• Kā iesniegt deklarāciju pusstundas laikā?

    Noderīgs padoms
    Ginta Auzniece
    27. februāris, 2021
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tagad deklarācijas iesniegšanas ir vienkāršāka – to var izdarīt arī mobilajā telefonā! Izstāstīšu, kā to izdarīt arī tev.

    Esmu izmēģinājusi visus iespējamos gada ienākumu deklarācijas un medicīnas pakalpojumu čeku iesniegšanas variantus. Šogad nolēmu pamēģināt, kā darbojas mobilā lietotne Attaisnotie izdevumi. Lietotnes būtība ir atvieglot sarežģītāko deklarācijas iesniegšanas posmu – D4 veidlapas Attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem aizpildīšanu. Tieši šis darbiņš, ja ikdienā ar cipariem esi uz jūs (nu gluži kā es!), šķiet vislielākā Ķīnas ābece.

    Čeku ievadīšana. Soli pa solim

    1. Vispirms tev savā telefonā jāieinstalē pati lietotneAttaisnotie izdevumi. To var bez maksas lejupielādēt telefonā vai kādā citā viedierīcē, piemēram, planšetē, caur App Store (Apple ierīcēm) vai Google Play (Android ierīcēm). Ja nezini, kā tas darāms, palūdz palīdzību bērniem, mazbērniem vai jaunākām kolēģēm darbā. Viņi noteikti pratīs tevi apgaismot!

    2. Kad lietotne ieripojusi tava telefona atmiņā, atver to. Tad tev jānospiež uz fotoaparāta ikonas, un atvērsies Valsts ieņēmumu dienesta autorizēšanās lapa. Lai šajā sistēma tiktu iekšā, ir vairākas iespējas.

    • Ja tu jau iepriekš esi iesniegusi deklarāciju internetā caur Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), tev droši vien jau ir savs lietotājvārds un parole. Tos tad arī prasītajos laukumos droši ievadi.
    • Ja tu iepriekš EDS sistēmā esi autorizējusies ar portāla latvija.lv un internetbankas starpniecību un tev nav sava lietotājvārda un paroles, tu mobilajā lietotnē vari iekļūt ar QR koda palīdzību. Tas jādara tā: datorā atver EDS sistēmu (adrese – eds.vid.gov.lv/login/) un ielogojies tajā, izmantojot latvija.lv un savas internetbankas, iParaksta vai ID kartes starpniecību. Kad esi iekļuvusi sistēmā, labajā augšējā ekrāna stūrī uzspied uz cilvēciņa ikonas blakus savam vārdam un uzvārdam. Atvērsies tava profila informācija, un tālāk tev jāspiež uz ailītes – QR kods autentifikācijai mobilajā lietotnē. Kad uz ekrāna parādīsies melnbalts kvadrāts, tev telefona lietotnē jāuzspiež Autentificēties ar QR kodu un jāpavērš telefona kamera pret datorā redzamo kodu. Telefons varbūt mazliet ievibrēsies, varbūt ieskanēsies un – apsveicu, tu esi tikusi sistēmā!

    3. Tālāk izvēlies, kā tieši vēlies iesniegt čekus – nofotografējot tos tagad (tad jāizvēlas fotoaparāta ikona) vai pievienojot sistēmai no bilžu arhīva, ja esi sabildējusi čekus jau iepriekš (tad jāspiež bilžu mapes ikoniņa). Es čekus par iepriekšējo, 2018. gadu, biju sakrājusi atsevišķā aploksnē un vienu vakaru pa vienam ievadīju tos sistēmā fotografējot.

    4. Čeku pievienošana notiek tā… Tev jānoliek čeks uz gaišas, vienkrāsainas virsmas un jāiecentrē tas kamerā tā, lai redzama visa uz čeka esošā informācija, tad jānospiež bildēšanas podziņa. Ja nofotografējot redzams, ka kaut kas nav sanācis, iepriekšējo attēlu vari atcelt un mēģināt atkal. Ja viss ir labi, spied – Use photo vai Izmantot attēlu.

    5. Tad atvērsies lapa ar daudzām ailītēm. Dažas no tām tev būs jāaizpilda.

    • Dokumenta datums: tas, kurš rakstīts uz čeka, piemēram, 14.08.2017 – diena, kad gāji uz analīzēm.
    • Dokumenta numurs: ar to domāts čeka numurs (tas sastāv no vairākiem cipariem, un to parasti čekam var redzēt virs maksājumu pozīcijām un summām vai arī pašā apakšā).
    • Pakalpojuma sniedzēja reģistrācijas numurs: arī tā ir vairāku ciparu virkne, kurai priekšā rakstīts Reģ. Nr., un tas ir redzams čeka augšā pie pārējās pakalpojumu sniedzēja informācijas. Piemēram, Medicīnas centram ARS reģistrācijas numurs ir: 40103021886.
    • Pakalpojuma tips. Te ir trīs iespējas.
    • Ārstniecība (te ietilpst pacienta iemaksas un pilnie maksājumi par ārstu vizītēm un izmeklējumiem, par analīzēm, par uzturēšanos slimnīcā, par izmeklējumiem, par dzemdību pakalpojumiem, par rehabilitāciju, iemaksas par dzīvības un veselības apdrošināšanu – vārdu sakot viss, izņemot zobārstniecības pakalpojumus un plānveida operācijas).
    • Ārstniecība pilnā apjomā, ja vadi čekus par 2016. un 2017. gadu (te ietilpst zobārstniecības pakalpojumi un plānveida operācijas). Taču ņem vērā, ka no 2018. gada noteikumi ir mainījušies un zobārstniecības pakalpojumi, kā arī plānveida operācijas vairs netiek segtas pilnā apmērā.
    • Izglītība (čeki par kursiem, augstskolu un jebkādām citām mācībām). Savu čeka summu ieraksti tajā ailīte, kas atbilst pakalpojumam, par ko ir čeks.

    6. Kad visu esi aizpildījusi, spied – Saglabāt. Tādā pašā garā ievadi sistēmā visus savus sakrātos čekus. Kad būsi to visu izdarījusi, vari uzskatīt, ka trakākais ir jau aiz muguras un viss tālākais tiešām būs tikai pupu mizas!

    Deklarācijas iesniegšana

    Attaisnoto izdevumu lietotne darbojas tikai kā čeku krātuve – kā palīgs, lai čekus ātrāk elektronizētu. Iesniegt pašu deklarāciju lietotnē nevar, tāpēc tev tagad datorā, telefonā vai planšetē jāielogojas EDS sistēmā un jāizdara tur pāris klikšķi, lai par deklarācijas iesniegšanu atkal aizmirstu uz gadu.

    Tātad!

    1. Atver adresi eds.vid.gov.lv/login un ielogojies sistēmā, izmantojot savu lietotājvārdu un paroli, ja tev tādi ir, vai ar portāla latvija.lv un internetbankas, iParaksta vai ID kartes starpniecību.

    2. Kad būsi tikusi iekšā deklarēšanas sistēmā, tev jāuzspiež uz Gada ienākumu deklarācija un Sagatavot. Tālāk tev būs jāizvēlas, par kādu periodu vēlies iesniegt deklarāciju – tev jāspiež 2018. gads. Vēl tev būs jānospiež, ka vēlies iesniegt deklarāciju brīvprātīgi (obligāti tā jāiesniedz tiem, kas veic kādu saimniecisko darbību, un uz to attiecas mazliet citi noteikumi, tāpēc par to šoreiz ne) un jāieliek ķeksītis ailītē, pie kuras rakstīts – vēlos atgūt pārmaksāto nodokli par medicīniskajiem pakalpojumiem. Kad tiktāl esi tikusi, spied Turpināt un Sagatavot manu deklarāciju.

    3. Ja līdz šim tev varbūt likās, ka katrs solis ir mazliet piņķerīgs, un badījies kaut ko saspiest aplami, tad apsolu – tālāk viss tiešām aizies kā pa diedziņu. Tava datora ekrānā atvērsies automātiski sagatavota deklarācija ar vairākām veidlapām. D1 veidlapā varēsi redzēt visus savus iepriekšējā gadā gūtos ienākumus un informāciju par nomaksātajiem nodokļiem, bet D4 veidlapā smukā rindiņā būs sakārtojušies visi tavi pirms brīža iesniegtie čeki. Te būs arī iespēja palabot, ja kaut kas iepriekš nebūs izdarīts gluži pareizi, piemēram, kāds cipars medicīnas iestādes reģistrācijas kodā samisējies. Sistēma kļūdas parādīs sarkanā krāsā.

    4. Arī pārmaksāto nodokli, proti, to naudiņu, cik tu vari dabūt atpakaļ, sistēma D4 veidlapas apakšā aprēķinās automātiski (to varēsi redzēt ailītē Pārskaitāmā summa), un vienīgie cipari, par ko tev jālauza galva, būs – sava konta numura ievadīšana attiecīgajā ailītē. Turpat blakus ievadi arī savu telefona numuru un e-pasta adresi, ja tas tur neparādās automātiski.

    5. Viss gatavs! Atliek tikai nospiest Saglabāt un Iesniegt.

    Atceries! Deklarācija skaitās iesniegta tikai tad, kad pie tās dokumentu rindā zaļiem burtiem rakstīts Iesniegts.

    Ja redzi sarkanu uzrakstu Kļūdains, atver dokumentu un lūko, kas ir jāpalabo (to tev sistēma pateiks priekšā), un izdari to. Pāris dienas pēc deklarācijas iesniegšanas Valsts ieņēmumu dienesta darbinieki to pārbaudīs, un, ja viss būs kārtībā, uz e-pastu atnāks paziņojums, ka dokuments ir Pieņemts. No šī brīža vari sākt gaidīt naudiņu!

    Daži svarīgi jautājumi

    Vai mobilajā lietotnē var iesniegt čekus par vīru vai meitu?

    Jā, sadaļā, kur jāpievieno dati par informāciju čekā, tev apakšā jāuzspiež Dokuments par ģimenes locekli un Pievienot ģimenes locekli. Tur tev būs jāievada šī cilvēka dati: vārds un uzvārds, personas kods un radniecība. Vēlāk, atverot EDS sistēmu, katram ģimenes loceklim, par kuru būsi pievienojusi čekus, būs sava D4 veidlapa tieši par viņa pakalpojumiem. Tikai ņem vērā – iesniegt čekus par dzīvesdraugu, ja neesat oficiāli precējušies, gan nevarēs. Tas būs jādara viņam pašam.

    Kā mobilajā lietotnē iesniegt čekus par iepriekšējiem gadiem?

    Arī tas ir iespējams! Ievadot informāciju par čeku, tev čeka datuma ailītē tikai jāievada īstais datums, piemēram, 25.07.2016. Senāku gadu čeki automātiski tiks pievienoti attiecīgā gada deklarācijai un, pat ja deklarācija, piemēram, par 2016. gadu, jau sen kā iesniegta, naudiņu par noziedējušiem čekiem tu tik un tā vari atgūt, iesniedzot deklarācijas labojumus.

    Ievēro! Čekus par iepriekšējiem gadiem nevar iesniegt 2018. gada deklarācijā, sistēma tos neņems pretī.

    Sirsnīgs padoms priekšdienām

    Deklarāciju varēsi iesniegt vēl īsākā laikā, ja čekus ar mobilo lietotni ievadīsi sistēmā regulāri. Piemēram, pēc katra daktera apmeklējuma. Sāc to darīt jau tagad! Čekus pēc deklarācijas iesniegšanas vēl neizmet, bet kādu laiku pataupi, jo var gadīties, ka Valsts ieņēmuma darbiniekiem vajadzēs kaut ko precizēt.

    Ņem vērā! Čekus nedrīkst iesniegt par briļļu un lēcu iegādi un zāļu un medicīnas preču iegādi.

    1 komentārs

    Inese Lude
    Tik vienkārši nav, ka aprakstīts. Es diendienā strādāju gan ar cipariem, gan datoru, bet man deklarācijas aizpildīšana aizņēma pāris stundu. Kamēr katru čeku atsevišķi noskanē. Pēc tam savadīt tos numurus. Ja ārstniecība nav bijusi vienā, bet vairākās iestādēs, tad katrai jāsavada šis 10 ciparu kods, vēl čeka numurs, datums. Ģimenes ārstes praksei nav 10ciparu koda, bet ir 6 cipari, ko nu? Bet tie - tikai pāris čeki. Vienam čekam zīmogs uzspiests uz čeka numura virsū, ej nu saburto, kas zem tā. Bet nu tas ir padarīts.

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē