• Kā rūpēties par nobriedušu ādu

    Māmiņdiena
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    7. maijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Līdz 40 gadu vecumam sejā iezīmējas tikai sīkas sausuma radītas grumbiņas, ko būtiski spēj mazināt labs mitrinošs krēms, taču vēlāk jau pamazām parādās ādas toņa izmaiņas un tonusa zudums, mīmikas grumbas kļūst aizvien dziļākas, sejas muskuļi, kas gādā par stingrumu un gludumu, sāk atslābt. Tad sejai jau vajadzīga mazliet citāda kopšana. Konsultē kosmētiķe IEVA CIPULE un skaistuma klīnikas 4. Dimensija dermatoloģe LAUMA VALEINE.

    Ko tas īsti nozīmē – nobriedusi āda?  

    Āda sievietēm sāk nobriest premenopauzē – pēc 40 gadu vecuma, bet par nobriedušu ādu uzskata pēc 50 gadiem, kad sievietei ir iestājusies menopauze. Gadu gaitā pārmaiņas notiek ne tikai ādas virskārtā, bet visos līmeņos. Zemādā mainās struktūra, kas satur sejas ādu, – muskuļi, taukaudu spilventiņu apjoms un atrašanās vieta u. c. Notiek anatomiskas izmaiņas arī galvaskausa kaulu struktūrā. Tas viss kopā maina seju – zūdot ādas elastībai, mainās sejas ovāls, vaigi sāk mazliet noslīdēt, izteiktākas kļūst tā saucamās asaru rievas zem acīm un arī mutes un deguna rievas, lūpas kļūst bālākas un šaurākas. Paskatoties uz sevi spogulī profilā, vislabāk var redzēt, kur tieši āda atslābst visvairāk. Tas katrai ir atšķirīgi – vienai veidojas krunciņas ap acīm, citai parādās dubultzods, vēl kādai noslīd vaidziņi. Pēc 45 gadu vecuma par ādas novecošanu nereti liecina arī pigmentācijas traucējumi – uz ādas veidojas brūni un/vai sārti plankumi, mēdz attīstīties kuperoze.

    Visas šīs izmaiņas straujāk sāk izpausties līdz ar menopauzes iestāšanos, kad organismā krasi samazinās estrogēna līmenis. Jūtami sausāka kļūst ne tikai sejas, bet arī ķermeņa āda. Tauku dziedzeru funkcijas ir cieši saistītas ar estrogēnu darbību, un, ja to daudzums mazinās, tauku dziedzeri vairs nenodrošina pietiekamu ādas barošanu. Lai uzturētu ādas labsajūtu un veselību, tai ir vajadzīgs atbalsts – gan no ārpuses, gan iekšpuses.

    Tāpat kā mammai

    To, kā novecos mūsu āda, mēs mantojam gēnos, daudzas izpausmes ādā ir ģenētiski ieprogrammētas un saistītas ar iedzimtību. Ne velti mēdz teikt: uz mammu skatoties, vari aptuveni iztēloties, kā viņas vecumā izskatīsies tu.  Protams, mūsu izskatu ietekmē arī dzīvesveids – ēšanas, gulēšanas un daudzi citi ieradumi. 

    Kā izvēlēties kosmētiku nobriedušai ādai?

    Jāņem vērā, ka ādas prasības mainās, tāpēc ir svarīgi izvēlēties piemērotu kosmētiku – sniegt ādai īstajā brīdī to, kas tai visvairāk nepieciešams. Daži ražotāji piedāvā kosmētiku tieši nobriedušai ādai, uz iepakojuma norādot 40+, 45+, 50+, bet citi atstāj iespēju pašām izvēlēties, izpētot vērtīgo sastāvdaļu sarakstu krēmos un serumos.

    Kosmētikas izvēlē svarīgākais, protams, ir tavas pašas vēlmes un vajadzības, tātad vispirms jānovērtē, kādas tieši problēmas sejā tev sagādā raizes. Piemēram, vienai tā varbūt ir jutīga āda, citai pigmenta plankumi vai atslābis sejas ovāls. Atkarībā no problēmas tad arī jāmeklē piemērota kosmētika.

    Zināšanai. Katrai no mums ir noteikta tipa āda (sausa, taukaina, kombinēta vai normāla) – tas sāk izpausties jau pusaudzes vecumā un gadu gaitā mainās minimāli, tāpēc arī, izvēloties sejas kopšanas līdzekli nobriedušai ādai, noteikti jāraugās, lai tas atbilst tavam ādas tipam. Un, ja āda ir kaprīza, uz krēma iesaiņojuma meklē norādi – jutīgai ādai.

    • Ja tev visvairāk traucē ādas sausums un tā radītās krunciņas, izvēlies pretgrumbu krēmu, kas paredzēts dehidratētai, sausai ādai. Vienmēr ir svarīgi vispirms sakopt ādas virskārtu – tās aizsargbarjeru –, jo sausums var radīt papildu problēmas.
    • Ja ir apsārtums vai nevēlama pigmentācija, meklē tieši šai problēmai paredzētos līdzekļus. 
    • Ja zudis ādas tonuss un mainījies sejas ovāls, uz iepakojuma etiķetes meklē atslēgas vārdus: liftingam, ādas elastībai, tonusam.

    Kam jābūt krēma sastāvā?

    Kopšanas līdzekļi, kas paredzēti nobriedušai ādai, satur visspēcīgākās iedarbības sastāvdaļas, kas nodrošina visu, kas ādai vajadzīgs: aktivizē šūnu dalīšanos, mitrina, gādā par liftinga un pretgrumbu efektu u. c. To patentētās formulas satur vielas ar fitohormoniem (augu estrogēniem, vitamīniem, antioksidantiem, augu eļļām u. c.), kas labvēlīgi ietekmē ādas elastību, gādā par lipīdu kārtiņu. Lai mazinātu grumbas, atgūtu sejas ovāla aprises, jāizvēlas līdzekļi, kas satur peptīdus, kolagēnu un hialuronskābi (tā nodrošina efektīvu ādas mitrināšanu tās virsējos un dziļākajos slāņos un uztur ādas elasticitāti). Ļoti vērtīgi ādai ir antioksidanti A, C, E, B6, B5 un P vitamīni, koenzīms Q10 – tie aizsargā ādu un novērš saules izraisītās ādas novecošanas sekas. C vitamīns uzlabo ādas stāvokli, nostiprina asinsvadu sieniņas, mazinot nevēlamas pigmentācijas plankumus un sīkās grumbiņas. Vērtīgas ir aļģes un citi bioloģiski aktīvie produkti, tajos esošie mikroelementi ir kā būvmateriāli, kas palīdz uzturēt ādu labā stāvoklī.

    Ko darīt, un ko nedarīt? 

    • Nedrīkst staipīt ādu. Ļoti svarīgi ir kopjošos līdzekļus sejai uzklāt pareizi – no centra uz sāniem un virzienā uz augšu –, ievērojot kosmētiskās jeb Langera līnijas. 
    • Neaizmirsti, ka pastiprinātas rūpes vajadzīgas arī par kakla un dekoltē zonas ādu.   
    • Ļoti noderīga ir regulāra sejas masāža – tā būtiski spēj koriģēt gravitācijas radītās izmaiņas.
    • Ir jādzer daudz ūdens un veselīgi jāēd – tas ir labs atbalsts ādai no iekšpuses.  
    • Uzturēt svaru. Straujš svara zudums sievietēm pēc 45 gadu vecuma ir viens no būtiskajiem iemesliem, kas vizuāli var paātrināt sejas novecošanu. Ja ir liekais svars, tievēt vajadzētu ļoti pakāpeniski, samazinot svaru ne vairāk kā par diviem (maksimums – pieciem) kilogramiem mēnesī, citādi izmaiņas sejas ādā būs ļoti redzamas. Īpaši svarīgi ir lietot saules aizsargkrēmu ar tieši tavai ādai piemērotu SPF – izvēlies to atbilstoši ādas fototipam (ādas krāsai un ādas jutībai pret UV stariem).

    Nepārcenties ar eļļām!

    Eļļa satur daudz vērtīgu vielu, bet tā neder visu tipu ādai un nevar būt vienīgais ādas kopšanas līdzeklis. Sejas eļļa nav ieteicama taukainai vai kombinētai, tā nav piemērota arī kuperozai ādai. Lietot tikai vienu pašu eļļu var tad, ja āda ir sausa. Visu citu tipu ādai labāk eļļu lietot kā papildinājumu, iepilinot to krēmā vai serumā. Otrs variants – uzklāt krēmu vai serumu un tad klāt virsū nedaudz eļļas. Ilgstoši lietojot tikai eļļu vien, tiek nogludinātas ādas zvīņas (atmirušās ādas šūnas), eļļa veido tādu kā plēvīti, tāpēc citas vielas dziļāk ādā netiek.

    Kosmētikas līdzekļu minimums nobriedušai ādai

    • Attīrīšanai.
      Ir labāk, ja ir divi attīrošie līdzekļi: maigas ziepes, gels vai pieniņš un papildus – uzmundrinošs losjons vai toniks. Tiem vajadzētu būt ar izteikti mitrinošu iedarbību un, ja nepieciešams, arī ar balinošu efektu. Var lietot arī micelāro ūdeni – tas apvieno gan attīrošu, gan tonizējošu iedarbību. Ja nav īpašu ādas problēmu, der līdzekļi, kas paredzēti visu tipu ādai. Taukainai, spīdīgai labāk patiks atsvaidzinošs želejveida līdzeklis ar matējošu efektu. Sausa āda ar tendenci uz apsārtumiem labāk jutīsies, ja to kops ar pieniņu vai eļļu, īpaši vēsā laikā. Svarīgākā ir ādas komforta sajūta. Ja lieto dekoratīvo kosmētiku acu zonā, tās notīrīšanai jāizmanto tieši šim nolūkam paredzēts līdzeklis. Reizi nedēļā ieteicams maigs, jutīgai ādai paredzētu pīlings, lai nolobītu sabiezējušo virskārtu, sausos pleķīšus, izlīdzinātu sejas toni un atbrīvotu ceļu aktīvo vielu iekļūšanai ādā.
    • Mitrināšanai.
      Noteikti vajadzīgs acu krēms – tam jābūt ar izteiktu pretgrumbu iedarbību un liftinga efektu, kas savelk atslābušo ādu un mazina maisiņus zem acīm. Ieteicams izmantot intensīvas iedarbības serumus un koncentrātus, kam piemīt spēcīgs liftinga efekts. Tie jālieto regulāri, kursu veidā. Ja āda ir veselīga, intensīvo kursu var veikt divreiz gadā, bet, ja āda ir redzami atslābusi, kursu var atkārtot ik pēc trim mēnešiem: mēnesi lieto intensīvo kopšanas līdzekli, tad ietur trīs mēnešu pauzi un sāk jaunu kursu. Var lietot vai nu dienas un nakts krēmus, vai arī vienu kopējo krēmu, kas paredzēts gan dienai, gan naktij. Prasīga āda dažkārt labāk jūtas, ja lieto divus produktus, bet, ja āda nav īpaši kaprīza, var lietot vienu krēmu dienai un naktij.

    Divreiz nedēļā ļoti noderīga ir barojoša, mitrinoša un nostiprinoša sejas maska.

    • Aizsardzībai.
      Krēms ar SPF pavasarī un vasarā ir obligāts! Šajā jomā nedrīkst grēkot, jo tieši UV starojums izraisa nevienmērīgu pigmentāciju, sausas grumbiņas, paātrina ādas novecošanu – visu šo problēmu novēršana prasīs daudz laika, rūpju un līdzekļu.
    • Tonim.
      Atrodi ādai piemērotu vieglu tonālo krēmu, kas vizuāli izlīdzina ādas toni, nomaskējot pigmentācijas un asinsvadu raibumus.
    • Zināšanai!
      Koptu izskatu radīt palīdzēs koriģētas, sakoptas uzacis, ar ideāli pielāgotu kontūrzīmuli iezīmētas lūpas, neuzkrītoša lūpu krāsa un viegli iekrāsotas skropstas. Dekoratīvās kosmētikas līdzekļu izvēlē un lietošanā dod priekšroku kvalitātei, ne kvantitātei.

    Vai tikai ar dārgiem krēmiem vien var uzturēt ādas jaunību? 

    LAUMA VALEINE, dermatoloģe:

    – Intensīvās kopšanas līdzekļi, kas satur dārgas izejvielas, var palīdzēt uzturēt labu ādas stāvokli, tomēr ļoti būtiskas ir kompleksas rūpes – ir jāseko līdzi savam uzturam, lai nebūtu krasu svara izmaiņu, un profilaktiski jāizsargā āda pret saules ultravioleto starojumu. Tā mēs ļaujam ādai novecot dabiskā veidā. Ja gribas piebremzēt novecošanu, var veikt specifiskas ādas atjaunināšanas procedūras. To klāsts ir ļoti plašs. Tomēr vienmēr ir objektīvi jānovērtē savs ģenētiskais materiāls, šūpulī ieliktais izskats. Tām, kurām tas ir labāks, protams, būs jāiegulda mazāk pūļu skaistuma saglabāšanā.  

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē