• Naktssveces eļļa — brīnumlīdzeklis sievietes veselībai?

    Netradicionālā medicīna
    Elga Sīle
    2. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Manai draudzenei naktssveces eļļa sakārtoja hormonus, pārgāja mēnešreižu sāpes, uzlabojās ādas izskats. Varbūt man arī vajadzētu? Vairāk par naktssveces eļļu stāsta lektore Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas fakultātes Farmācijas ķīmijas katedrā un Latvijas Farmaceitu biedrības Farmaceitu profesionālās kvalifikācijas sertifikācijas komisijas locekle Dr.pharm.Inga Urtāne.

    Īstenībā man vienmēr ir bijušas dalītas jūtas pret uztura bagātinātājiem, un arī naktssveces eļļa tāds ir. Jā, no vienas puses, lietojot apdomīgi, nepārdozējot, tā organismā neko neizjauks un pāri nenodarīs, bet, no otras, – vai tā vajadzīga vienmēr, kad pašas to izdomājam? Galvenais, ko vēlos uzsvērt, – uztura bagātinātāju lietošana pēc savas būtības paredz, ka uzturs ir nepilnvērtīgs un to nepieciešams bagātināt.

    Iemesli tam var būt dažādi – tu nevari atļauties ēst pilnvērtīgi, ir kāda slimība, kas ietekmē ēdienkarti, īpašas diētas… Bet – runājot konkrēti par naktssveces eļļu, savi labumi tai tomēr ir.

    Ar ko vērtīga?

    Naktssveces eļļā jau 1919. gadā tika atklāta viena no nepiesātinātajām taukskābēm – gammalinolēnskābe, ko tautā mēdz saukt arī par omega 6. Būtībā omega 6 taukskābe jau dabiski atrodas praktiski visās mūsu organisma šūnu membrānās jeb ārējos apvalciņos. Taču smēķēšana, stress, miega trūkums un citi kaitīgie faktori taukskābju dabiskās rezerves samazina. Tā kā organisms pats nespēj tās dabiski nodrošināt, naktssveces eļļa var palīdzēt atgūt taukskābju līdzsvaru.

    Jā, biežāk omega 6 taukskābi saista ar hormonu sakārtošanu. Taču tā ir vērtīga arī ādas slimību, iekaisumu ārstēšanai, imunitātei un pat asins sašķidrināšanai situācijās, kad ir risks, ka var būt pastiprināta asinsrece un trombu veidošanās asinsvados. Omega 6 taukskābe nepieciešama katras šūniņas vielmaiņai, jo īpaši ādas šūnām – kad mums pietiek omega 6 taukskābes, āda izskatās tvirtāka, elastīgāka un veselāka… Tāpat šai taukskābei piemīt antioksidanta iedarbība.

    Savukārt hormonālo sistēmu naktssveces eļļa uzlabo, pateicoties īpašam taukskābju sintēzes mehānismam. Proti, mūsu asinīs dabiski ir specifiska taukskābe, ko sauc par dihomogammalinolēnskābi jeb dHGls, un parasti tieši dHGls deficīts izraisa visas ar hormonu nelīdzsvaru saistītās parādības – sāpīgas mēnešreizes, sāpīgas krūtis, aizkaitināmību…

    Taču, lietojot naktssveces eļļu, organisms eļļā esošo gammalinolēnskābi jeb omega 6 pārveido par dHGls, un tādā veidā tas pats sakārto savu bioķīmiju un hormonālo foniņu.

    Protams, naktssveces eļļa nav zāles, un ļoti nopietnas problēmas tā nespēs atrisināt, bet, ja vajag kaut ko piekoriģēt tikai nedaudz, tad vispirms var pamēģināt to izdarīt ar naktssveces eļļu. Ja palīdz – lieliski! Ja nepalīdz, nekāds ļaunums no tās nebūs.

    Cik daudz lietot?

    Ja mērķis ir profilakse, iesaku vadīties pēc ražotāja noteiktajām devām. Standartā 1000 miligramu kapsula satur 100 miligramus (nevis 1000!) gammalinolēnskābes jeb omega 6 taukskābes, un ar to pieaugušai sievietei vajadzētu pietikt, ja taukskābju deficīts organismā nav ļoti izteikts un netrūkst vēl kādu vitamīnu vai uzturvielu. Lai eļļa labāk uzsūktos, vēlams to lietot ēšanas laikā. Pēc divu, trīs mēnešu lietošanas kursa vajadzētu būt uzlabojumam, ko pati vari sajust – piemēram, āda vairs nav tik sausa, sakārtojas mēnešreižu cikls…

    Taču, lai arī tā ir profilaktiskā deva, ar ko nav iespējams pārdozēt, pirms naktssveces eļļas lietošanas vajadzētu pakonsultēties vismaz ar farmaceitu, īpaši, ja lieto vairākus uztura bagātinātājus reizē, jo ir svarīgi saprast, vai kādas aktīvās vielas nepārklājas un kā tās savā starpā draudzējas.

    Ja tev jau ir kāda nopietnāka problēma, piemēram, ādas kaite, tad pamatā būtu jālieto ārsta nozīmēti medikamenti, un kā palīglīdzekli ārsts var ieteikt omega 6 taukskābi.

    Tādos gadījumos naktssveces eļļas kapsulu skaitu mēdz paaugstināt līdz pat trim, četrām, un kursa veidā to var lietot līdz pat gadam.

    Tiesa, ja naktssveces eļļu lieto lielākās devās, varētu parādīties kuņģa un zarnu trakta traucējumi – caureja, pastiprināta gāzu veidošanās, aizcietējumi.

    Tas gan vairāk attiecas uz tām sievietēm, kam jau iepriekš bijušas līdzīgas problēmas, un diskomforts mazināsies, samazinot devu. Tāpēc labākais variants – pieskaņot devu tam, kā tu jūties labi.

    3 situācijas, kad jāuzmanās

    1. Lai arī naktssveces eļļa ir dabiska, piesardzīgi pret to vajadzētu izturēties grūtniecības laikā. Pēdējā laikā diezgan daudz mazuļu dzimst ar palielinātu svaru – viņi sver 4,5 un pat 5 kilogramus, kas jau skaitās diezgan daudz, un šo tendenci ārsti saista ar pastiprinātu vitamīnu lietošanu grūtniecības laikā. Atceries: grūtniecības laikā neko, arī naktssveces eļļu, nelieto uz savu galvu.
    2. Ja tev ir nosliece uz asiņošanām – piemēram, asiņo deguns vai smaganas, ir problēmas ar sīkajiem asinsvadiem jeb kapilāriem, ja tu lieto līdzekļus, kas sašķidrina asinis. Tā kā omega 6 taukskābei, ko satur naktssveces eļļa, ir asinis šķidrinoša iedarbība, asiņošana var pastiprināties. Ja tā notiek, lūdzu, pārtrauc lietot naktssveces eļļu!
    3. Arī, ja regulāri lieto nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus, piemēram, ibuprofēnu, asiņošanas risks ir augstāks.

     

    Labāks efekts, kombinējot ar citiem līdzekļiem

    Dr.Dace Matule, ginekoloģe un dzemdību speciāliste ar teju 30 gadu stāžu, pieņem pacientes Matules un Melkas privātklīnikā un Medicīnas centrā ARS:

    – Savām pacientēm naktssveces eļļu iesaku lietot, ja ir premenstruālais sindroms jeb tā sauktais PMS, menopauzes simptomi, ādas un matu problēmas. Deva var būt no 500 līdz pat 6000 miligramiem. Formā, kas mums pašlaik pieejama aptiekās, ir 1000 miligramu naktssveces eļļas – tā ir optimāla nepiesātināto taukskābju uzņemšanai. Jā, taisnība, ka eļļas iedarbībai nepietiek klīnisko pētījumu, bet pēc novērojumiem varu teikt, ka daļai sieviešu tā tiešām palīdzēs. Sevišķi, ja naktssveces eļļu lieto kombinācijā ar citiem preparātiem. Ar ko kombinēt, jau būs atkarīgs no konkrētās problēmas. Piemēram!

    • Ja ir hroniska noguruma sindroms, palīdzēs naktssveces eļļa kopā ar zivju eļļu vai kādiem multivitamīniem. Ar uzturu ir diezgan grūti uzņemt pietiekamu omega 3 un omega 6 taukskābju daudzumu, tāpēc naktssveces eļļa arī palīdzēs stiprināt imunitāti un aizsargās organismu no vīrusiem. Šī kombinācija varētu derēt bērniem, lai veicinātu normālu augšanu un attīstību, un arī smadzeņu funkcionēšanu.
    • Ja ir osteoporoze, palīdzēs naktssveces eļļa kombinācijā ar kalciju.
    • Ja ir izteikts PMS, ļoti labi darbojas komplektiņš – naktssveces eļļa kopā ar augu izcelsmes preparātu Agnus castus un vēl magnijs un B grupas vitamīni. Tomēr te atkal jāizvērtē, cik nopietna ir problēma. Ļoti smagam PMS, kas jau ietekmē emocionālo pašsajūtu, kādreiz nepieciešama hormonālā terapija vai pat psihotropās vielas. Tāpat arī tad, ja ir, piemēram, nopietnākas krūšu sāpes pirms mēnešreizēm jeb mastiopātija, dažos pētījumos rekomendēts līdz pat sešām kapsulām jeb 6000 mg naktssveces eļļas, bet tā ir salīdzinoši liela deva! Ir citi preparāti, kas ir daudz iedarbīgāki, piemēram, hormonālās kontracepcijas preparāti. Arī pret karstuma viļņiem naktssvece īsti nedarbosies, šajā gadījumā es labāk ieteiktu lietot auksti spiestu linsēklu eļļu kapsulās.

    Palīdz pret ādas pigmentāciju

    Dr.Anda Apine, dermatoveneroloģe Veselības centra 4 Dermatoloģijas klīnikā un Capital Clinic Riga:

    – Es naktssveces eļļu iesaku pacientēm ar atopisko dermatītu, ihtiozivai citām ādas problēmām, kas saistītas ar samazinātu tauku veidošanos ādā un līdz ar to samazinātām aizsargspējām. Tie ir gadījumi, kad āda ir ļoti sausa, lobās, plaisā un nepieciešama intensīva šūnu atjaunošanās un dzīšana. Tāpat naktssvece noder pret ādas niezi jeb pruritus, kam arī viens no iemesliem varētu būt ādas sausums.

    Nereti pēc iekaisīgiem procesiem ādā, traumām, vēnu slēgšanas procedūrām un pastiprinātas sauļošanās parādās pigmenti – zinu gadījumus, kad, lietojot naktssveces eļļu, šāda pigmentācija būtiski samazinās.

    Naktssveces eļļā esošo dabisko sterolu un polifenolu jeb īpašu bioloģiski aktīvo vielu dēļ tā labi palīdz mazināt iekaisuma procesus un nodrošina DNS atjaunošanās mehānismus. Naktssveces eļļu iesaku jaunām sievietēm, kurām ir ar hormonu svārstībām saistītas ādas izmaiņas – akne, rozācija, un jo īpaši melazma jeb brūngana hiperpigmentācija, lielākoties uz sejas. Ja vēl šīs izmaiņas ir kombinācijā ar sāpīgām mēnešreizēm un izteiktu PMS, naktssveces eļļa tiešām varētu palīdzēt. Steroli, kas ir naktssveces eļļā, kā papildinājums ārsta nozīmētai terapijai noder arī psoriāzes un ar to saistīta reimatoīdā artrīta gadījumā, jo regulē imūnsistēmu.

    Kā ir ar devām? Parasti iesaku vismaz vienu, bet vidēji divas kapsulas dienā – 500– 1000 mg. Rezultātu gan ātrāk par diviem vai trim mēnešiem ir grūti sagaidīt. Vēl kāda nianse… Grūtniecības un bērna barošanas periodā, kad sievietes mēdz sūdzēties par pastiprinātu ādas sausumu, gan būtu nepieciešams ievērot piesardzību, lietojot naktssveces eļļu, jo tā caur pienu tiek nodota arī bērniņam.

    Patiesībā omega 6 taukskābi mēs varam pietiekamā daudzumā uzņemt arī ar dārzeņiem, graudaugiem un zivīm.

    Tieši omega 3 taukskābes, kuru nav naktssveces eļļā, bet kuras toties ir daudz nepieciešamākas, ir daudz grūtāk pieejamas, jo tās var uzņemt tikai un vienīgi ar zivīm vai zaļajām aļģēm, ko mūsu platuma grādos tik daudz neēdam. Tāpēc es ieteiktu izvēlēties naktssveces eļļas kombināciju ar omega 6 nepiesātinātajām taukskābēm, lai vienlaicīgi sniegtu visu nepieciešamo ādai, matiem un visam organismam kopā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē