• Kā citam cilvēkam var nopirkt zāles ar e-recepti?

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. maijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: shutterstock
    Valsts kompensējamo medikamentu receptes izraksta tikai elektroniski. Lai iegādātos sev izrakstītās e-receptes zāles, aptiekā jāuzrāda personu apliecinošs dokuments – pase vai personas apliecība (eID) –, bet kas jādara, lai e-receptes medikamentu nopirktu kādam citam? Konsultē farmaceite Ieva Virza.

    Aptiekas ikdienā itin bieži vērojamas situācijas, kad cilvēks vēlas izņemt medikamentus kādam ģimenes loceklim, radiniekam, kaimiņam vai kolēģim, kurš kāda iemesla dēļ pats to nevar izdarīt. Iemesli var būt dažādi – cilvēks pēkšņi sasirdzis vai slimo jau ilgstoši, gados vecam cilvēkam grūti tikt līdz aptiekai, kādam ģimenes loceklim nokļūt līdz aptiekai ir ērtāk.

    Ir divas iespējas, kā iegādāties medikamentus citam cilvēkam.

    Uzrādot vai nosaucot e-receptes ID numuru, kas ir zināms ārstam un pacientam (var būt izdrukāts no E-veselības portāla, kā attēls telefonā); jānosauc pacienta vārds, uzvārds un jāuzrāda savs personu apliecinošs dokuments (lai farmaceits sistēmā atzīmētu zāļu saņēmēju). Tas ir diezgan ērti, ja ir viena recepte. Ja e-recepšu ir daudz un zāles citam cilvēkam jāiegādājas regulāri, tas ir daudz sarežģītāk, jo e-recepšu numuri ir 15 ciparu skaitļi.

    Deleģējot citu cilvēku e-recepšu zāļu iegādei, kas ir daudz ērtāk, īpaši ilgtermiņā. Tad e-receptes zāles varēs iegādāties gan pats pacients, gan deleģētais cilvēks. Šajā gadījumā galvenais nosacījums: lai pacientam būtu aktivizēta savas bankas internetbanka – tas ir ērtākais un vienkāršākais veids. Autorizēties iespējams, arī izmantojot eParakstu vai eID (elektronisko personas apliecību), bet šajos gadījumos nepieciešams papildu aprīkojums.

    Deleģēt citu personu var gan vienreizējai medikamentu saņemšanai, piemēram, uz vienu dienu, gan uz neierobežotu laika periodu. Deleģējumu jebkurā mirklī ļoti vienkārši var atcelt vai mainīt uz citu personu.

    Aptiekā, ievadot sistēmā jūsu personas datus, atvērsies visas e-receptes – gan jūsu personīgās, gan tās, kas izrakstītas pacientam, kurš jūs deleģējis saņemt viņa e-recepšu medikamentus.

    KĀ DELEĢĒT CITU PERSONU E-RECEPŠU ZĀĻU IEGĀDEI

    1. Autorizējieties E-veselības portālā internetā eveseliba.gov.lv.

    2. Izvēlnē (kreisajā pusē) izvēlieties: E-recepte; pieslēdzieties.

    3. Atzīmējiet, ka esat Iedzīvotājs.

    4. Izlasiet un apstipriniet, ka esat izlasījis E-veselības sistēmas lietošanas noteikumus.

    5. Autentificējieties, izmantojot internetbanku (izlasiet un atzīmējiet, ka piekrītat autentifikācijas noteikumiem jūsu datu (vārda, uzvārda un personas koda) nosūtīšanai e-pakalpojuma sniedzējam.

    6. Kad atvērsies jūsu personas dati, izvēlnē (kreisajā pusē) izvēlieties: Tiesību deleģējumi.

    7. Pievienojiet jaunu deleģējumu – ievadiet to personu datus, kuriem uzticat saņemt jūsu e-receptē izrakstītos medikamentus. Deleģēt var vienu vai vairākas personas, piemēram, vairākus ģimenes locekļus (ikdienas ērtību dēļ).

    Zināšanai!

    Lai iegādātos citam cilvēkam izrakstītos e-receptes medikamentus, jāuzrāda tikai savs personu apliecinošs dokuments – pase vai personas apliecība (eID). Aptiekā nav jānosauc cita cilvēka personas kods vai jāuzrāda viņa personu apliecinošs dokuments.

    Kur meklēt palīdzību?

    • Ja rodas kādi jautājumi, zvaniet uz E-veselības lietotāja atbalsta tālruni 67803300 vai aptiekā jautājiet farmaceitam – jums noteikti palīdzēs!
    • Tie, kuri nelieto internetu (piemēram, seniori), var deleģēt kādu citu cilvēku piekļuvei viņa informācijai, vēršoties ar iesniegumu Nacionālajā veselības dienestā – klātienē vai sūtot pa pastu (ar pilnvaru, kuru apliecinājis notārs). 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē