• Jauna sērga — nesertificētas medicīnas iestādes

    Padomi
    Ginta Auzniece
    11. decembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pirms doties uz kādu manipulāciju vai konsultāciju pie speciālista mazāk dzirdētā it kā veselības centrā vai privātpraksē, jāpārliecinās, vai speciālistam un ārstniecības iestādei ar papīriem viss ir kārtībā. Pretējā gadījumā neceri uz nodokļu atmaksu vidā! Konsultē Sanda Osemļaka, Veselības inspekcijas Reģistru nodaļas vadītāja, un Baiba Daudze, Veselības inspekcijas Ārstniecības iestāžu kontroles nodaļas vecākā inspektore.

    Kāpēc tas ir svarīgi?

    Lai iestāde, kurā sniedz medicīnas pakalpojumus, tiktu reģistrēta ārstniecības iestāžu reģistrā, tai jāatbilst obligātām prasībām, drošības un higiēnas noteikumiem. Tas savukārt garantē, ka tev sniegtais pakalpojums būs drošs, ka to izpildīs atbilstoši sertificēts speciālists un ka tavai veselībai nevar tikt nodarīts kaitējums.

    Galvenās prasības ir šādas:

    1. Kopš 2014. gada ir prasība, lai ārstniecības iestāde būtu pieejama cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Tas nozīmē, ka cilvēkam, piemēram, ratiņkrēslā, pašam, bez citu palīdzības jāspēj nokļūt ārstniecības iestādē. Lai tas būtu iespējams, jābūt nodrošinātai piemērotai ārdurvju atvēršanas sistēmai un izmēram, zvana pogai jābūt ērti sasniedzamā vietā, telpām jābūt aprīkotām ar liftu, labierīcībām, kas piemērotas invalīdiem.

      Turklāt informācijai par vides pieejamību jābūt skaidri norādītai. Iestādēm, kas reģistrētas pirms 2014. gada, atļauts palikt tajās pašās telpās, pat ja tās neatbilst vides pieejamības noteikumiem, taču visām jaunajām iestādēm jābūt tiem piemērotām. Citādi tās nemaz nedrīkst reģistrēt.
    2. Jāatbilst higiēnas prasībām. Tas attiecas gan uz dezinfekciju, gan uz citām ar sanitārajām niansēm saistītām lietām. Saprotams, ka iestādēs, kur veic masāžu, noteikumi un prasības atšķirsies no iestādes, kur piedāvā, piemēram, zobārstniecības pakalpojumus. Un tomēr – jebkurā gadījumā tas viss ir tikai tavas drošības dēļ!
    3. Personām, kuras iestādē strādā, ir jābūt sertificētām konkrētajā specialitātē. Atkal – tas ir tikai un vienīgi tāpēc, lai speciālists, kuram tu uztici savu veselību un savu tā brīža sāpi, būtu kompetents tev palīdzēt.
    4. Jābūt iespējai vajadzības gadījumā sniegt neatliekamo palīdzību. Šīs normas reģistrācijas periodā tiek pārbaudītas katrai iestādei, kas atrodama ārstniecības iestāžu reģistrā, kā arī vēlāk, kad iestāde jau praktizē, Veselības inspekcijas inspektori pārbauda, vai prasības joprojām tiek ievērotas. Ja ne – iestādes darbība var tikt apturēta uz laiku, kamēr šīs lietas tiks atkal savestas kārtībā, un īpašniekam var tikt piemērots administratīvā pārkāpuma sods.

     

    Kāpēc vēl svarīgi, vai iestāde reģistrēta? Ārstniecības iestāžu reģistram seko līdzi arī apdrošināšanas kompānijas un Valsts ieņēmumu dienests. Ja tu būsi devusies uz manipulāciju vai speciālista konsultāciju nereģistrētā ārstniecības iestādē vai pie nereģistrēta speciālista, tad apdrošinātāji ir tiesīgi tev neapmaksāt pakalpojuma izmaksas.

    Tas pats attiecas uz Valsts ieņēmumu dienestu (VID) – ja gribēsi gada ienākumu deklarācijā iekļaut čeku par pakalpojumiem, kas saņemti nereģistrētā ārstniecības iestādē, Valsts ieņēmumu dienests neatmaksās tev nodokli no tur iztērētās summas.

    Starp citu, ļoti bieži gan cilvēks pats, gan Veselības inspekcija par nesertificētām ārstniecības iestādēm uzzina tieši šādā ceļā. Proti, ir saņemts pakalpojums, iesniegti čeki apdrošināšanā vai ieņēmumu dienestā, un tad apdrošinātāji vai ieņēmumu dienesta inspektori, kārtojot naudas atmaksas lietas, pamana – ahā, šitā bodīte nav reģistrēta. Tad par to tiek ziņots Veselības inspekcijai, un, protams, pacientam nauda netiek atmaksāta. Tas bija arī manas draudzenes gadījums.

    Zini, kur tu ej!

    Iespējas, kā pārbaudīt, vai speciālists un ārstniecības iestāde ir reģistrēti, ir vairākas.

    1. Informāciju par reģistrētām ārstniecības iestādēm tu vari iegūt Veselības inspekcijas mājaslapā, labajā pusē uzspiežot uz sadaļas Ārstniecības iestāžu reģistrs un tālāk uz saites zilā krāsā Ārstniecības iestāžu atbilstība un Iestāžu sarakstu skatīt šeit. Atvērsies garumgarais saraksts uz 254 lapām…

      Tajā redzamas visas Latvijā esošās ārstniecības iestādes – gan slimnīcas, gan privātprakses un privātklīnikas –, kuras ir reģistrējušās un atbilst noteiktām obligātajām prasībām, un drīkst sniegt pakalpojumus. Lai atrastu tieši to iestādi, kurā esi nolūkojusi doties pie speciālista, ērtāk to būs izdarīt, ar datora klaviatūras pogām Ctrl+F atverot meklēšanas lodziņu un ievadot ailītē, kas atvērsies, savu meklēto iestādi, adresi vai speciālista vārdu un/vai uzvārdu. Savukārt sadaļā Struktūrvienības parādās, kādi tieši speciālisti konkrētajā iestādē drīkst praktizēt.
    2. Svarīgi uzzināt, vai tevis nolūkotais speciālists ir tiesīgs sniegt medicīnas pakalpojumus. Lai tas tā būtu, pirmkārt, personai jābūt reģistrētai, otrkārt – ja kāds speciālists vēlas praktizēt patstāvīgi, piemēram, savā privātpraksē, nevis kā darba ņēmējs poliklīnikā, – šim speciālistam jābūt gan reģistrētam, gan sertificētam.

     

    To tu vari pārbaudīt, izpētot divus reģistrus:

    • Veselības inspekcijas mājaslapā, labajā pusē uzspiežot uz sadaļas Reģistrētas ārstniecības personas/atbalsta personas. Lai šajā reģistrā atrastu sev interesējošu speciālistu, tev jāievada viņa uzvārds (un nevis vārds vai abi kopā!) un drošības kods, ko sistēma automātiski piedāvās. Tad, nospiežot pogu Meklēt, atvērsies personu saraksts ar meklēto uzvārdu un tu starp šiem speciālistiem varēsi atrast meklēto. 
    • Otra saite, kur vari pārliecināties par nolūkotā speciālista legālumu, ir sadaļā Ārstniecības personu/atbalsta personu pamatdarbavieta (ārstniecības iestādē), sertificētās specialitātes. Arī šajā meklētājā jāievada tikai speciālista uzvārds un sistēmas automātiski piedāvātais drošības kods. Sarakstā, kas atvērsies, nospiežot pogu Meklēt, parādīsies, kādas ir meklētā cilvēka sertificētās specialitātes (piemēram, masieris; masieris un fizioterapeits; ģimenes ārsts) un kāda ir personas specialitāte viņa pamatdarbavietā.

    Ja tu speciālistu vai veselības centru, uz kuru dodies, atrodi šajos reģistros, vari būt droša – tur viss atbilst normām un speciālisti ir tiesīgi darīt to, ko viņi dara.
     

    Cilvēciskais un laika faktors

    Jā, arī par noteikumiem neatbilstošām iestādēm simtprocentīgi nevar pateikt, ka tur noteikti tiks sniegti nekvalitatīvi un nedroši pakalpojumi. Nē! Taču likumam šīs vietas neatbilst, un tavu pārliecību par pakalpojumu kvalitāti tam vajadzētu ietekmēt gan.

    Tāpat ne vienmēr ārstniecības personu vai iestāžu nereģistrēšana notiek ļaunprātīgi… Likumi samērā bieži mainās, arī cilvēkiem dzīves un darba apstākļi mainās, un reizēm vienkārši nav pagūts kādas lietas sakārtot. Tā, piemēram, pavisam nesen gadījās ar kādu speciālistu, kas pārtrauca darba attiecības ar kādu veselības centru un nolēma atvērt savu privātpraksi.

    Kamēr sakārto sertifikācijas un reģistrācijas dokumentus, paiet laiciņš, un šajā laika posmā, no juridiskā viedokļa raugoties, šis cilvēks nedrīkst sniegt pakalpojumus, kurus patiesībā ļoti labi pārzina. Bet, nepapētot situāciju sīkāk, to nekad nevar zināt – kā ir patiesībā.

    Ja esi uzķērusies – ziņo!

    Ja tomēr nezināšanas dēļ esi aizgājusi pie speciālista vai uz manipulāciju kādā nereģistrētā iestādē un to vēlāk atklājusi, būtu ļoti labi, ja tu par to ziņotu Veselības inspekcijai, norādot pēc iespējas konkrētāk – kas tā ir par iestādi vai speciālistu, kur tieši tā atrodas. Ja tavai veselībai pēc šī apmeklējuma radies kāds kaitējums, vislabāk būtu, ja tu par iestādi ziņotu nevis anonīmi, bet ar konkrētu iesniegumu – tas Veselības inspekcijas speciālistiem ļaus detalizētāk izpētīt konkrēto situāciju. 

    Kā sazināties ar Veselības inspekciju?

    • Centralizēti: ārstniecības personu reģistrs – 67507989, 67602101, 26805452; e-pasts: [email protected]; ārstniecības iestāžu reģistrs – 67501589, e-pasts: [email protected];
    • Kuldīgā, Pilsētas laukumā 2, tālr. 63323799, [email protected];
    • Talsos, Raiņa ielā 17, tālr. 63221089;
    • Liepājā, E. Veidenbauma ielā 11, tālr. 63423795;
    • Daugavpilī, 18. novembra ielā 105, tālr. 65424547, [email protected];
    • Jēkabpilī, Brīvības ielā 258B, tālr. 65231104;
    • Rēzeknē, 18. novembra ielā 41, tālr. 64624226;
    • Valmierā, L. Paegles ielā 9, tālr. 64281130, [email protected];
    • Gulbenē, Klēts ielā 6, tālr. 64471256;
    • Jelgavā, Zemgales prospektā 3, tālr. 63083193, 63020038, [email protected].

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē