• Grūtniece pie ārsta. Pirmoreiz

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    14. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā izvēlēties savu mediķi, gatavojoties lielajam notikumam? Konsultē JANA ŽODŽIKA, ginekoloģe ultrasonoskopiste Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā un medicīnas sabiedrībā ARS.

    Izvēloties grūtniecības maksas aprūpi, jārēķinās, ka pirmā vizīte ar visām nepieciešamajām analīzēm un izmeklējumiem var izmaksāt diezgan ievērojamu naudas summu. Pirmās vizītes izdevumi gan ir vislielākie, jo jāveic daudzas un dažādas pārbaudes. Nākamās vizītes ir krietni lētākas.

    1. Pirmsgrūtniecības vizīte.
      Ideāli, ja pirmā vizīte pie ārsta ir pirms grūtniecības, nevis tad, kad tā jau iestājusies. Ja sieviete izlēmusi, ka vēlas mazuli, pārtraukusi lietot kontracepciju, ir būtiski veikt izmeklējumus, lai konstatētu, vai ar veselību viss kārtībā, vai nav slimību, kas jāārstē pirms grūtniecības iestāšanās.
    2. Pie kā doties?
      Kad iestājusies grūtniecība, jāizlemj, kādu speciālistu izvēlēties. Latvijā grūtnieces aprūpi var veikt ginekologs, vecmāte vai ģimenes ārsts. Ģimenes ārsts vai vecmāte to dara, ja grūtniecība norit fizioloģiski (bez sarežģījumiem).

      Izvēloties, piemēram, sertificētu ginekologu, kurš var veikt arī ginekoloģisko ultrasonogrāfiju, ir ērtāk pašai grūtniecei. Vecmāte un ģimenes ārsts sūtīs pie speciālista veikt šo pārbaudi. To darīs arī ginekologs, kuram nav ginekoloģiskās ultrasonogrāfijas sertifikāta. Diemžēl Latvijā ne vienmēr ir iespējams vērsties pie ginekologa, jo rajonos šo speciālistu trūkst, jāgaida garā rindā. Arī dzīvesvietas tuvumā šā speciālista var nebūt.

      Ja grūtniecība rit bez sarežģījumiem, arī ģimenes ārsts ir pietiekami kompetents veikt grūtniecības aprūpi. Viņš veiks vispārējo veselības pārbaudi un sūtīs uz ginekoloģisko pārbaudi pie ginekologa. Skandināvijas valstīs grūtniecības aprūpi lielākoties veic primārās aprūpes ārsti. Tomēr ikvienai grūtniecei vismaz vienu reizi jāapmeklē ģimenes ārsts, lai veiktu vispārējo veselības aprūpi.

      Vecmātes lielākā priekšrocība – viņa var pieņemt dzemdības. Deviņos grūtniecības mēnešos viņa labi pārzinās grūtniecības norisi un būs iespējams izveidot emocionālu kontaktu, kopīgi gatavoties gaidāmajām dzemdībām.
    3. Kad jānotiek pirmajai vizītei?
      Pirmā grūtnieces vizīte pie mediķa ieteicama līdz 12. grūtniecības nedēļai. Ja iepriekšējā grūtniecība noritējusi ar sarežģījumiem, bijusi ārpusdzemdes grūtniecība, spontānais aborts vai citas veselības problēmas, ieteicams doties pie ārsta, līdzko sieviete uzzinājusi, ka iestājusies grūtniecība. Agrīns ārsta apmeklējums ļauj laikus atklāt un novērst iespējamās problēmas.
    4. Mediķim jāuzticas.
      Uzticēšanās ir ļoti būtiska grūtnieces un ārsta vai vecmātes sadarbībā. Ja tās nav, rodas gluži nevajadzīgs papildu stress. Tāpēc ir ļoti svarīgi ar mediķi runāt, uzdot jautājumus, ja kaut kas nav skaidrs, lai saprastu, kas notiek un kāpēc kaut kas ir vai nav jādara. Ja grūtniece kautrējas un neko nejautā, mediķim var šķist, ka viss ir saprotams, tāpēc viņš papildus nepaskaidro. Turklāt, zinot pamatojumu mediķa darbībām, pašai ir vieglāk izlemt, vēlies to vai ne.
    5. Cik tas maksā?
      Latvijā grūtnieču aprūpe pie speciālista, kuram ir līgums ar Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūru (VOAVA), ir bez maksas. Ja grūtniece ir riska grupā, viņa var saņemt arī apmaksātu aprūpi pēc individuālā plāna, t.i., apmaksātas konsultācijas pie cita speciālista, biežāki apmeklējumi, specifiski izmeklējumi.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē