• Neesmu tīne, bet uz sejas – pinne

    Skaistumkopšana
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    21. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vasarā viss bija labi, bet, tiklīdz sākas rudens, atkal uz zoda un vaigiem parādās pinnes kā tīnei, lai gan man ir 33 gadi. Godīgi sakot, apnicis… Kādi varētu būt iemesli, skaidro Dr.med. Eduarda Jurševiča estētiskās medicīnas klīnikas dermatoloģe Dr. Jekaterina Vedeņina.

    Vasarā viss izskatās labāk nekā patiesībā ir. Un, vai zini, kāpēc? Iedegums noslēpj, nomaskē akni. Saules stariem piemīt antibakteriāla iedarbība, saule arī sausē izsitumus, un šķiet, ka problēma izzudusi. Bet – pienāk rudens, un iekaisīgie izsitumi atkal parādās. Par to, ka tev ir 33 gadi un, kā tu raksti, pinnes… Aizmirsti, akne nav tikai pusaudžu īpatnība – arī pieaugušajiem tā mēdz būt, diagnoze saucas acne tarda.

    Ir sievietes, kas nekad nav cietušas no pusaudžu pinnēm, – iekaisīgie izsitumi viņām pēkšņi attīstās pēc 25 gadu vecuma. To sauc par pieaugušo akni. Dažām akne saistīta ar endokrinoloģiskām izmaiņām, bet daudzām ir arī īpašs ģenētiski noteikts ādas tips, kad uz tauku dziedzeriem atrodas pārāk daudz receptoru, kas ir uzņēmīgi pret hormoniem, un pie normāla vīrišķo dzimumhormonu līmeņa asinīs šie dziedzeri ļoti aktīvi darbojas. Ja aknes uzliesmojumi vērojami pirms mēnešreizēm, ādas ārsts sadarbībā ar ginekologu var ieteikt hormonālās kontracepcijas tabletes.

    Akne ir ekaisīga slimība, kas skar ādas matu maisiņus, kuros ir arī tauku dziedzerīši. Sabiezējušais ādas virsējais slānis aiztur taukus matu maisiņos, veidojas melni komedoni vai mikrocistas. Matu maisiņā savairojas īpašas baktērijas, kas izraisa iekaisumu.

    Pieaugušo akne arī vizuāli nedaudz atšķiras no pusaudžu aknes.

    Piemēram, pusaudžiem akne vairāk izvēršas sejas augšējā trešdaļā, T zonā – piere, deguns –, un pamatā izpaužas ar slēgtiem komedoniem. Vēlīnās aknes vistipiskākā lokalizācijas vieta sievietēm ir sejas apakšējā trešdaļa, U veidā ap žokli, muti, pa vaigu apakšlīniju, izsitumi ir vairāk iekaisīgi. Papulas, pustulas, dziļi, sāpīgi mezgli…

    Kā vajag būt?

    Jātiek pie skaidrības, kāpēc ir akne. Tātad vispirms tevi vajag izmeklēt. Arī ģimenes ārsts var nosūtīt uz analīzēm. Tas, kas mani interesē, – vīrišķais dzimumhormons testosterons, dehidroepiandrosterona sulfāts, androstendions, dzimumhormonu saistošais globulīns (SHBG) un albumīns. Jānosaka prolaktīna rādītāji, kā arī androstendions un 17-hidroksiprogesterons, kas sintezējas virsnierēs, regulē dzimumfunkciju un menstruālo ciklu. Svarīgi atcerēties, ka hormonu diagnostika jāveic menstruālā cikla 3.–5. dienā. Lai izslēgtu insulīnrezistenci policistisko olnīcu sindroma gadījumā, nosakām arī HOMA indeksu. Ja tu lietas labā neko neesi darījusi, tad jānosaka arī parastā asinsaina, glikozes līmenis asinīs, lai kaut ko būtisku nepalaistu garām.

    Ja analīzēs tiek atrastas izteiktas izmaiņas, mēs, ādas ārsti, lūdzam citu speciālistu – endokrinologu, ginekologu – palīdzību. Mūs interesē, kad tika veikta olnīcu ultrasonogrāfija, varbūt tajās ir kādas izmaiņas… Kad tas viss izdarīts un nekas slikts nav atrasts, mums abām būs jāsadarbojas. Apspriedīsim ādas kopšanas nianses, kā arī piemeklēsim tev piemērotus ārstējošos līdzekļus.

    Parasti pie vieglas pakāpes aknes vai uzsākot ārstēšanu vispirms izvēlas medikamentus, ko uzklāj uz ādas.

    Vispirms zāles!

    Parasti pie vieglas pakāpes aknes vai uzsākot ārstēšanu vispirms izvēlas medikamentus, ko uzklāj uz ādas. Ar zālēm mēs, ādas ārsti, gribam noņemt pastiprināto keratizāciju, samazināt iekaisumu tauku dziedzerī, atvērt tauku dziedzerī izvadus, sašķidrināt tauciņus, lai neveidojas korķi. Gribam samazināt baktēriju daudzumu ādā, kas izraisa iekaisumu. Ārstējošās vielas ir jau ļoti sen zināmas – tā ir azelaīnskābe vai benzoilperoksīds, vai retinoīdi, kas ir dabiski vai sintētiski savienojumi, kuriem piemīt A vitamīna īpašības. Šīs vielas lieto vienas pašas vai kombinācijā ar lokālām antibiotikām.

    Priecē, ka tagad parādās jau kombinēti preparāti. Piemēram, benzoilperoksīds kopā ar antibiotiku klindamicīnu vai klindamicīna fosfātu; retinoīdi kopā ar pretmikrobu līdzekli. Ir taču daudz vienkāršāk uzklāt uz ādas vienu gelu, nevis vispirms vienu un pēc brīža otru! Visus šos līdzekļus var nopirkt tikai un vienīgi ar ārsta recepti. Izņemot azelaīnskābi – tā dabūjama tāpat vien un domāta vājas aknes ārstēšanai vai arī, lai pēc tam uzturētu pozitīvo efektu. Pēdējā laikā esmu pamanījusi, ka arī ģimenes ārsti ir ļoti izglītoti šajā jomā, izraksta pareizos ārstnieciskos līdzekļus.

    Cita lieta, ka viņi nepievērš uzmanību ādas kopšanai, bet – tā ir ĻOTI SVARĪGA, viens no veiksmīgas ārstēšanas stūrakmeņiem. Jo visi lokālie medikamenti pret akni var ļoti kairināt ādu. Pat ļoti. Un, ja sieviete lieto nepiemērotus kopšanas līdzekļus, mēdz sanākt lielas ziepes.

    Mēs, dermatologi, to bieži redzam: sievietes mazgājušās ar agresīviem līdzekļiem, kas ļoti attauko ādu, – ikdienā regulāri izmanto gan putas, gan želejas, kas satur salicilskābi, vai arī mazgājušās reizes trīs četras dienā, līdz, kā saka, āda sāk čīkstēt.

    Protams, āda pret tādu ofensīvu aizsargājas un kļūst vēl taukaināka un vēl vairāk dehidrēta jeb atūdeņota, tā vairs neko neņem pretī, un tādā gadījumā mēs uz ādas vairs nevaram uzklāt nevienu medikamentu, jo tas kairina. Tad vispirms vajag divas trīs nedēļas ādu nomierināt, pamitrināt un tikai tad atsākt ārstēšanu.

    Ja lokāla terapija nelīdz vai ja akne attīstījusies ne tikai uz sejas, bet arī uz muguras – ja tā skar plašus ķermeņa ādas rajonus –, tad tomēr iesaka antibiotikas, ko lieto iekšķīgi. Visefektīvākie ir tetraciklīna grupas preparāti – doksiciklīns vai minociklīns. Taču pie aknes tos dod mazās devās un ilgstoši, pat trīs un četrus mēnešus. Šinī gadījumā antibiotikas darbojas nevis kā antibakteriāls, bet gan kā pretiekaisuma līdzeklis, un mērķis, uz ko preparāts iedarbojas, ir tieši iekaisums tauku dziedzeros.

    Ja aknes uzliesmojumi vērojami pirms mēnešreizēm, ādas ārsts sadarbībā ar ginekologu var ieteikt hormonālās kontracepcijas tabletes. Smagos aknes gadījumos iekšķīgi lieto retinoīdus. Tad gan mēs ļoti smalki izvērtējam situāciju, jo tos nedrīkst ieteikt jebkurai sievietei. Pirms ārsts šo preparātu izraksta, paciente jāizmeklē, jānovērtē aknu radītāji un holesterīna līmenis asinīs. Īstenībā, izrakstot jebkuru sistēmisku preparātu – medikamentu, kas darbojas visā organismā –, mēs pacienti ļoti stingri kontrolējam. Nerakstām medikamentu uzreiz visam ārstēšanās ciklam, bet ik pēc divām trim nedēļām vai pēc mēneša viņai jāatrādās ārstam, vai nav blakņu. Piemēram, aknes ārstēšanā izmanto arī spironolaktonu, kas pēc savas būtības ir kāliju aizturošs urīndzenošais hormons, bet nelielās devās tas samazina tauku dziedzeru jutību pret vīrišķajiem dzimumhormoniem…

    Gaismas metodes

    Mūsdienās ļoti plaši aknes ārstēšanā izmanto arī fotodinamisko terapiju un lāzerterapijas iespējas – papildus medikamentiem. Ja lieto fotodinamiku, pacientei jābūt gatavai uz dažām neērtībām. Proti, dakteris uzklāj uz ādas gaismas jutīgu medikamentu uz stundu vai divām, un tad viņai 20 minūtes jāguļ zem sarkano staru lampas. Šīs gaismas ietekmē medikaments iznīcina baktērijas, sašķidrina tauku dziedzeru sastāvu, tauku dziedzerīši it kā saplok, arī iekaisums tauku dziedzerī sarūk, taču āda nedēļu pēc tam izskatās kā pēc apdeguma – ir sārtums, lobīšanās, pat sīki strutaini izsitumi. Līdz ar to nedēļa jāpavada mājās. Turklāt pēc procedūras āda vismaz mēnesi ir ārkārtīgi jutīga pret redzamo gaismu.

    Tāpēc fotodinamiku veic vienīgi rudenī vai ziemā, un pacientei ļoti jāsargājas no ultravioletajiem stariem, lai neveidotos pigmentācija. Ne visas sievietes ir tam gatavas, lai gan fotodinamika ir ļoti spēcīgs aknes ārstēšanas līdzeklis. Vajag trīs vai četras procedūras, kuras veic vienreiz mēnesī, un pēc tam ir labs, noturīgs efekts. Nav recidīva vai tas pienāk krietni vēlāk, nekā normāli būtu sagaidāms, – runa ir pat par gadiem. Protams, ļoti liela nozīme, lai tā notiktu, ir kopjošajai kosmētikai.

    Lāzers spēj akni savaldīt – uzšauj pa iekaisušo perēkli, un tas samazinās.

    Savukārt ar lāzeru palīdzību ādas ārsti parasti likvidē sekas, ko akne atstāj. Tie ir sarkanie laukumi, kas paliek pēc iekaisuma, vai arī pigmentācijas plankumi. Ir arī lāzeri, kurus kopā ar medikamentiem izmanto aktīvas, iekaisīgas aknes ārstēšanā, tie palīdz samazināt pašu iekaisumu. Šie lāzeri, var teikt, neatstāj nekādas pēdas. Turklāt procedūra salīdzinoši nav dārga, viena reize maksā 35 eiro (fotodinamika – 200 eiro). Smagā situācijā lāzera procedūras veic mēnesi reizi nedēļā un pēc tam pāriet uz režīmu – viena reize mēnesī. Procedūra nav arī tik sāpīga kā fotodinamiskā terapija.

    Un uzturs?

    Zinātniskos rakstos šis jautājums vēl arvien tiek iztirzāts, un vēl arvien nav vienota viedokļa, vai – noteikti jā, uzturs ietekmē akni, vai arī – noteikti nē, neietekmē. Ir pētījumi, kas apstiprina cukuroto ēdienu un piena produktu negatīvo ietekmi aknes norisē – tie iekaisumu var paasināt. Un sievietes arī pašas to bieži vien ir secinājušas: tiklīdz sagrēko, kaut ko atļaujas par daudz, pēc pāris dienām parādās jauni izsitumi.

    Jāsēž uz stingras diētas? Nē, vienkārši nevajag pārspīlēt – ievēro mērenību!

    Ievēro sabalansētu uzturu un izvairies no krasām glikozes svārstībām, ēdienkartē iekļaujot pilngraudu produktus, olbaltumvielas un samazinot ātros ogļhidrātus. Vēl ir dati, ka cinka preparāti palīdz akni nomierināt, tāpēc es mēdzu ieteikt divus vai trīs mēnešus papildus palietot cinku pārtikas piedevu veidā.

    Lielākā problēma aknes ārstēšanā – pacienšu sliktā līdzestība, viņām apnīk ārstēties. Tev jābūt pacietīgai!

    Daži aknes iemesli:

    • Tauku pastiprināta ražošana jeb hiperseboreja, kas maina ādas tauku konsistenci, kuras dēļ aizsprostojas poras.
    • Pastiprināta anaerobo baktēriju Propionibacterium acnes vairošanās, kas izraisa un uztur iekaisumu. Šie mikroorganismi vienmēr atrodas uz veselas ādas virsmas un veido daļu normālas mikrofloras.
    • Dažu hormonu cirkulācijas traucējumi. Cilvēka āda ir hormonjutīgu elementu kopums: matu folikuli, sviedru un tauku dziedzeri… Tauku dziedzeri paši arī sintezē androgēnus.
    • Folikulārā hiperkeratoze. Ja ādas raga slānis sabiezē, tā nenolobās kvalitatīvi, tauku dziedzera izvadkanāls mehāniski nosprostojas, sekrēts netiek izvadīts uz ādas virsmas.
    • Keratinizācijas traucējumi.

    Akni var veicināt:

    • Proteīnus saturoši uztura bagātinātāji muskuļu audzēšanai.
    • Pastiprināta svīšana, jo kairinājuma ietekmē āda kļūst jutīgāka, un izsitumi dzīst sliktāk.
    • Nepiemērota kosmētika un aknes ārstēšana ar pārāk agresīviem līdzekļiem.
    • Smēķēšana, jo cigarešu dūmu ķīmiskais sastāvs toksiski iedarbojas uz ādu un veicina tauku dziedzeru iekaisumu.
    • Būtisks stresa līmenis un miega trūkums ikdienā.

    Pareizaādas kopšana, ja ir akne:

    Vakarā

    1. Nomazgā kosmētiku un visu, kas pa dienu uz ādas sakrājies, bet – ar maigiem ādas kopšanas līdzekļiem. Ja ir taukaina āda, ne vienmēr jāņem talkā putas vai želeja taukainai ādai – kādreiz labāk izvēlēties ko neitrālu vai pat mazgāšanas līdzekļus jutīgai ādai. Tas var būt arī micelārais ūdens. Galvenais, lai pēc ādas attīrīšanas nebūtu savilkuma sajūtas.
    2. Uzklāj medikamentu, ko dermatologs izrakstījis.
    3. Pēc 10–15 minūtēm obligāti jāuzklāj kāds mitrinošs līdzeklis, kas domāts medikamenta izraisītā kairinājuma mazināšanai. Piemēram, top līdzekļi ir Bioderma Sebium Sensitive un Sebium Hydra krēmi, La Roche–Posay Effaclar H krēms, Avene Cleanance Hydra krēms, Uriage Hyseac R krēms.  MAZA ATKĀPE. Ja tu vēl neesi bijusi pie dermatologa un nav izrakstīti ārstnieciskie krēmi… Tad uz attīrītas ādas jāklāj citi līdzekļi, kas nav gluži medikamenti, bet kuru darbība vērsta uz to pašu – lai samazinātu tauku dziedzeru aktivitāti. Ir Bioderma Sebium Global krēms, La Roche–Posay Effaclar Duo (+) sejas krēms, Avene Treacneal Expert un Uriage Hyseac 3-regul krēmi.
    4. Uz nakti vairs neko uz ādas neuzklāj.
    5. Svarīgi nespiest pumpas!

     

    No rīta

    1. Ādu pamodini, uzmundrini ar kādu toniku (Avene Cleanance, Institute Esthederm Osmoclean Alcohol Free Calming Lotion) vai micelāro ūdeni. Ir sievietes, kurām gadiem iegājies rituāls – noskalot seju ar krāna ūdeni. Es to nevaru aizliegt, bet tad, lūdzu, dari to bez želejām un putām. Pēc tam losjonu arī vairs nevajag.
    2. Uzklāj mitrinošu krēmu – to pašu, ko vakarā.
    3. Uzklāj krēmu, kas pasargā ādu no saules staru iedarbības. Pūšamais līdzeklis ir La Roche–Posay Anthehelios Antishine invisible fresh mist SPF50+, viegla dūmaciņa. Labi krēmi ir Bioderma Photoderm akvafluīds, Nude Touch SPF50+, AKN Mat SPF30+.
    4. Reizi nedēļā lieto maigas, enzīmus saturošas krēmveida maskas (Institute Esthederm Osmoclean Gentle Deep Pore Cleanser vai Lightening Buffing Mask). VĒL VIENA ATKĀPE. Bet ar ko ādu barot un, ak jā, vēl tās krunciņas, kas veidojas!… Tad parasti atbildu: «Sākumā mēs izvēlamies tomēr tikt galā ar iekaisumu uz ādas. Kosmētikas līdzekļi parasti nav piemēroti ādai ar akni.» Bet, starp citu, retinoīdiem, ko mēs izmantojam aknes ārstēšanai, piemīt arī antiage iedarbība, āda kļūst gludāka un spīdoša. Patīkams papildu efekts.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē