• Kādēļ ir svarīgi pievērst uzmanību dzimumzīmēm?

    Veselība
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    11. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Nu gan ir īstais brīdis pārskaitīt visas dzimumzīmes uz ādas un atrādīt tās dermatologam. Rūpes par savas ādas veselību ir ilgtermiņa ieguldījums nākotnē. Konsultē dermatologs Dmitrijs Malošiks klīnikā Era Esthetic, un dermatoloģe, imunoloģe Tatjana Ļiņova, Veselības centrā 4 un Capital Clinic Riga.

      Kāpēc vajag pievērst uzmanību dzimumzīmēm?

      • Sliktā ziņa: 

      Ādas vēzis no visiem ļaundabīgajiem audzējiem Latvijā stabili ierindojas pirmajā vietā, arī pasaulē tas ir viens no visvairāk izplatītajiem onkoloģisko slimību veidiem. Sievietes ar ādas vēzi slimo biežāk, bet vīriešiem tas tiek atklāts ielaistā, smagā formā, jo vīrieši laikus nevēršas pie ārsta.

      •  Ko darīt?  

      Ar kritisku skatu aplūko savu ādu un dzimumzīmes. Ja kaut kas neizskatās labi vai traucē, bez liekas domāšanas dodies vizītē pie dermatologa. Melanoma ir pats agresīvākais ādas audzējs, kura izskats sākotnēji var neatšķirties no parastas dzimumzīmes. Tas var izpausties kā tumšs pigmenta veidojums, kas pārveidojas, maina krāsu, struktūru, simetriju.

      Ja dzimumzīmju daudz, kāda sāk mainīties un/vai dzīvesveids ir saistīts ar biežu uzturēšanos saulē, ja kādam ģimenē ir bijusi melanoma, ādas apskati pie dermatologa vajadzētu veikt pat divas reizes gadā, piemēram, martā pirms saulainās sezonas sākuma un pēc tam oktobrī, lai novērtētu ultravioletā starojuma ietekmi uz ādu. Dermatologu pieredze liecina, ka vīrieši visvairāk grēko ar nepietiekamu aizsardzību no galvenā riska faktora – saules un ultravioletā starojuma iedarbības uz ādu, nelieto aizsarglīdzekļus pret sauli un laikus nemeklē ārsta palīdzību. 

      •  Labā ziņa:

      Ādas apskate nav sāpīga un invazīva. Savlaicīgs dermatologa apmeklējums un mūsdienīga diagnostika var glābt dzīvību. Tikai pieredzējis ārsts var novērtēt situāciju un palīdzēt to novērst.

      Pārbaudes iespējas

      •  Dzimumzīme zem lupas

      Dermatoskopija (no latīņu valodas derma – āda, skopos – skatīties) ir ādas apskate, kas aizņem pāris minūšu. To veic speciālists ar dermatoskopu – lupai līdzīgu ierīci, kurā iestrādāts spēcīgs apgaismojums. Tas ir epiluminiscējošs mikroskops, lai 20 reižu palielinājumā varētu izpētīt ādas veidojumus.

      •  Dzimumzīmju karte

      Vēl precīzāku rezultātu sniedz digitālā dermatoskopija – izmeklējums ar modernu dermatoskopijas iekārtu MoleMax. Tā aprīkota ar monitoriem un digitālu videokameru, kas palīdz iegūt augstas kvalitātes attēlus, ko var palielināt pat 400 reižu.

      Turklāt digitālā iekārta veido pacienta datubāzi – vienotu dzimumzīmju kartēšanas sistēmu, veic datu digitālo apstrādi, saglabā rezultātus un, veicot atkārtotu izmeklējumu, palīdz salīdzināt attēlus, analizēt dzimumzīmes un veidojumus, novērot to attīstību un izsekot izmaiņām ilgākā laika posmā.

      Ar šo iekārtu var ļoti precīzi diagnosticēt veidojuma dabu –  labdabīgs vai ļaundabīgs.

      Ja dzimumzīme vai veidojums jau ir operēts, pacienta datu bāzei (slimības vēsturei) iespējams pievienot arī histoloģisko attēlu.

      • Ādas pase

      Digitālā dermatoskopija ar ierīci FotoFinder ir padziļināta ādas izpētes metode. Izmantojot īpašas foto un video kameras, ārsts veic visa ķermeņa dermatoskopiju, izveidojot ādas pasi. Tā apkopo detalizētu ādas veidojumu dokumentāciju – informāciju par sejas, ķermeņa, kā arī plaukstu un pēdu ādas stāvokli.

      Speciālas mākslīgā intelekta atbalstītas programmatūras un zinātniskās analīzes sistēmas palīdz noteikt ādas ļaundabīguma risku, atklāt ādas vēzi agrīnā stadijā.

      Veicot atkārtotu izmeklējumu, iekārta precīzi identificē jaunus veidojumus vai jau esošo izmaiņas, uzrādot veidojumu izmēra un formas izmaiņas. Tas ļauj agrīnā stadijā atklāt jebkuras pārmaiņas. 

      •  Skats vēl dziļāk

      Modernās tehnoloģijas ļauj apskatīt dzimumzīmes un veidojumus ne tikai no ārpuses, bet ieskatīties, kas notiek zem ādas. Ar ultraskaņas palīdzību var noteikt, cik dziļi atrodas veidojums, un izvērtēt tā formu. Izmantojot lāzerstarus, ar siaskopijas metodi var izvērtēt dzimumzīmes struktūru koncentrāciju un lokalizāciju ādā līdz 4 mm dziļumam, kā arī saistaudu un pigmentēto šūnu attiecības un noteikt to trīsdimensionālo uzbūvi (3D).

      Siaskopija apvienojumā ar dermatoskopiju un ādas ultrasonogrāfiju spēj pat 100% novērtēt ādas veidojumus.

      •  Uzticies speciālistam

      Tikai dermatologs var izvērtēt mainīgās dzimumzīmes/ādas veidojuma dabu – labdabīgs, aktīvs, aizdomīgs vai ļaundabīgs. Ārsts var ieteikt, kā pareizi rīkoties, – novērot veidojumu un veikt atkārtotu izmeklēšanu pēc laika vai likvidēt ar atbilstošu metodi.

      Parastās dzimumzīmes ieteicams likvidēt tad, ja tās atrodas vietās, kur ­pakļautas mehāniskai berzei vai traumām. Ja dzimumzīme regulāri tiek traumēta – ar apģērbu noberzta –, ir lielāks risks, ka tā var pāriet ļaundabīgā formā. Vienīgais noteikums – uztici to ārstam!

      0 komentāri

      Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

      Pievienot komentāru

      Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

      Satura mārketings

       

      Veselība

      Vairāk

      Receptes

      Vairāk

      Personības

      Vairāk

      Skaistums un mode

      Vairāk

      Bērni

      Vairāk

      Māja un dārzs

      Vairāk

      Izklaide

      Vairāk

      Labākai dzīvei

      Vairāk

      Aktuāli

      Vairāk

      Abonē