• Foto pamācība: Kā rīkoties disfāgijas jeb rīšanas grūtību gadījumā

    Padomi
    Inguna Potetinova
    19. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock un Matīss Markovskis
    Pastāsti kādam no savas ģimenes vai aprūpētājam par savām rīšanas grūtībām, lai viņi varētu tev palīdzēt. Kā to pareizi izdarīt, skaidro audiologopēde Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Rehabilitācijas klīnikā Līga Savicka.

    Dod sev laiku un ēd klusā telpā, kur neviens nevar tevi iztraucēt. Esi nomodā un moža, lai nekas nenovērš tavu uzmanību.

    Izvēlies komfortablu un drošu sēdēšanas pozu ēšanas laikā. Ja tavs fiziskais stāvoklis atļauj, ēdienreizei vienmēr būtu jānotiek sēdus pie galda. Tas ir vislabākais ieteicamais stāvoklis – mugura ir taisna un atbalstās pret krēsla atzveltni iespējami tuvu 90 grādu leņķim. Ja cilvēka sēdēšanas poza nav pareiza, ir lielāks risks aizrīties.

    Ja tomēr funkcionālais stāvoklis neatļauj apsēsties pie galda un tu ēd gultā, vajadzētu ieņemt pussēdus stāvokli ar tik taisnu muguru, cik vien situācija atļauj, pietuvojoties 90 grādu leņķim, – pozicionēšanai vari izmantot spilvenus.

    Ēšanas laikā galva ir pacelta, zods vērsts mazliet uz leju un uz iekšu. Zoda virzīšana tuvāk krūtīm ir viens no rīšanas manevriem, kas šo procesu var atvieglot. Atceries, ka vissvarīgākais ir izvairīties no galvas atliekšanas atpakaļ. Zoda pieliekšana uz leju un norīšana ar spēku daudziem palīdz veiksmīgi ēdienu norīt. Tā tu vari pasargāt sevi no pārtikas iekļūšanas elpceļos.

    • Pārliecinies, ka pārtikas temperatūra ir tāda, kas ļauj ēst un norīt to droši.
    • Nesteidzies! Vienlaikus sakošļā un norij tikai vienu kumosu. Pārliecinies, ka mutes dobums ir iztukšots, pirms ņemt nākamo kumosu.
    • Neēd un nedzer vienlaicīgi.
    • Ēdiena konsistencei, pat ja ir nelielas rīšanas grūtības, jābūt vieglāk norijamai, viendabīgai. Izmanto ikdienas uzturā pārtikas biezinātājus un citas uztura piedevas, līdz jūties pilnīgi droša par savu spēju norīt.
    • Ja problēmas rada to medikamentu norīšana, kuriem ir tabletes forma… Viens no ieteikumiem ir tableti sadalīt uz pusēm vai sasmalcināt – ja to ir atļāvis farmaceits. Noteikti vajadzētu arī painteresēties, vai konkrētie medikamenti nav pieejami, piemēram, sīrupa veidā.
    • Ēd regulāri, vienā laikā. Izvēlies mazas porcijas, bet biežas ēdienreizes.
    • Paliec sēdus pozīcijā vismaz 30 minūtes pēc ēšanas.

    Ja tu baro radinieku

    1. Tātad apsēdies savam tuviniekam tieši pretī, lai varētu pārbaudīt, vai viņam viss rīšanas process notiek pareizi – vai mute pirms nākamā kumosa došanas ir iztukšota, vai cilvēks ēdienu ir norijis, vai pa mutes kaktiņiem nekas neiztek.
    2. Atbalstot radinieka zodu, pieliec divus pirkstus kakla priekšpusē – ja rīšanas process notiek, šajā vietā tu sajutīsi kustību. Tu to vari pārbaudīt iepriekš, tuviniekam rijot siekalas. Ir situācijas, kad cilvēks tās norij nevis uzreiz, bet ar divām vai trijām reizēm. Tas nozīmē, ka viņam jādod mazāks kumoss.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē