• Elektroniskā cigarete — vai tiešām nekaitīga?

    Padomi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    19. augusts, 2019
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Shutterstock
    Shutterstock
    Latvijā, īpaši jauniešu vidū, aizvien populārākas kļūst elektroniskās cigaretes jeb e-cigaretes. Ap tām vijas daudz maldīgu, pārāk pozitīvu, tāpēc iedrošinošu uzskatu. Noskaidrojam, vai tie ir patiesībai atbilstoši.

    Kas īsti ir elektroniskā cigarete?

    Kā jau vēsta nosaukums, elektroniskā cigarete ir elektroniska smēķēšanas iekārta, kas nereti pēc izskata arī atgādina cigareti vai pīpi. Tā darbojas ar bateriju, ko visbiežāk uzlādē ar mini USB kabeli. Elektroniskajā cigaretē ir iestrādāta neliela tvertne, kurā iepilda speciālu šķidrumu, kas nopērkams gan ar nikotīnu, gan bez un pieejams ar visdažādākajiem aromātiem (piemēram, vaniļas, zemeņu, ķiršu, šokolādes). Elektroniskās cigaretes aizdedzināšanai nav vajadzīgi ne sērkociņi, ne šķiltavas.

    Arī bez pelnu trauka var iztikt, jo – nav jau pelnu!

    Tāpat elektroniskās cigaretes neizdala nepatīkamu smaku un mutē nepaliek nepatīkama tabakas garša. Ieelpojot (ja tā ir automātiskā elektroniskā cigarete) vai nospiežot pogu (ja tā ir manuālā elektroniskā cigarete), šis šķidrums tiek uzsildīts, un izdalās tvaiks, ko smēķētājs ieelpo, uzņemot visu to ķīmisko vielu kokteili, kas šajā šķīdumā ir un vēl papildus rodas karsēšanas rezultātā. Var izvēlēties cigaretes ar augstu, vidēju vai zemu nikotīna devu, kā arī vispār bez nikotīna.

    7 pieņēmumi par elektroniskajām cigaretēm. Mīti vai patiesība?

    1. Elektroniskā cigarete ir nekaitīgāka par parasto?

    – Tas tiesa – elektroniskā cigarete nesatur tabaku, kas deg, tāpēc izpaliek daudzu kaitīgo vielu uzņemšana, kas notiek smēķēšanas procesā. Smēķējot parastās cigaretes, pīpmaņi saņem ne tikai nikotīnu, bet arī teju četrus tūkstošus citu ķīmisku indīgu vielu un degšanas produktu, kas visbiežāk izraisa plaušu vēzi, kā arī sirds un asinsvadu slimības.

    Patiesi, smēķējot e-cigaretes, cilvēks šīs sliktās, kancerogēnās vielas plaušās neievelk. Bet! To vietā stājas citas! Elektroniskā cigarete satur ķīmiskas vielas, kas tiek uzkarsētas un ļoti sīku pilienu – aerosola – veidā ieelpotas plaušās, strauji uzsūcoties kopējā asinsritē.

    E-cigaretes plašā tirgū ir nonākušas salīdzinoši nesen, tāpēc par to izraisīto kaitējumu pamatīgu pētījumu vienkārši vēl nav. Bet ārsti jau norāda, ka to lietošana ir saistāma ar astmas, insulta, vēža, sirds slimību, dažādu iekaisumu risku, lielāku iespējamību saslimt ar gripu un pneimoniju.

    Elektroniskā cigarete nesakarst, tāpēc to var turēt kaut vai bikšu kabatā un ievilkt dūmu, kad vien ienāk prātā.

    Un, tā kā tās lietošanai ir daudz mazāk ierobežojumu, nereti sanāk, ka smēķētājs tādā garā laika posmā, ik pa brīdim atkal un atkal ieelpojot tvaikus, beigās uzņem ļoti lielu nikotīna devu, un sākas saindēšanās, kuras pirmie simptomi ir reibonis, nelaba dūša, galvassāpes. Nedrīkst aizmirst, ka nikotīns ir tiešām indīga viela, kas var nogalināt. Piemēram, ja bērns apēstu nikotīnu saturošu elektroniskās cigaretes kapsulu, jo tā labi smaržoja, viņam var rasties smaga saindēšanās.

    2. Elektroniskā cigarete neizraisa atkarību?

    – It kā jā, taču jāņem vērā, ka to neviens neatkarīgs vērtētājs nav pārbaudījis, un ražotāju interesēs tomēr varētu būt pievienot atkarību izraisošas vielas.

    Līdz ar to sanāk – ja šķidrums satur nikotīnu, tad, protams, arī atkarība no šīs vielas var rasties, pat ja to uzņem caur elektronisko cigareti. Ja šķidrumā nikotīna nav, iespējams, tajā ir citas atkarību izraisošas vielas, lai klientam būtu motivācija pēc tam pirkumu atkārtot. Nedrīkst aizmirst arī par psiholoģisko atkarību, kas smēķētājam nereti ir pat izteiktāka nekā atkarība no paša nikotīna.

    3. Laba alternatīva, lai atmestu smēķēšanu?

    – Ar šo reklāmas saukli elektronisko cigarešu izplatītāji centās ienākt Rietumeiropas tirgū, pat mēģinot panākt, lai šīs ierīces pārdotu aptiekās – gluži kā nikotīna plāksterus un košļājamās gumijas. Bet nav neviena pierādījuma vai izstrādātas metodes, kas apliecinātu: lietojot elektroniskās cigaretes, smēķēšanu var atmest.

    Tā vienkārši ir vienas atkarības formas aizstāšana ar citu. Tāpēc šādu reklāmas saukli – ka elektroniskā cigarete palīdz pārtraukt smēķēšanu – daudzās valstī pat ir aizliegts lietot, lai nemaldinātu cilvēkus.

    Prakse rāda, ka patiesībā notiek pretējais…

    Ja smēķētājs ir pieradis pie samērā augstas nikotīna devas, smēķējot elektronisko cigareti, to iegūt ir grūtāk nekā ar parasto, un tad galu galā cilvēkam gribas uzsmēķēt vēl, un viņš pēc elektroniskās cigaretes uzpīpē arī parasto, dubultojot kaitējumu. Ja smēķē e-cigareti ar nikotīnu, atkarība ir līdzvērtīga tai, kāda rodas, smēķējot parastās cigaretes, turklāt elektroniskajām cigaretēm pievienotie saldinātāji un aromatizētāji pastiprināti veicina vēl straujāku atkarības rašanos.

    Secinājums: tiem, kuri patiešām vēlas atbrīvoties no smēķēšanas, nevajadzētu pāriet uz elektroniskajām cigaretēm. Smēķēšanas atmešana, pirmkārt, ir darbs ar sevi, otrkārt, reāli palīdzēt var tikai speciāli medikamenti, adatu terapija un citas metodes.

    4. Pievienotās aromātvielas ir nekaitīgas?

    – Lai elektroniskās cigaretes tvaiks smaržotu pēc karamelēm, deserta, ķiršiem vai piparmētrām, tiek lietotas vielas, ko izmanto pārtikas vai kosmētikas ražošanā. Tātad – jā, ēšanai vai uzklāšanai uz ādas šīs vielas ir drošas. Bet iedarbība taču nav tāda pati, ja tās uzkarsē un ieelpo! Šādā veidā to lietošana vispār nav pētīta. Turklāt lielākā daļa elektronisko cigarešu un visu to lietošanai nepieciešamo lietu – arī nikotīnu saturošie šķidrumi –nāk no Ķīnas, kur ražošanu nekontrolē tik stingri kā Eiropā.

    5. Nepastāv pasīvās smēķēšanas risks?

    – Ļoti bieži pieaugušie, uzskatot, ka tvaiks, kas izdalās no elektroniskās cigaretes, ir nekaitīgs, smēķē pat mazu bērnu klātbūtnē. Nemaz nerunājot par to, ka šādā veidā tiek rādīts slikts piemērs, bērni arī tiek pakļauti kaitīgo vielu ietekmei. Tvaiki, kas nonāk gaisā, satur tieši to pašu ķīmisko vielu kokteili, kura sastāvā ir nikotīns, ko ieelpo smēķētājs. Jā, tas tiek filtrēts caur smēķētāja plaušām, un tomēr joprojām kaitīgās vielas tur ir.

    6. Elektroniskās cigaretes nopeļ tabakas industrija, lai mazinātu konkurenci?

    – Īstenībā, redzot, cik labi elektroniskās cigaretes ir iedzīvojušās tirgū, šobrīd gandrīz visiem tabakas produktu ražošanas gigantiem ir arī sava elektronisko cigarešu līnija. Tāpēc pilnīgi noteikti nav tā, ka elektroniskajām cigaretēm apzināti tiktu veidots melnais marketings. Visbiežāk tas ir vienu un to pašu uzņēmumu peļņas avots.

    7. Nav vecuma aizlieguma?

    – Tieši tāpat kā uz parasto cigarešu, arī uz e-cigarešu tirdzniecību attiecas ierobežojums: no 18 gadiem. Bet elektroniskās cigaretes var iegādāties internetā, pasūtot no ārzemēm. Elektronisko cigarešu izskats un reklāmas bieži tiek mērķēti tieši uz ļoti jauniem cilvēkiem. Un arī aromāti, ko tiem pievieno, ir tādi, kas varētu patikt pusaudžiem, – ne tikai dažādu saldu augļu un karameļu, bet pat popkorna vai kolas smarža.

    Vecākiem jāzina: ja bērns smēķē elektronisko cigareti, to ir grūtāk atklāt, jo viņa apģērbs un mati neodīs pēc tabakas, bet drīzāk pēc ķīmiskām zemenēm.

    Smēķējošo bērnu un pusaudžu skaits kopumā samazinās, taču tie, kuri smēķē, arvien biežāk izvēlas elektroniskās cigaretes. Tam ir vairāki iemesli: daudzi nezina, ka uz elektroniskajām cigaretēm attiecas tie paši likumi, kas uz parastajām, un nepilngadīgajiem tās ir liegtas. Tāpat valda uzskats, ka elektroniskās cigaretes ir mazāk kaitīgas nekā parastās cigaretes vai pat vispār nekaitīgas. Turklāt, tā kā uz elektroniskajām cigaretēm dūmu detektori visbiežāk nereaģē un tām nav specifiskā cigarešu aromāta, tās ļoti bieži tiek smēķētas slepeni – piemēram, skolu tualetēs.

    4 noderīgi padomi, kā tikt vaļā no smēķēšanas

    1. Mirklī, kad vēlies uzpīpēt, iebāz mutē košļājamo gumiju vai kādu bezcukura stikleni. Pat ja konfektīti sūkāsi katru reizi, kad sagribēsies uzpīpēt, tā svaram nekaitēs. Uzliec uz galda gurķus, burkānus, ābolus, sagriez kāpostu vai citus dārzeņus un, kad gribas pīpēt, grauz tos! Paņem rupjmaizes šķēlīti, sausiņu vai negrauzdētus riekstus. Saspied krūzītē svaigas ogas, piespied citronu, pielej ūdeni un šo kokteili sūc caur salmiņu. Ja gribas tieši ko saldu, vari apēst mazliet tumšās šokolādes, taču negrauz saldinātās ledenes, neēd cepumus, konfektes, arī no čipsiem atsakies.
    2. Atmetot smēķēšanu, tev, protams, nav jāpārtrauc ēst. Taču, ja reiz esi nobriedusi veselīgam dzīvesveidam – un smēķēšanas atmešana par to liecina –, veic revīziju savā ēdienkartē. Palielini svaigu dārzeņu, augļu un ogu īpatsvaru ēdienkartē. Biežāk ēd svaigi pirktu un pašas gatavotu ēdienu, piemēram, grilētu gaļu vai zivi. Ēd liesu, nevis treknu gaļu. Izvēlies piena produktus ar 0,5, nevis 3,5 procentu tauku saturu. Pie salātiem liec kefīru, dabisku jogurtu bez krāsvielām. Atsakies no desām, cīsiņiem, pelmeņiem un sāļiem ēdieniem vai samazini to patēriņu, samazini rafinēto pārtikas produktu klāstu – retāk ēd baltmaizi, labāk pērc kliju maizi. Dzer ūdeni un zāļu tējas, bet atsakies no cukurūdeņiem.
    3. Atrodi sev atbilstošas fiziskās aktivitātes! Derēs jebkas – dejas, staigāšana, velobraukšana, peldēšana, aerobika, vingrošana trenažieru zālē. Tas viss nostiprina sirdi, asinsvadus, aktivizē vielmaiņas procesus un sniedz labsajūtu. Piemēram, katru vakaru pēc darba stundu brauc ar velosipēdu. Pēc tam būs patīkams nogurums un arī pīpēšana piemirsīsies.
    4. Aizstāt nikotīnu var palīdzēt aptiekās nopērkamā Nicorette košļājamā gumija un plāksteri, preparāts Tabex. Ja ar atmešanu iet pavisam grūti, var palīdzēt psihoterapeits, adatu terapija, hipnoze.

    1 komentārs

    Stīvs Gulbis
    Praktiski lielākā daļa raksta satur novecojušu, neprecīzu vai maldinošu informāciju. Par katru no šiem punktiem eksistē daudz nopietnāka analīze (dažādu valstu veselības organizāciju, asociāciju pētījumi utt). Visur, kur šiet rakstīts "nav pētīta" - ir, un kā vēl.

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē