• Nemaksā 2000–3000 eiro, bet izmanto iespēju veikt diska trūces operāciju par valsts naudu

    Padomi
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    4. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Man ir muguras diska trūce, domāju par operāciju. Sāku apzināt cenas – nē, tas man nav pa kabatai, lieku tūkstoš eiro man nav. Kaimiņiene saka: Stradiņa slimnīcā varot operēt arī par valsts naudu. Vai tiešām?

    No 2018. gada aprīļa valsts tiešām apmaksā muguras diska trūces operācijas. Tās var veikt gan Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā, gan citur LatvijāRīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, Daugavpils reģionālajā slimnīcā, Liepājas reģionālajā slimnīcā, Rēzeknes slimnīcā un Vidzemes slimnīcā. Kā uzskata P. Stradiņa slimnīcas Neiroķirurģijas klīnikas vadītājs Egils Valeinis, cilvēkiem trūkst informācijas par šo iespēju – diska trūces operāciju par valsts naudu. Pagājušajā gadā Stradiņa slimnīcā valsts piešķirtās kvotas muguras diska trūču operācijai netika izmantotas – pacientu bija mazāk, nekā tika plānots. «Daudzi, kas nonāk slimnīcā uz šo operāciju, brīnās – vai tiešām tik maz jāmaksā?! Lai iekļautos valsts programmā, cilvēkam jāatbilst diviem nosacījumiem: viņam jābūt darbspējīgā vecumā, un slimībai jābūt ilgušai vismaz trīs mēnešus. Vispirms jādodas pie sava ģimenes ārsta, kas nosūtīs pie neiroķirurga, kurš ir līgumattiecībās ar valsti, un tad šis speciālists nosūtīs uz operāciju.

    Turklāt P. Stradiņa slimnīcā rindas uz šo operāciju nav garas – kad veikti visi nepieciešamiem izmeklējumi un sagaidīti analīžu rezultāti, uz operāciju jāgaida apmēram nedēļa.»

    Dakteris Valeinis stāsta, ka privātās klīnikas par šo pakalpojumu prasa no 2000 līdz 3000 eiro, turklāt viņa pieredze vedina domāt, ka privātklīniku speciālisti pacientus mēdz steidzināt operācijai pat tad, kad viņiem tā patiesībā nav nepieciešama. Savukārt Stradiņa slimnīcā, kur ir vislabākie speciālisti un aparatūra, par diska trūces operāciju jāmaksā tikai 60–80 eiro atkarībā no stacionārā pavadīto dienu skaita. Turklāt vairākas pacientu grupas ir atbrīvotas arī no pacienta iemaksas, piemēram, pirmās grupas invalīdi, politiski represētie, trūcīgie, uzrādot atbilstošu izziņu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē