• Kas pusaudzim var izraisīt galvassāpes?

    Padomi
    8. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ar galvassāpēm mēdz būt kā ar bitēm – nekad īsti nevar zināt: kas, kad un kāpēc. Neirologs, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas virsārsts Dr. Guntis Rozentāls skaidro iespējamos galvassāpju iemeslus.

    Pirmais padoms: iekārto bērnam sāpju dienasgrāmatu! Katru reizi pieraksti datumu un precīzu laiku, kad bērnam sākušās galvassāpes. Arī to, cik intensīvas, kur sāpēja, kādi notikumi pirms tam bijuši, ko bērns ēdis. Jāapraksta bērna piedzīvotais apmēram 12 stundas pirms sāpēm. Dienasgrāmata būs ļoti noderīgs izziņas materiāls ārstiem, lai izprastu sāpju cēloni.

    Vīrusi ar dāvanu

    Protams, tu jau zini: kad bērns saķēris kādu vīrusu, viņam bieži vien sāp galva. Tā notiek, kad bērns saaukstējies un viņam ir pamatīgas iesnas. Bet – pie vainas var būt arī daudz nopietnākas kaites, kaut vai meningīts, kad iekaist galvas smadzeņu apvalks, un encefalīts, kad iekaist smadzeņu viela. Vieglu vīrusinfekciju gadījumos, protams, galvassāpes nav pamats lielam satraukumam – ja tās norit kombinācijā ar temperatūru, vājumu un nav pārāk spēcīgas, sāpes pāriet, tiklīdz temperatūra samazinās un bērns atpūšas. Savukārt liela piesardzība jāievēro tad, ja tavam bērnam pēkšņi galva sāp ļoti spēcīgi, ja rodas izteikta nepatika pret gaismu un skaņām, kā arī ir vemšana. Tas var liecināt par neiroinfekciju, un bērns nekavējoties jāved uz slimnīcu.

    Liela piesardzība jāievēro tad, ja tavam bērnam pēkšņi galva sāp ļoti spēcīgi, ja rodas izteikta nepatika pret gaismu un skaņām, kā arī ir vemšana. Tas var liecināt par neiroinfekciju, un bērns nekavējoties jāved uz slimnīcu.

    Vienīgais veids, kā apstiprināt meningīta vai encefalīta diagnozi, irlumbālpunkcija, kad ar speciālu tievu adatiņu paņem mugurkaula smadzeņu šķidruma paraugu, lai noskaidrotu un precizētu iekaisuma izraisītāju. Tev jau tagad nodreb sirds, jo izklausās gana bīstami… Tomēr tā nav. Mīts, ka lumbālpunkcija var izraisīt paralīzi, radies tāpēc, ka smagākos gadījumos meningīts neaprobežojas tikai ar smadzeņu apvalku iekaisumu, bet pāriet smadzeņu vielas iekaisumā, kas izpaužas ar centrālās nervu sistēmas un motoro centru bojājumu, un tādēļ attīstās kāju, roku un plecu joslas muskuļu parēze – viegls nespēks un funkcijas traucējums –, bet cilvēki mēdz to aplami saistīt ar izmeklēšanu. Turklāt pati slimība ir nesalīdzināmi bīstamāka.

    Ja smadzeņu vielā vai apvalkos rodas tūska, iegarenajās smadzenēs tiek ieķīlēti tur esošie dzīvībai svarīgie centri, var būt apgrūtinātas runas spējas, rasties sirdsdarbības traucējumi un pat apstāties elpošana… Par laimi, meningīts un encefalīts bērniem nav ikdienas problēmas, šīm slimībām piemīt sezonalitāte, proti – kad ērces ir aktīvas, bet rudenī tas saistīts arī ar enterovīrusu uzliesmojumu.

    Taču drošības labad tev jāzina, ka šādi simptomi, kurus minēju, prasa, lai tu rīkojies uzreiz. Tas ir ļoti būtiski.

    Bīstamās rīta galvassāpes «Mammu, man sāp galva…»

    Ja tavs bērns iepriekš juties vesels un pēkšņi parādās rīta galvassāpes, kurām pievienojas vemšana, tas bieži vien ārstiem liek aizdomāties par kādu ļaundabīgu procesu galvā. Tādā gadījumā var parādīties arī citi pavadošie simptomi, piemēram: rokas, kājas vājums, redzes miglošanās un citi. Nedod die’s, ja tā noticis, tad bērns steidzami jāparāda neirologam, lai viņu izmeklē.

    Gan puikām, gan meitenēm

    Migrēna, protams, ir ļoti nepatīkama slimība, un diemžēl tā piemeklē arī bērnus. Starp citu, pieaugušā vecumā migrēna visbiežāk ir sievietēm, bet bērnu vidū tā vienlīdz bieži sastopama gan zēniem, gan meitenēm. Savukārt pusaudžu gados, hormonālo svārstību dēļ, sākoties mēnešreizēm, migrēna lēnām kļūst vairāk par meiteņu slimību, puišus liekot mierā daudz biežāk. Pieaugušā vecumā šī proporcija atkal izlīdzinās.

    Migrēnu pārmanto: piemēram, ja galva sāp mammai, iespējams, ka tā būs arī bērnam.

    Migrēna var sākties pat no četru gadu vecuma, kad bērniem vēl grūti aprakstīt savas sliktās izjūtas. Migrēnu pārmanto: piemēram, ja galva sāp mammai, iespējams, ka tā būs arī bērnam. Slimības izpausmes ir tādas pašas kā pieaugušajiem – ļoti spēcīgas sāpes ar kāpjošu intensitāti, galva pulsējoši sāp vienā deniņu pusē, ir vemšana. Tāpat migrēna var būt ar auru – pirms galvassāpēm redzami zibšņi, svītras, var izkrist kāds redzes lauks, piemēram, bildei neredz sānus. Var būt tirpšanas sajūta rokās, kā arī mēdz notirpt sejas muskuļi, nevar parunāt. Mazam bērnam tas var šķist ļoti biedējoši – viņš kļūs saguris, bāls, vēlēsies gulēt, iespējams, būs slikta dūša, pēc kuras aizmieg un pamostas vesels. Savukārt skolēns jau labāk spēs aprakstīt savas sajūtas, un mammai viņš tikai jāiztaujā.

    Kad visa kā par daudz…

    Vēl viens galvassāpju iemesls ir emocijas, medicīniski tās sauc par tenzijas galvassāpēm. Iemesli? Skolas sākums, neregulāri ieturētas maltītes, pārāk lielais pulciņu skaits, kas jāapmeklē, sakāpinātas emocijas un stress. Šī notikumu ķēdīte noved arī pie galvassāpēm. Visbiežāk bērni tās raksturo šādi: «Sajūta tāda, ka galvā būtu uzlikta cepure…» vai «Kā stīpa ap galvu, kura spiež…»

    Proti, galva sāp salīdzinoši vieglā intensitātē, bet tas netraucē viņam darboties, mācīties, rotaļāties, iet laukā, ēst – savukārt, ja ir migrēna, bērnam gribas tikai klusumu un tumšu telpu. Spriedzes galvassāpes pāriet pašas no sevis vai atpūšoties. Kādreiz var iedzert arī pretsāpju zāles – bezrecepšu nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus.

    Biežāk spriedzes galvassāpes mēs, neirologi, novērojam:

    • bērniem no šķirtām ģimenēm;
    • bērniem, kuru vecāki ir šķiršanās procesā;
    • bērniem, kuriem ir problēmas skolā – sliktas attiecības, sekmes, nesamērīga slodze, bailes no skolas;
    • emocionāli novārtā atstātiem bērniem, kuri vēlas ar to piesaistīt vecāku uzmanību.

    Par sevi atgādina traumas

    Tas, ka galva var sāpēt, to sasitot, skaidrs ikvienam, bet nereti neienāk prātā, ka ir traumas, pēc kurām galva sāp tad, kad pati trauma jau aizmirsusies. Bijis kritiens ar riteni, ceļu satiksmes vai cits negadījums – un pēc tam bērnu var piemeklēt tā saucamās attālinātās galvassāpes, kas uzrodas, piemēram, pēc neizgulēta smadzeņu satricinājuma. Šī nianse it īpaši būtu jāņem vērā bērnu treneriem: pēc galvas traumas bērnam jāļauj kārtīgi divas nedēļas atpūsties, un tikai pēc tam viņš drīkst turpināt treniņus. Pretējā gadījumā ir liela iespēja iedzīvoties hroniskās galvassāpēs, kuras būs daudz nepatīkamākas un bojās bērna dzīves kvalitāti daudz ilgāk nekā divas nedēļas vienkārši neapmeklēti treniņi.

    Bērnam nevajadzētu mocīties ar galvassāpēm, it sevišķi, ja viņam ir migrēna. Ja viņš prot izstāstīt par auras simptomiem, tad jau iepriekš var iedot pretsāpju zāles, lai migrēnas lēkme nemaz nesāktos.

    Kā palīdzēt?

    Kad sāp galva, protams, vispirms jāatvieglo situācija. Kādam palīdzēs vien auksta komprese uz pieres, miers, klusums un izgulēšanās, kādam – parastas pretsāpju zāles. Ja ģimenes ārsts būs uzskatījis, ka bērnam nepieciešams atrādīties neirologam, tad nopietnākos gadījumos, kad jau noskaidrota diagnoze, viņš var izrakstīt arī spēcīgākus un specifiskākus medikamentus, kuri atvieglo sāpes. Ja bērna galvassāpes regulāri ietekmē dzīves kvalitāti, traucē mācīties, tad jādomā par ilgstošu pastāvīgu terapiju, un tādas iespējas ir. Bērnam nevajadzētu mocīties ar galvassāpēm, it sevišķi, ja viņam ir migrēna. Proti, ja viņš prot izstāstīt par auras simptomiem, tad jau iepriekš var iedot pretsāpju zāles, lai migrēnas lēkme nemaz nesāktos.

    Pārbaude, kuru pelnījis ikviens

    Parasti bērnu pie neirologa pavada vecāki, kuri ir vēl vairāk satraukušies nekā atvase. Viņi ir norūpējušies, ka neirologs piedāvā veikt magnētiskās rezonanses izmeklējumu. Bet – bērnam tas ir pilnīgi nekaitīgs, nekādas kontrastvielas netiek ievadītas, un arī starojumu bērns nesaņem. Toties ārstam šis izmeklējums simtprocentīgi atklāj ainu galvā, tiek apskatīti arī galvas un kakla asinsvadi. Patiesībā ikviens, kam sāp galva, ir pelnījis šo izmeklējumu!

    Magnētiskās rezonanses izmeklējums bērnam ir pilnīgi nekaitīgs, nekādas kontrastvielas netiek ievadītas, un arī starojumu bērns nesaņem.

    Kādreiz diagnostikā izmantoja arī datortomogrāfiju, tomēr šobrīd šo izmeklējumu galvassāpju cēloņa noteikšanai vairs nelieto, jo pierādīts tā kaitīgais starojums. Visā pasaulē ārsti no šī izmeklējuma ir atteikušies. Izņēmums ir tie gadījumi, ja ātrā palīdzība ieved bērnu ar trauma un ļoti iespējams, ka galvā ir asinsizplūdums. Tātad tā ir neatliekama situācija, un datortomogrāfija tiek veikta, lai glābtu bērna dzīvību. Bet ikdienā, lai noteiktu galvassāpju iemeslu, atkārtoju vēlreiz, vienmēr tiek veikta magnētiskā rezonanse.

    Starp citu – mūsdienās ir pierādīts, ka galvas un kakla ultrasonogrāfijas izmeklējums bērniem ir mazinformatīvs, tas vairāk piemērots pieaugušajiem un vecāka gadagājuma cilvēkiem.

    Vispirms – pie ģimenes ārsta!

    Viņš nosūtīs tavu bērnu uz vispārējām analīzēm – pilno asinsainu, bioķīmiju, urīna analīzi –, kā arī, iespējams, pie acu ārsta, un pēc tam ģimenes ārsta kompetencē ir izlemt, vai nepieciešama neirologa konsultācija.

    Galvassāpju iemesli var būt visdažādākie, un nereti ģimenes ārstam un neirologam jābūt tiešām ļoti modriem un izdomas bagātiem, lai gluži kā detektīvi atrastu vainīgo.

    Galvassāpes mēdz būt arī tad, JA IR:

    • deguna blakusdobumu iekaisums un tūska;
    • mazasinība – zems hemoglobīna līmenis;
    • asinsspiediena svārstības;
    • spalīši;
    • aizcietējumi;
    • celiakija;
    • liekais svars;
    • lietots kaut kas, kas satur kofeīnu (kola, kafija, kakao, šokolāde) vai nitrītus (žāvējumi, čipsi);
    • redzes problēmas – astigmatisms vai tuvredzība.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē