• Kas jāņem līdzi, dodoties ceļojumā kopā ar bērnu

    Atpūta
    Santa.lv
    Santa.lv
    13. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Vai tas būtu tuvāks, vai tālāks brauciens, visjaukāk to baudīt ģimenes lokā. Tomēr, lai ceļojumu varētu patiesi izbaudīt, jau laikus jāpārdomā, kas būs nepieciešams dažādās situācijās. Ko likt somā, ja paredzēts ilgs un garš ceļojums, lai paši mazākie ceļotāji nenogurtu un justos labi, stāsta pediatre, Rimi Bērniem eksperte Sanita Mitenberga.

    Izziņas un dokumenti

    Izbraucot no valsts mazajam, tāpat kā pieaugušajiem, ir vajadzīga pase. Taču tas nav vienīgais svarīgais dokuments. “Ja bērnam ir kādas hroniskas slimības, jāsagatavo visi vajadzīgie medikamenti un izziņa no ģimenes ārsta par diagnozi, kurā norādīti konkrēti medikamentu nosaukumi.

    Tas ir īpaši svarīgi, ceļojot ar lidmašīnu, jo, uzrādot izziņu robežkontroles punktā, izvairīsieties no situācijas, kad kādu medikamentu neļauj ienest lidaparātā,” iesaka Sanita Mitenberga, piebilstot – vēl viens būtisks dokuments ir bērna potēšanas pase, kuru atsevišķās valstīs var lūgt uzrādīt. 

    Pietiekami daudz ūdens

    Nereti pieaugušie strikti turas pie ceļojuma grafika un, nevēlēdamies kavēties, bērnam norāda – nedzer daudz, jo tad tev atkal vajadzēs uz tualeti. Taču ūdens dzeršana ir obligāta, īpaši karstā laikā! “Nevēlēšanās apstāties “zaļajā pieturā” nevar būt iemesls atteikties no ūdens. Ūdens pudelītei vienmēr jābūt līdzi!” atgādina Rimi Bērniem eksperte. 

    Minimālā aptieciņa

    Ceļojuma aptieciņai jābūt kompaktai, īpaši tad, ja ceļojat ar lidmašīnu vai sabiedrisko transportu, kur noteikts bagāžas limits. Tomēr somā vajadzētu atrast vietu gan termometram, gan ibuprofēnam vai paracetamolam, ko iedot bērnam, ja temperatūra ir augstāka par 38 grādiem. Šie medikamenti noderēs arī pret zobu, galvas un vēdera sāpēm.

    Ceļojuma aptieciņu vēlams papildināt arī ar kādu antihistamīna preparātu alerģijas gadījumiem – vienalga, vai tā būtu alerģija no kukaiņa koduma, vai no pārtikas, vai saules. Tāpat ieteicams nodrošināties ar aktīvo ogli un probiotiķi, kas glābs no caurejas un vēdera uzpūšanās.

    “Tā kā daudzi bērni cieš no sliktas dūšas transportlīdzekļos, vajadzētu parūpēties arī par medikamentiem pret sliktu dūšu, kā arī maisiņiem, ja nu lieta tomēr nonāk līdz vemšanai,” iesaka Rimi Bērniem bērnu veselības eksperte Sanita Mitenberga. “Aptiekās nopērkamas ingvera tabletes, taču bērniem vairāk patiks sūkājamās ingvera “konfektītes” uz kociņa, kas nomāc nelabumu un palīdz tikt galā ar jūras slimību. Šis līdzeklis piemērots bērniem no trīs gadu vecuma un arī grūtniecēm.” Pediatre atgādina – bērnam, kuru moka nelabums, ieteicams sēdēt automašīnas priekšējā sēdeklī un izvairīties no lasīšanas braucošā auto.

    Līdzekļi pret pušumiem, netīrumiem un apdegumiem

    Tā kā viena no garo brīvdienu aktivitātēm ir dažādas ekskursijas, kur nākas daudz staigāt, var gadīties, ka pat visērtākie apavi uzberž tulznas. Tāpēc vēlams sagādāt dažāda izmēra plāksterus un vairākus apavu pārus.

    “Pirms tulznu aplīmēt, tā noteikti jāiztīra. Ūdeņraža pārskābe nepatīkami kož, tāpēc es ieteiktu ņemt līdzi kādu citu dezinficējošu līdzekli,” iesaka pediatre. Tāpat, ilgi ceļojot, var rasties situācijas, kad nav, kur nomazgāt rokas, un tad lieti noderēs dezinficējošas salvetes. Un, protams, nedrīkst aizmirst par saules aizsargkrēmu, kas pasargās no apdegumiem! 

    Atbalsta spilventiņš

    Lai bērnam ceļošana būtu ērta, mašīnā jābūt ērtam autosēdeklītim. Kad mazais aizmieg, galvas un kakla atbalstam var izmantot ceļojuma spilvenus, ko apliek ap kaklu. Ieteicams paņemt līdzi arī vieglu sedziņu, jo guļot bērnam var būt auksti, it sevišķi, ja ieslēgts kondicionētājs – sedziņa noderēs gan automašīnā, gan lidmašīnā.

    Izkustēšanās un izklaides

    Tā kā mazam bērnam ir grūti ilgstoši nosēdēt uz vietas, garlaicību var kliedēt DVD atskaņotājs, kas paredzēts lietošanai automašīnās – animācijas filmas uz kādu laiku mazo var nomierināt. Vecāki, kuri ir kategoriski pret “ekrāniem”, var izmantot audio ierakstus, atskaņojot automašīnas skaļruņos audio pasakas vai bērnu dziesmas.

    “Tiesa, pat aizraujošākais ceļojums ar vairākiem pārlidojumiem vai daudzām stundām automašīnā var būt nogurdinošs. Ja ceļā ar auto bērns kļūst nemierīgs un ir iespējams apstāties kādā laukumā, nevis ceļa malā, tas ir jādara. Labāk galamērķī nonākt vēlāk, bet pozitīvā noskaņojumā un veseliem nekā steigties, kļūstot niķīgiem un pārgurušiem,” saka pediatre. Te nu līdzi jāņem tikai labā griba – arī pieaugušajiem nenāks par ļaunu ik pa laikam ieelpot svaigu gaisu un izkustēties. Bērniem ir svarīgi izskrieties, izlādēt enerģiju, lai atkal varētu kādu laiku pavadīt sēdus mašīnā un pat aizmigt. “Taču atcerieties – drošība pirmajā vietā. Neļaujiet bērnam skraidīt gar auto maģistrāles malu!” atgādina pediatre.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē