• Kas jāzina pirms došanās uz slimnīcu ar bērnu

    Padomi
    Ērika Bērziņa
    Ērika Bērziņa
    18. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja pēkšņi uzzini, ka tavam bērnam ilgstoši jāārstējas stacionārā vai gaidāma nopietna operācija, tas rada milzu stresu. Vecākiem jābūt stipriem un zinošiem, lai laiks, kas pavadīts slimnīcā, būtu pēc iespējas saudzīgāks. Par ko jāparūpējas, ar bērnu dodoties uz slimnīcu, stāsta Ilze Jozēna, psiholoģe, Vecāku mājas vadītāja.

    Nepieciešamie dokumenti

    • Dodoties uz slimnīcu, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments gan bērnam, gan vecākiem (bērna dzimšanas apliecība, ID karte vai pase; vecāka pasē jābūt ierakstam par bērnu).
    • Jābūt ģimenes ārsta, terapeita, pediatra vai speciālista nosūtījumam.
    • Ja pacientam plānota operācija, derīgs tikai nosūtījums no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu ķirurga. Līdzi jāņem arī parakstīta informētās piekrišanas veidlapa operācijai un narkozei.
    • Bērnu  klīniskās  universitātes  slimnīcas  konsultanta  slēdziens vai tā kopija (tas neaizvieto nosūtījumu!).
    • Izmeklējumi, kurus noteicis anesteziologs (jāveic pirms izmeklēšanas/operācijas pie ģimenes ārsta, jāņem līdzi izmeklējumu rezultātu oriģināli).
    • Visi iepriekšējie medicīniskie dokumenti, izraksti no iepriekšējām reizēm, kad bērns bijis slimnīcā, izmeklējumu rezultāti, informācija par regulāri lietojamiem medikamentiem.
    • Jāņem līdzi maznodrošinātas personas statusu apliecinoša izziņa, ja tāda ir.

    Ko ņemt līdzi?

    • Līdzi jāņem:  maiņas apavi un ērts mājas apģērbs, piemēram, treniņtērps, personīgās higiēnas piederumi. Bērna mīļākā rotaļlieta, grāmatiņa, ko mazajam palasīt priekšā.
    • Līdzi nav jāņem: dvieļi, tualetes papīrs, ziepes,  rotaslietas un citas vērtslietas. Ielas drēbes un apavi tiek nodoti vecākiem. Nepieciešamības gadījumā mantas var atstāt garderobē pie liftiem, kas ved uz nodaļām.

    Nakšņošana

    Līdz bērna piecu gadu vecumam vecāks var uzturēties slimnīcas palātā kopā ar savu mazo (izņemot reanimācijas un intensīvās terapijas nodaļas), un šo pakalpojumu apmaksā valsts. «Dažās nodaļās vecāku nakšņošana kopā ar bērnu var būt sarežģīta, jo nodaļa ir pārpildīta un vecākam ir jāguļ uz saliekamās gultas neērtā pozā. Ļoti svarīgi, lai vecāki paši būtu izgulējušies un atpūtušies, lai varētu atbalstīt savus bērnus. Tad var izmantot iespēju un pārnakšņot Vecāku mājā, kas atrodas Bērnu  klīniskās  universitātes slimnīcas teritorijā. Kaut viena nakts, kas pavadīta pilnvērtīgā miegā, var palīdzēt mammai vai tētim atgūt spēkus,» skaidro Vecāku mājas vadītāja Ilze Jozēna.

    Ēdināšana

    • Stājoties stacionārā, kamēr slimnīcas darbinieki apstrādā datus, lai parūpētos par visatbilstošāko diētu, vecākiem jāparūpējas par bērna pirmo ēdienreizi, savukārt jau nākamās ēdienreizes nodrošinās slimnīcas virtuves darbinieki. Slimnīcas pacientiem katru dienu pieejamas trīs ēdienreizes ar siltiem ēdieniem.
    • Ja bērnam ir paredzēta operācija, pirms tās nedrīkst ne dzert, ne ēst. Pēc operācijas varēs dzert negāzētu ūdeni, jogurtu, kefīru un apēst banānu.
    • Ja esat neparedzēti ieradušies slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļā (šajā nodaļā bērns var uzturēties līdz 24 stundām, kamēr tiek pieņemts lēmums par viņa stacionēšanu tālākai ārstēšanai slimnīcā vai došanos mājup) un bērns šeit atrodas ilgāk par 2 stundām, slimnīca piedāvā vieglu maltīti.
    • Pirmajā dienā māmiņai, kura baro bērnu ar savu pienu un atrodas pastāvīgā klātbūtnē pie bērna vecumā līdz vienam gadam, netiek nodrošināta ēdināšana, bet, sākot ar otro dienu pēc iestāšanās, māmiņai tiek piedāvāta bezmaksas ēdināšana trīs reizes dienā. Savukārt, ja mazuļa māmiņa bērnu nebaro ar krūti, viņai ēdināšana netiek nodrošināta!
    • Gan Torņakalna, gan Gaiļezera novietnēs darbojas kafejnīcas, kur iegādāties ēdienu gadījumā, ja  neesat paguvuši par to parūpēties. Ir arī kafijas, sviestmaižu un auksto dzērienu automāti, kur var iegādāties uzkodas laikā, kad kafejnīcas nestrādā.
    • Ja bērnam ir kāda īpaša diēta vai ēšanas paradumi, maltītes iespējams pagatavot arī Vecāku mājas virtuvē.

    Kas ir Vecāku māja?

    • Vecāku māja ir atbalsta punkts visiem vecākiem, kuru bērni ārstējas bērnu slimnīcā. Vecāku mājā ir 8 guļamistabas (ar 20 gultasvietu), veļas mazgājamā istaba, virtuve, kā arī ēdamistaba kopā ar atpūtas istabu.
    • Šeit ir iespēja nakšņot, pagatavot sev un bērnam maltīti, izmazgāt, izžāvēt un izgludināt drēbes, nomazgāties, pavadīt laiku klusumā, atpūsties, skatīties TV vai lietot internetu, gūt emocionālu un garīgu atbalstu.
    • Vecāku māja darbojas 24 stundas diennaktī, un vecāki šeit var uzturēties ik ilgi, kamēr bērns ārstējas slimnīcā.
    • Visvairāk Vecāku mājas priekšrocības var novērtēt vecāki, kuru bērni slimnīcā ārstējas ilgstoši, kā arī vecāki, kuriem atrasties blakus bērnam nodaļā nav iespējams.
    • Ja Vecāku mājā ir brīvas vietas, nakšņošanas iespējas tiek piedāvātas arī rīdziniekiem.
    • Ja Vecāku māja nav pārpildīta, tad vecāki var palikt kopā ar slimā bērna māsām un brāļiem, kā arī šeit var nakšņot vecāks kopā ar bērnu, kurš ieradies slimnīcā uz pāris dienām, lai izietu vairākas pārbaudes un saņemtu speciālistu konsultācijas.
    • Vecāku mājā ir pieejamas psihologa, sociālā darbinieka un kapelāna konsultācijas un palīdzība. Visas konsultācijas tiek sniegtas bez atsevišķas samaksas.
    • Tiek rīkoti dažādi pasākumi, lai atvieglotu ikdienu un iepriecinātu gan Vecāku mājā dzīvojošos vecākus, gan vecākus, kuri dzīvo blakus bērnam slimnīcā.

    Psiholoģisks atbalsts

    Nespējot tiešā veidā palīdzēt bērnam un mazināt viņa sāpes, vecāki var justies apjukuši un nespējīgi tikt galā ar situāciju. Psihologs, esot līdzās, uzklausot un atbalstot, var palīdzēt sakārtot domas, rast spēku un meklēt risinājumus. «Ja vecāki nesen uzzinājuši par bērna slimību, tad viņi visticamāk ir vēl šoka stāvoklī un viņiem visvairāk nepieciešama klātesamība un saruna. Kādas emocijas cilvēkā ir (bezpalīdzība, dusmas uz sevi, uz ārstiem, sēras, vainas izjūta), par tādām mēs runājam. Palīdzam vecākam tik galā ar savām emocijām un izskaidrojam, ka dzīvē ir lietas, ko mēs nevaram ietekmēt (un tāda ir arī bērna slimība).

    Patiesībā cilvēki paši zina atbildes uz jautājumiem, bet šīs atbildes nenāk viegli, jo ir ļoti daudz jūtu un emociju, tādēļ ļoti svarīgs atbalsts no malas, lai cilvēks sarunas laikā pats var atrast risinājumu.

    Bieži vien vecākiem biedējošs jau šķiet pats ārstniecības process un, ja to izskaidro, kļūst kaut nedaudz vieglāk. Vecāku mājā vecāki drīkst raudāt, dusmoties, var gūt spēku sarunā ar psihologu vai kapelānu, aprunāties ar citiem slimu bērnu vecākiem,» skaidro Ilze Jozēna.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē