• Kā rīkoties, ja acis sausas kā tuksnesis

    Padomi
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    19. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Tev dienas beigās acis grauž un redze miglojas… Konsultē acu ārste Daina Dimdiņa.

    Skaidru redzi veido visas optiskās un dzidrās acs vides, arī asaru plēvīte, kas sastāv no trim slāņiem – lipīdu slāņa, ūdeņainā slāņa un mucīna. Dienas laikā mēs samirkšķinām acis aptuveni 14 000 reižu, un ar katru plakstiņu aizvēršanu asaru plēvīte pārklāj acu virsmu. Ja asaru plēvīte kādu iemeslu dēļ ir nepietiekama, redze var migloties, parādīties graušanas, svešķermeņa vai smilšu sajūta acīs, acis asaro vējā un saulē, ir pastiprināta vēlme acis mirkšķināt…

    Tiesa, ja asaru plēvītes nepietiekamība ir pavisam neliela, var nebūt nekādu izpausmju. Savukārt, ja asaru plēvīte ir pamatīgi izžuvusi, dienas beigās papildus visām jau nosauktajām sajūtām var parādīties acu apsārtums. Reizēm pat no rīta, tikko pēc pamošanās, acu gļotāda mēdz būt apsārtusi. Vai tev tā ir?

    Tad būtu labi saprast – KĀPĒC?

    Kas bojā asaru plēvīti?

    1. Vides faktori – visbiežākais iemesls, īpaši jauniem cilvēkiem.

    • Elektroierīces – dators, planšete un citas viedās ierīces, kurās ilgas stundas tiek fokusēts skatiens. Asaru plēvīti maitā ne tikai spožais apgaismojums, kas būtībā karsē acis, bet arī tas, ka, skatoties ekrānos, tiek nomākts acu mirkšķināšanas reflekss, un mēs mirkšķinām acis aptuveni trīs reizes retāk, nekā būtu vajadzīgs. Normāli acis, lai asaru plēvīte pietiekami atjaunotos, jāsamirkšķina 22 reizes minūtē!
    • Kondicionēts gaiss telpā vasarā un apkures radītais sausais gaiss ziemā izžāvē gļotādu, arī asaru plēvīti.

    2. Hroniskas kaites.

    • Endokrinoloģiskas slimības – piemēram, vairogdziedzera vainas, cukura diabēts
    • Reimatoloģiskas kaites, piemēram, artrīts un citas.
    • Ādas vainas. Īpaši, ja problēmas ir uz sejas, šiem cilvēkiem biežāk veidojas hronisks acu plakstiņu iekaisums, kad plakstiņu malās esošie Meiboma dziedzeri pietiekami neizdala sekrētu, kas savukārt piedalās asaru plēves virspusējā slānīša jeb lipīdu slāņa veidošanā.

    3. Zāles.

    • Medikamenti, kas samazina augstu asinsspiedienu.
    • Hormonu preparāti, piemēram, pretapaugļošanās tabletes, hormonaizstājterapija jeb HAT, kortikosteroīdi.
    • Antibiotikas.

    4. Vecums. Diemžēl pēc 60 gadu vecuma sausas actiņas ir biežāka parādība. Jo nereti tad sasummējas dažādi citi iemesli, piemēram, kāda hroniska kaite, zāles, kas jālieto ikdienā, un ja tu vēl nespēj atrauties no grāmatas lasīšanas elektroniskajā viedierīcē… Taču arī tīri fizioloģiski asaru plēvīte vecumā noārdās ātrāk.

    5. Hormonāli procesi. Pēc menopauzes sievietes organismā notiek hormonāla pārkārtošanās, tas var ietekmēt asaru plēvītes funkciju. Arī grūtniecības laikā hormonu iespaidā mēdz parādīties sūdzības par sausām acīm.

    6. Acu operācijas. Piemēram, kataraktu operējam cilvēkiem gados, kam hormonu iespaidā vai citu kaišu un zāļu lietošanas dēļ jau ir tieksme uz acu sausumu, un pēc operācijas tas var pastiprināties. Iemesls tam ir gan zāļu izmantošana operācijas laikā, gan spožā gaisma un tas, ka acis tad netiek mirkšķinātas, bet tiek turētas plaši atvērtas.

    7. Kontaktlēcu lietošana. Sausas acis ir viena no raksturīgākajām kontaktlēcu ilgtermiņa komplikācijām, jo asaru plēvītei ir dubults darbs – jāmitrina gan acs virskārta, gan kontaktlēca. Tāpat, katru dienu ieliekot un izņemot lēcas, veidojas sīkas radzenes mikrotraumiņas.

    8. Ja plakstiņi kādu iemeslu dēļ pilnībā neslēdzas. Piemēram, bijusi neveiksmīga plakstiņu korekcijas operācija.

    Varbūt mākslīgās asariņas?

    Ja viss ir normāli, nav vajadzības tāpat vien profilakses dēļ pilināt acīs mākslīgās asaras, lai tās mitrinātu. Taču, ja acīs parādījies diskomforts un uz sevi vari attiecināt kādus no iemesliem, ko nupat minēju, mākslīgās asaras tiešām būtu pirmā palīdzība. Pārsvarā šo līdzekļu sastāvā ir alveja, kurai piemīt atjaunojošas un barojošas īpašības; nātrija hialuronāts – uzlabo acs šūnu membrānu elastību un caurlaidību, tādā veidā palīdzot atjaunot acs virsmā mitrumu; hialuronskābe, kas piesaista asaru plēvītei ūdens molekulas – līdzīgi kā sejas krēmos; dekspantenols, kas palīdz atjaunot acs virsmu.

    Mākslīgo asaru veidi ir dažādi, visi šie līdzekļi nopērkami aptiekās bez receptes, un, kā redzu pēc pacientiem, katram palīdz un patīk kas cits.

    Piemēram, viena ražotāja mitrinošie pilieni ir biezākas konsistences, citi – šķidrāki… Tāpēc es parasti iesaku pamēģināt vairākus veidus un saprast, ar kuru sajūta ir vislabākā!

    Tiesa, būtisks rādītājs ir tas, vai mākslīgo asaru sastāvā ir konservanti vai nav. Tāpat kā iesaka lietot uzturā produktus, kuros nav ķīmisku konservantu, arī tavām actiņām labāk patiks bezkonservantu pilieni – tātad ir mazs risks, ka preparāts radīs kādus blakusefektus, izraisīs alerģiju. Taču ņem vērā – līdzekļus, kuru sastāvā nav konservantu, pēc atvēršanas drīkst lietot tikai mēnesi, trīs vai sešus (tam jābūt norādītam uz etiķetes), jo pretējā gadījumā atvērtajā iepakojumā var savairoties baktērijas. Īpaši būtiski pilienus bez konservantiem izvēlēties tad, ja valkā kontaktlēcas, jo konservantu iespaidā uz lēcas var veidoties apduļķojums, kura dēļ mēdz migloties redze.

    Savukārt, ja asaru plēvīte ir izteikti nepietiekama, acs virskārtā rodas punktveida epitēlija defekti. Tādā situācijā labāk būs piemēroti biezas emulsijveida konsistences preparāti, kas traumēto epitēlija kārtiņu sadziedēs.

    Divi SVARĪGI likumi

    1. Vienalga, kāda ražotāja mākslīgās asaras tu izvēlies, lai sasniegtu rezultātu un diskomforts acīs tiešām pazustu, mitrinošie pilieni jālieto vismaz trīs līdz sešas reizes dienā – atkarībā no tā, cik spēcīgi ir simptomi. Tā ir biežākā kļūda, ko novēroju praksē, – cilvēks sūdzas, ka mākslīgās asaras nekam neder, nepalīdz, bet, kad pajautāju, cik bieži viņš tās lieto, izrādās, tikai vienu vai augstākais divas reizes dienā. Tad efekta tiešām nebūs!
    2. Cik ilgi jālieto pilieni? Tas atkarīgs no iemesla. Ja diskomforts parādījies tikai pēc ilgāka antibiotiku kursa vai pēc acu operācijas, iespējams, pietiks palietot asariņas īslaicīgi, piemēram, mēnesi, kamēr sajūta uzlabojas. Taču, ja regulāri un ilgstoši strādā ar datoru vai arī telpās, kur uzturies, ir izteikti sauss gaiss, pilieni jālieto ilgstoši un, iespējams, pat bez pārtraukuma. Ja no pilieniem jūti uzlabojumu, vari pilināt actiņās ne tik bieži kā sākumā, bet – regulāri. Kā smejos – ja sūdzības par acu sausumu jau parādījušās, mākslīgajām asarām jābūt somiņā tāpat kā lūpukrāsai.

     

    Ja tev kādu ādas vai citu hronisku kaišu dēļ bieži iekaist plakstiņi, tīri plakstu maliņas. Vēlams to darīt arī tad, ja pieaudzē skropstas. Jo tādā situācijā sekrēts, kas normāli sakrājas starp skropstiņām, un nolobījies epitēlijs var aizbloķēt Meiboma dziedzerus un novest pie acu sausuma.

    Dari tā:

    • Ņem Johnson&Johnson bērnu šampūnu, jo tas nekož acīs, saslapinātu vates kociņu un notīri plakstiņu malu gar skropstu līniju, kur parasti krāsojoties velc kontūrlīniju.
    • Aptiekās nopērkamas arī speciālas plāksnītes plakstiņu tīrīšanai, piemēram, Iridium Sterili vai Blephaclean.

     

    Mākslīgo asaru TOPS

    • Oftalong, 10 ml, cena – ap 9 eiro.

    Aktīvās vielas – karmelozes nātrija sāls un izotonisks sāls šķīdums ar neitrālu pH. Mazina acs sausuma, diskomforta un kairinājuma sajūtu, kuras rada ārējās vides faktori – ilgstošs darbs pie ekrāniem, kondicionēts gaiss, gaisa piesārņojums darba vietā.

    • Artelac 3,2 mg/ml, 10 ml, cena – ap 5,50 eiro.

      Aktīvā viela hipromeloze palielina šķidruma daudzumu acīs un vienlaikus mitrina arī plakstiņus.

    • Cationorm, 10 ml, cena – ap 13 eiro.

    Emulsijveida pilieni. Mitrina, ieeļļo, aizsargā acs virsmu un mazina asaru iztvaikošanu, iedarbojoties uz visām asaru plēvītes kārtām. Sastāvā esošais katjonu savienojums nodrošina vienmērīgu piliena izplatīšanos pa acu virsmu, pēc lietošanas neradot redzes miglošanos. Nesatur konservantus!

    • Thealoz Duo 3%, 10 ml, cena – ap 12 eiro.

    Pilieni piemēroti vidēji smaga līdz smaga acu sausuma ārstēšanai, vienlaikus ne tikai mitrinot, bet arī stabilizējot un aizsargājot šūnu membrānu. Aktīvās vielas – nātrija hialuronāts un trehaloze. Nesatur konservantus un piemērotas arī tad, ja valkā kontaktlēcas.

    • Corneregel 50mg/g, cena – ap 7,50 eiro.

    Želejveida līdzeklis, kura sastāvā ir dekspantenols, kas palīdz atjaunot visus asaru plēvītes slāņus un veicina acs virskārtas atjaunošanos. Uz nakti ieteicams lietot katrai, kas ikdienā lieto kontaktlēcas, – lai atjaunotu radzenes epitēliju.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē