• Lai izvairītos no melanomas, neatstāj bez uzmanības dzimumzīmes!

    Padomi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    30. maijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Sākoties vasarai, vērts pārbaudīt savas dzimumzīmes, tā izslēdzot risku saslimt ar bīstamo melanomu – šūnu nepārtrauktu un nekontrolētu veidošanos.

    3 svarīgi jautājumi par dzimumzīmēm un melanomu

    1. Vai cilvēkiem, kam daudz dzimumzīmju, ir lielāks risks saslimt ar melanomu?

    Dzimumzīmju skaitu nosaka iedzimtība, tāpēc īpaša pamata satraukumam nav. Kā daba lēmusi, tā būs. Taču nevar noliegt, ka mierīgāki var būt tie cilvēki, kam dzimumzīmju nav daudz – līdz divdesmit. Jo dzimumzīmju vairāk, jo lielāks risks, ka kāda no tām var aktivizēties. Īpaši tad, ja dzimumzīmes atrodas zonā, kas regulāri tiek pakļautas saulei. Šīs dzimumzīmes, esot saulē, vajadzētu piesegt.

    Bet ko tad, ja dzimumzīmju ir vairāk nekā divdesmit? Sevi pastiprināti jāuzmana. Tas nozīmē, ka reizi gadā jādodas pie dermatologa vai onkologa un dzimumzīmes jāparāda. Vai visas? Jā, protams, pat ja to uz ķermeņa ir desmitiem vai simtiem.

    Pieredzējis ārsts dzimumzīmes vispirms apskatīs ar neapbruņotu aci – vairākums speciālistu jau bez speciāla aprīkojuma redz, kurš veidojums ir bīstams un kurš – absolūti nevainīgs.

    Lai noteiktu, vai dzimumzīme ir bīstama vai ne, tās apskata ar optisko dermatoskopu – tādu kā palielināmo stiklu, kas gan dzimumzīmi vismaz divdesmit reižu palielina, gan arī ļauj ieskatīties ādas dziļākajos slāņos.

    Papildus parastajai dermaskopijai iespējams izmantot digitālo dermatoskopu – tas palielina dzimumzīmes, ļauj nofotografēt un datorā, izmantojot īpašu programmu, pētīt, palielināt utt. Dzimumzīmes iespējams izmeklēt arī ar siaskopu – skeneri ar dažādu garumu lāzerstariem. Pateicoties tam, iespējams noteikt gan dzimumzīmes dziļumu, gan to, vai un cik tajā koncentrējušies asinsvadi un saistaudi.

    Vēl dzimumzīmes iespējams izmeklēt ar konfokālo lāzera mikroskopu, kas tās izskata šķērsgriezumā, šķēli pa šķēlei, un palīdz izanalizēt pat šūnu līmenī.

    2. Ja dzimumzīmju daudz, kā gadu no gada katrai izsekot?

    Iespējams veikt tā dēvēto ķermeņa kartēšanu jeb ķermeņa kartes veidošanu. Pēc noteiktas shēmas nofotografē visu ķermeni, iegūtos attēlus saglabā datorā datu novērošanai. Nākamajā apmeklējuma reizē ar speciālas programmas palīdzību jaunos datus var salīdzināt ar iepriekš iegūtajiem. Datorprogramma gan norāda uz izmaiņām, ja tādas ir, gan arī parāda no jauna izveidojušās dzimumzīmes. Aizdomīgās dzimumzīmes iespējams sīkāk pētīt ar dermatoskopu.

    3. Vai ļoti tumšās dzimumzīmes ir bīstamākas?

    Tā varētu teikt. Jo dzimumzīme tumšāka, jo jutīgāka pret sauli. Cilvēkiem ar normālu ādu tās jutīgums ir vienmērīgs, bet tiem, kam gaiša āda, tumšie plankumi uz tās (dzimumzīmes) sauli uzkrāj pastiprināti. Līdz ar to pieaug iespējamība, ka šis veidojums var kļūt ļaundabīgs. Tāpēc, ja uz ķermeņa vietās, kas bieži pakļautas saulei, ir šādas tumšas dzimumzīmes, tās labāk laikus likvidēt.

    Ņem vērā!

    • Dzimumzīmes, kas ir uz pēdām, rokām, apkakles rajonā un citās vietās, kur tām regulāri pieskaras apģērbs vai tās pat traumē, tomēr vajadzētu noņemt.
    • Pat ja dzimumzīme neizskatās aizdomīga, taču niez, kņud, sāp vai kā citādi liek par sevi manīt, tā noteikti jāpārbauda!

    Lasi vēl:

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē