• Farmaceite: pretsāpju medikamentus lietojam vieglprātīgi

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    11. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Bieži vien sāpju gadījumā cilvēki kā pirmo palīdzību izvēlas pretsāpju medikamentus. Lai arī uz brīdi tas palīdz atbrīvoties no sāpēm, tas nekādā gadījumā neaizstāj ārsta apmeklējumu. Sāpes ir signāls, kas norāda uz traucējumiem organismā, tāpēc tās nevajadzētu ignorēt. Konsultē Rīgas Stradiņa universitātes Farmakoloģijas katedras pasniedzēja, aptieku tīkla Latvijas aptieka farmaceite Alīna Kriviņa.

    “Pretsāpju medikamenti pieder pie bezrecepšu medikamentu grupas un tādēļ cilvēki maldīgi uzskata, ka tie ir droši un nav nepieciešams izlasīt pat lietošanas instrukciju,” stāsta Alīna Kriviņa. Tā ir kļūda, jo lietojot tos ilgstoši, lielās devās vai kombinācijā ar citiem medikamentiem, tie var radīt gremošanas trakta traucējumus (čūlas, asiņošanu), nieru darbības traucējumus, asinsspiediena izmaiņas u.c. veselības problēmas.

    Farmakoloģes novērojumi un ieteikumi:

    • Neriskē pārdozēt! Bieži vien cilvēki izvēlas medikamentus pēc nosaukuma nevis ķīmiskā sastāva, tāpēc var būt situācija, ka cilvēks iegādājas vairākus medikamentus ar vienādu sastāvu, bet atšķirīgu nosaukumu. Tādēļ pirms medikamenta iegādes ieteicams konsultēties ar farmaceitu. 
    • Izlasi lietošanas instrukciju! Cilvēki interesējās par medikamentiem, kas parādās medijos, bet maz pievērš uzmanību tam, vai medikaments būs piemērots tieši viņa individuālajām slimībām. Jebkurai reklāmai  ir brīdinājums, ka jāiepazīstas ar zāļu lietošanas instrukciju vai jākonsultējas ar speciālistu – farmaceitu vai ārstu.
    • Pastāsti par sāpēm farmaceitam! Cilvēki kūtri stāsta farmaceitiem par savām veselības problēmām, taču ir jāņem vērā, ka tas būtiski var ietekmēt medikamenta izvēli. Piemēram,  ja cilvēkam ir kuņģa čūla, ne visi pretsāpju medikamenti ir droši.
    • Nedalies ar savām zālēm! Mēģinot palīdzēt radiniekiem vai draugiem, cilvēki mēdz dalīties ar savām zālēm, taču nenoskaidro, vai tās derēs tieši šim konkrētajam cilvēkam ar viņa sāpju tipu.
    • Lieto medikamentu atbilstoši lietošanas instrukcijai! Ir gadījumi, kad cilvēki, vēloties ātrāku iedarbību no zālēm, tās sakošļā vai sagrauž, izjaucot tabletes struktūru un radot kairinājumu gremošanas sistēmai.
    • Zālēm noteikti uzdzer ūdeni! Dažādu iemeslu dēļ (stipras sāpes, steiga, ūdens trūkums) pacienti lieto pretsāpju medikamentus, neuzdzerot ūdeni vai uzdzerot to pavisam maz. Cilvēki tās vienkārši norij, taču bez ūdens palīdzības tabletei/kapsulai ir grūti nokļūt gremošanas sistēmā. Tāpat palielinās risks barības vada kairinājumam un čūlām.
    • Ievēro zāļu iedarbības laiku! Lai iespējami ātri remdētu stipras sāpes, cilvēki bieži medikamentus lieto lielās devās. Vēloties ātrāku efektu, cilvēki ir nepacietīgi, un neievēro zāļu iedarbības laiku.  Jāatceras, ka medikamenti, kuri ir jānorij, nekad neiedarbosies pēc 1 minūtes (tik ātri var iedarboties tikai vēnā ielaistas zāles). Parasti efekts parādās 30 min-1h laikā.
    • Pārbaudi, vai zāles, ko lieto citu slimību kontrolei, drīkst lietot kopā ar pretsāpju medikamentiem! Pievērs uzmanību zāļu klāstam, ko lieto ikdienā, jo, ilgstoši lietojot pretsāpju medikamentus kopā ar citiem preparātiem, var izpausties pretsāpju medikamentu nelabvēlīgie efekti daudz ātrāk vai intensīvāk, piemēram, uz gremošanas sistēmu, nieru darbību. Var pastiprināties blakņu risks vai pavājināties citu medikamentu iedarbība.
    • Pievērs uzmanību, kad zāles jālieto! Noteikti noskaidro, kā jālieto konkrētais pretsāpju medikaments. Ja ražotājs ir iestrādājis aktīvo vielu tādā apvalkā vai kapsulā, kas nekairina kuņģi (nebūs dedzināšanas, sāpes kuņģī pēc lietošanas), tad cilvēks var lietot zāles neatkarīgi no ēšanas laika.  Savukārt citam ražotājam, piemēram, nebūs tāda superapvalciņa ,tāpēc ir jāiepazīstas ar pareizu lietošanu arī tad, ja ķīmiskais sastāvs ir zināms.  

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē