanu. Svarīgi noskaidrot, vai ģimenes sievietēm nav BRCA gēnu mutācijas, jo tās var radīt arī krūts vēža risku.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē