• Kā ārstē iekaisušus hemoroīdus?

    Jautājumi un atbildes
    Ginta Auzniece
    29. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Hemoroīdi ir visiem, taču iekaisuši hemoroīdi – jau pavisam cits stāsts! Kā notiek ārstēšanās un kāpēc no tās nevajadzētu baidīties? Skaidro Dr. ANDRIS GARDOVSKIS, ķirurgs proktologs P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, Veselības centrā 4_ un Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors.

    Kāpēc hemoroīdu iekaisuma gadījumā svarīgi doties pie ārsta?

    Tas var šķist  mulsinoši – iet pie daktera rādīt savu dibenu… Un tieši šī mulsuma dēļ daudzi arī pie ārsta saņemas atnākt novēloti – jau ar ielaistu problēmu, ko pašā sākumā varētu atrisināt daudz vienkāršāk, aiztaupot sev ciešanas. Tāpēc vēlamies iedrošināt: daktera kabinetā  nevienu nešķiro – vī­rietis, sieviete, liels dibens, mazs dibens… Tā tiešām ir, jo citādi taču es un mani kolēģi nemaz nevarētu strādāt šajā profesijā. Mūsu mērķis ir palīdzēt atrisināt problēmu, nevis salīdzināt dibe­nus. Tāpēc – aizspriedumus pie malas!

    Vēl viens iemesls, kāpēc vērts tomēr aiziet pie daktera, nevis nodarboties ar pašārstēšanos pēc tautas balss padomiem, – ne jau vienmēr pašam uzreiz ir skaidri saprotams, ka vainīgais ir iekaisis hemoroīds. Jā, tas ir visbiežākais akūtu sūdzību iemesls, bet retos gadījumos tā var izpausties arī labdabīgi vai ļaundabīgi audzēji. Iespējams, vainīgs ir nevis hemoroīds, bet anālās atveres vai taisnās zarnas plīsums, iekaisis polips.

    Reizēm hemoroīdu mezgls var būt trombozēts – tad bumbulī­tis ir ciets, pildīts ar asins recek­ļiem, ļoti sāpīgs – tipiski vasarā. Šajā gadījumā ir iespējama ļoti vienkārša procedūra, ko var veikt turpat ārsta kabinetā apskates laikā – incīzija jeb neliels iegriezums, lai trom­bozēto šķidrumu izvadītu no mezgla.

    Vispirms labāk uzmeklē savu ģimenes ārstu – viņi ir pietieka­mi zinoši, lai ar tādu problēmu kā hemoroīdi vismaz pašā akūtākajā brīdī tiktu galā.

    Vai nopietnu hemoroīdu iekaisumu gadījumā var saukt ātro palīdzību?

    Gadījumos, kad situācija ir tiešām nopietna, piemēram, ir masīva asiņošana, kas nemitējas, palīdzību vari meklēt arī tuvākās slimnīcas uzņemšanas nodaļā, bet, – jāsaka godīgi – tā gan notiek tiešām ļoti reti. Turklāt parasti ne tajās reizēs, kad hemoroīds devis par sevi ziņu pirmoreiz, bet gan ielaistās situācijās, ar priekšvēsturi.

    Visādi citādi – saukt ātro palīdzību un steigšus posties uz traum­punktu tiešām nav prātīgākais, ko šajā situācijā varētu darīt. Saku to tāpēc, ka, strādā­jot par ķirurgu arī Stradiņa slimnīcā, redzu – vismaz viens gadījums dienā uzņemšanas nodaļā saistīts ar hemoroidālo vēnu slimību.

    Tāpēc gribu nomierināt – ja asinis no dibena tiešām negāžas ar švunku, tik steidzami rīkoties nevajag.

    Pirmkārt – uzņemšanas nodaļā dakteri neko daudz palīdzēt nevarēs, varbūt vienīgi mazliet mazināt akūtas sāpes, tāpēc bez ģimenes ārsta tāpat netiksi cauri. Otrkārt – hemoroīdus ārkārtīgi reti operē vai kā citādi radikāli ārstē akūtā stadijā.

    Vai iekaisuši hemoroīdi var būt bīstami dzīvībai?

    Labā ziņa visā šajā hemoro­īdu sāgā ir, ka – no šīs vainas nemirst. Jā, ir nepatīkami, sāp, atsevišķos gadījumos, kad uz āru izlīdušais mezgliņš ir liels, var būt arī grūti kustēties un sēdēt, bet – tā tiešām nav mirs­tamā vaina. Tāpēc, ja iespējams tikt pie ģimenes ārsta tikai rīt, bet pie proktologa, kas specializējas hemoroīdu ārstēšanā, tikai pēc nedēļas – nekas slikts pa šo laiku nenotiks.

    Patiesībā hemoroīdu ārstēšanu var  salīdzināt ar sāpošu zobu – ar to taču uzreiz neskrien uz uzņemšanas nodaļu, bet pierakstās pie daktera. Arī tagad jārīkojas tāpat! Turklāt organismam ir ļoti lielas pašizdziedināšanās spējas, tas pats sevi atveseļo, un bieži iekaisuma uzliesmo­jumi mēdz pāriet paši no sevis, it sevišķi jauniem cilvēkiem, kam hemoroīds parādījies pirmoreiz. Akūtajā stadijā kādu laiku nevajadzētu karsēties pirtī, braukt ar velosipēdu, iedzīvoties aizcietējumos…

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē