• Kas izraisa limfas sabiezēšanu?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    4. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Uz lasītājas jautājumu par limfas sabiezēšanu atbild vēnu ārsts ARNOLDS KADIŠS, flebologs Dr. Mauriņa vēnu klīnikā.

    Lasītājas jautājums: Kas izraisa limfas sabiezēšanu? Vai tas jāārstē un pie kā? Anna Līvānos

    Man grūti saprast, ko tieši Anna domā ar vārdiem sabiezējusi limfa, tāpēc paskaidrošu par divām tipiskākajām situācijām. 

    Ja ar limfas sabiezēšanu domā limfātisko tūsku jeb limfostāzi, kas mēdz attīstīties pēc iepriekš pārslimotas rozes jeb akūta ādas iekaisuma, ko izraisa streptokoks (bet tūskai var būt arī citi iemesli), tad atbilde ir vienkārša – tas pilnīgi noteikti ir jāārstē, pretējā gadījumā šis process var progresēt.

    Limfātiskā tūska var būt rokās, kājās, arī citās ķermeņa vietās. Kājās situācija var attīstīties līdz stadijai, ko mēdz dēvēt par ziloņkājām –
    stipri sapampušām kājām, un līdz tam neviens tiešām negrib nonākt. Lai ārstētu limfātisko tūsku, jāvēršas pie vēnu speciālista – flebologa. Kopā ar ārstu būtu jātiek skaidrībā, kāds ir limfātiskās tūskas iemesls un kāds varētu būt risinājums.

    Kā šo situāciju risina? Limfātiskā tūska ir mehāniska problēma, tāpēc to ārstē ar mehāniskām metodēm.

    Ārstēšana pamatā sastāv no diviem etapiem – tūskas samazināšanas un tālākās uzturošās ārstēšanas. Tūsku samazina ar speciāliem kompresijas pārsējiem, bet uzturošajā ārstēšanā izmanto kompresijas zeķes, ko katram pacientam izvēlas individuāli. Cenas konsultācijai pie flebologa ir no 30 līdz 47 eiro, atkarībā no tā, kādas vēl manipulācijas tiek veiktas konsultācijas laikā.

    Lai pilnībā varētu izvērtēt situāciju, apskates laikā obligāti būtu jāveic arī ultrasonogrāfija, tāpēc, pirms doties pie flebologa, jautā – vai izmeklējumā ietilpst flebologa apskate un sonogrāfija. Vari vērsties pēc palīdzības Dr. Mauriņa vēnu klīnikā, kā arī pie klīnikas speciālistiem izbraukumos daudzās Latvijas pilsētās. Annai tuvākās vietas varētu būt Daugavpilī, Jēkabpilī, Madonā un Preiļos.

    Iespējams, vēstulē ir domāta situācija, kad sapampst, sabiezē limfmezgls… Šajā gadījumā ir jāvēršas pie ķirurga un būtu labi limfmezglu izmērīt ultrasonogrāfijā. Līdz 1 centimetram liels limfmezgls neskaitās palielināts, bet lielāks jau skaitīsies palielināts. Vienkāršākos gadījumos limfmezgli palielinās vīrusu saslimšanas gadījumos, ja ir kādi pušumi, taču – tie mēdz palielināties arī onkoloģiskās situācijās. Ja dosies pie ķirurga ar ģimenes ārsta nosūtījumu, vizīte izmaksās 4 eiro.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē